Finansijski direktor brenda "Victoria's Secret" Timoti Džonson nedavno je, na iznenađenje mnogih, izjavio da se vraća godišnja revija slavne modne kuće koja je poslednji put održana 2018. godine u Njujorku.

Podsetimo, spektakularne revije ukinute su zbog niza skandala koji su se pripisivali čelnicima kompanije. Timoti Džonson najavio je da će se revija, ali u novoj verziji, održati krajem ove godine što je inače bio slučaj i sa prethodnim događajima koji su organizovani od 1995. pa do svetskih afera.

Predstavnik modne marke poručio je za "Hollywood reporter" da će se brend zalagati za stavove žena i njihovu jedinstvenu perspektivu. Podsetimo, revija je ukinuta 2019. nakon što se saznalo da je prvi čovek brenda Les Veksner imao bliske veze sa Džefrijem Epstajnom, optuženim za seksualnu trgovinu maloletnicima i zaveru za učestvovanje u seksualnoj trgovini.

Džefri Epstajn.
pritnscreen/youtube 

"Newyork Times" je 2020. optužio bivšeg glavnog direktora marketinga "L Brandsa", ćerke-kompanije "Viktoria's secret", Edvarda Eda Razeka za “mizoginiju, maltretiranja i uznemiravanja” unutar modne kuće.

Godišnje revija na kojoj su učestvovale čuvene manekenke poput Adrijane Lime, Hajdi Klum, Žizel Bundšen i Alesandre Ambrosio, sve je pratio otvorenih usta. Lepi modeli nosili su seksepilne kreacije uz muzičko-scenski spektakl, gde su se na bini našle najveće svetske zvezde. Revije su bile glavni događaji sezone i nestrpljivo se čekale, a potom prepričavale mesecima. Međutim, bila je predmet kritika i ocenjena je kao seksitički šou.

Ozoglašenimodni brend nakon niza skandala vraća revije
- / Coleman-Rayner / Profimedia 

Pre pet godina postavilo se pitanje koliko je šou adekvatan novoj klimi u svetskoj modi jer je brend promovisao samo jedan vid ženske lepote. Na pitanje da li bi plus size modeli mogli da učestvuju na reviji, Ed Razek je odgovorio: “Mislim da ne bi trebalo. Zašto? Jer je predstava fantazija. To je 42-minutni zabavni specijal. To je ono što je", piše "Vogue".

Revija je vremenom gubila na gledanosti, a na povšinu su isplivali jezivi detalji koji su se dešavali iza kulisa.

Sedam meseci nakon skandala sa Epstajnom, NY Times objavio je još jedan veliki tekst o "rasprostranjenom maltretiranju i uznemiravanju zaposlenih žena i modela" u Victoria‘s Secretu.

Ed Razek optuživan je da je primoravao manekenke da mu sede u krilu i ljubio ih na silu. Jedna je ispričala da ju je dodirivao u predelu međunožja pre izlaska na pistu, a stravične detalje reklo je oko 30 osoba koji su sarađivali ili bili na određeni način povezani sa brendom.

Ed Razek
Jonathan Hordle / Shutterstock Editorial / Profimedia 

"Optužbe su kategorički netačne, krivo prikazane i izvučene iz kontektsa", rekao je Razek za "Tajms".

Razek je bio upozoren zbog nedoličnog ponašanja od ostalih direktora u kompaniji, a pojedine žene otkrile su da su imale velike probleme nakon što bi se požalile zbog maltretiranja.

Veliki broj devojaka morao je da pozira bez odeće zbog obaveze prema fotografu modne marke, a onda bi njihove slike završile u skupom buku kao jasna ilustracija poziranja na silu.

Ed Razek.
Christopher Peterson / Splash / Profimedia 

"Newyork post" pisao je 2020. da je Razek tražio od Bele Hadid, koja je kratko bila Anđeo poznate modne marke, da skine veš na kastingu a onda je komentarisao "njene savršene grudi". Ona je zbog toga prekinula saradnju.

Kejsi Tejlor koja je bila zaposlena u odeljenju za odnose sa javnošću "Viktoria's Secret", rekla je da ju je jednom Razek presreo, odmerio od glave do pete, prigovorio joj zbog njene kilaže i rekao joj da se mane hleba i testenine. Prijavila je to odeljenju za ljudske resurse, ali niko nije reagovao. Ubrzo je otišla iz kompanije.

Kako će izgledati revija i da li će do nje zaista i doći, ostaje nam da vidimo.