Kada se svojevremeno pojavio skandalozni snimak iz vile na Ibici posle kojeg je vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe podneo ostavku na tu funkciju, pronela se vest da je za "rušenje" vlade odgovorna niko drugi do njegova bivša desna ruka, Srpkinja Tajana Gudenus.

Zvog afere u koju su uvečeni i Štrahe i njen suprug, Tatjana je prošla pakao, i trebalo joj je mnogo vremena da skine ljagu sa svog imena, iako nije bila kriva. 

O čemu se zapravo radilo u tajnom snimku?

Index podseća da se na snimcima koje su objavili nemački listovi Špigl i Zidojče cajtung, Štrahe i njegov saradnik Johan Gudenus, koji je u međuvremenu takođe podneo ostavku na sve funkcije, 2017, dva meseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibici razgovarali s jednom ženom koja se predstavlja kao rođaka ruskog oligarha koji želi da uloži 250 miliona evra u austrijsku privredu.

Dva nemačka lista objavila su video-materijal, koji je tajno snimljen na Ibici, u kome Štrahe u razgovoru s jednom navodnom ruskom preduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodeli javnih konkursa. Iako je, kako se navodi, ona ponovila da je reč o ilegalnom novcu, Štrahe i Gudenus su joj ponudili da kupi najtiražniji austrijski dnevnik Kronen cajtung.

"Ako tri nedelje uoči izbora preuzmete Kronen cajtung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu", rekao je Štrahe u video-materijalu.

Na tom snimku pomenuti su i Hrvatska, za koju je Štrahe rekao da je "sra*e", i Srbija, za koju je Ruskinji rekao da beži što dalje od te zemlje.

Epilog tog skandala je da je pala vlada. Ipak, Štrahe do sada nije demantovao nijednu reč iz tog video-snimka. Jedino što je rekao jeste da nikakav zakon nije prekršen i da je bio pod dejstvom alkohola.

Nakon svega, oglasila se i Tatjana. "Ja nisam odgovorna za pad austrijske vlade, niti sam na bilo koji način uticala na događanja koja su dovela do političkih posledica i ostavke vicekancelara Savezne Republike Austrije", navela je tada lepa Srpkinja u pisanoj izjavi, a prenosi Dnevni avaz.

Pismom se oglasila i advokatska kancelarija Stojković, koje zastupa Tajanu Gudenus, i koja je navela da "označavanjem njihove klijentkinje kao nekoga ko svojom 'fatalnom privlačnošću' utiče na politička događanja odnosno označavanjem kao nekoga ko predstavlјa toliko moćnu figuru koja je u mogućnosti da svojim ponašanjem dovode do pada vlade jedne od vodećih država Europske unije, ona postaje meta i ugrožava se njena sigurnost".

Ko je Tatjana Gudenus?

Tajana Gudenus, inače rođena Tajčić, prema pisanju austrijskih medija, potiče iz srpske porodice iz Hrvatske. U medijima se navodi da su izbegli u Banjaluku nakon početka rata 1992. godine. Kako je pisao nedeljnik Cajt, njena majka je "javna beležnica sa odličnim vezama u glavnom gradu bosanskih Srba".

Tajčić se 2007. preselila u Beč sa samo 17 godina, bez ikakvog znanja nemačkog i nakon intezivnog 6-mesečnog kursa nemačkog tamo je završila osnovne studije, a zatim i master-studije ekonomije. Njene fotografije se nalaze na stranicama na kojima se reklamiraju foto-modeli.

Nažalost, od samog starta sukobila se sa predrasuda, jer su neki Austrijanci imali zastarelu ili iskrivljenu sliku o ženama sa ovih prostora, tj. o ženama uopšteno. Sa druge strane, Tatjana je dolazila iz porodice jakih, obrazovanih i uspešnih žena, te nije dozvolila da je to obeshrabri.

Od 2014. se volonterski angažuje u austrijskom Fondu za integraciju. Rekla je da je kroz svoju priču htela da pokaže ljudima sa migrantskim bekgraundom "da na osnovu porekla nemaju manje nego više šansi" zbog više jezika koje govore, preneo je jedan austrijski portal.

U junu 2016. je Tajana Tajčić u Beču vodila program koji je organizovala Turistička organizacija Beograda, a na kojoj je bio i ambasador Srbije u Austriji, a ostalo je istorija. Priče da njen suprug ne voli Srbe bacila je u vodu samo jednom rečenicom.

"Ako vam kažem da se moj suprug koji se zove Johan u šali predstavlja kao Jovan Jovanović, sve će vam biti jasno", rekla je jednom prilikom i dodala da Gudenus ceni pravoslavlje, pogotovo nakon studija u Moksvi. 

Nažalost, afera je nešto što je duboko uzdrmalo njihov odnos, i teško da bi sve izdržali da nije bilo ogromne ljubavi koju gaje jedno prema drugome, a koja je krunisana sa svoje dece. 

Tatjana je nakon svega rekla da je austrijskoj javnosti poznat kompletan sadržaj snimka, te je bilo jasno da su dva minuta koja su se vrtela mrežama isečena iz konteksta, i da iz svega izrečenog u snimku ne proizilazi nikakva krivična odgovornost. Tatjana se prosto našla u pogrešno vreme na pogrešnom mestu, a otuda su i nastale tvrdnje da je odgovorna za pad austrijske vlade. 

Jezivo zlostavljanje

Zvog svega je trpela stravično sajber zlostavljanje, te su joj pristizale i pretnje na mejl. U tom trenutku njeno prvo dete imalo je samo 11 meseci, dok je ona bila na početku druge trudnoće. Zbog svega je umalo i izgubila bebu. Srećom, sve se dobro završilo, te je rodila zdravog i pravog sina.

Napad progonitelja

Nažalost, agoniji sa medijima nije bio kraj. Samo godinu dana nakon toga, jedan austrijski novinar je javno objavio njihovu adresu, zbog čega se jedan progonitelj koji im je pretio preko mreža našao u njihovoj blizini, a zbog svega je morala da pozove policiju. 

Danas je ova mlada žena ne samo majka, već i uspešna preduzetnica. Snimila je i mini film "Anatomija sajber nasilja", osnovala je firmu sa sedištem u Beču, redovno piše kolumne na srpskom, engeskom i nemačkom jeziku i ujedno završava doktorat iz istorije. 

Nedavno smo je mogli videti i na dobrotvornom balu u organizaciji fondacije Novaka Đokovića, a lepa Tatjana blistala je poput princeze i oduzimala dah gdegod da se pojavila. 

Sve ono loše ostavila je iza sebe, i nema sumnje da je samo nebo granica za sve one ciljeve koje je postavila sebi, a koji, sigurni smo, mogu inspirisati i druge da ostvare svoje snove.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!