Kada je tog kobnog 18. novembra 2005. godine kao bomba odjeknula vest da je Li Jun Hjang, najmlađa naslednica Samsung imperije poginula u saobraćajnoj nesreći, svet je ostao potpuno zatečen. Međutim, pravi šok je usledio malo potom, kada je sahrana obavljena brzo i u strogoj tajnosti, a potom celokupan događaj "gurnut pod tepih"

Sve je izgledalo jako sumnjivo, a njen otac, mogul Li Kun-hi koji je pored Li imao još 3 dece, nije želeo da se oglašava povodom svega. Inače, Li Jun je u trenutku smrti, kada je imala samo 26 godina, bila "teška" čak 191 milion dolara.

U očima korejske javnosti, ona je bila najmlađa žena tajkun, a hobi joj je bio lični blog na kojem je redovno objavljivala slike i statuse o svom raskošnom, gotovo kraljevskom stilu života. 

Diplomirala je na najprestižnijem univerzitetu u Seulu, a potom je otišla u SAD da studira umetnički menadžment na Steinhardt univerzitetu za kulturu, obrazovanje i ljudski razvoj u Njujorku.

Delovalo je da živi život iz snova, a onda su korejska štampa i mediji 19. novembra 2005.  objavili šokantnu vest: "Samsung princeza imala je tešku saobraćajnu nesreću u SAD, umrla je na putu do bolnice". Tokom ovog perioda, i njen otac je bio u Americi gde se oporavljao od određene intervencije. Nakon razornih vesti saznalo se da je Li imala jednostavnu sahranu, a porodica ju je ispratila na drugi svet po budističkim obredima.

Istina o smrti

U to vreme davali su više nasumičnih, čudnih izjava, koje su mnogima zaparale uši, sve dok novinari nisu odlučili da "kopaju" i saznaju pravu istinu. Tri novinara zaputila su se u Njujork gde se navodna nesreća odvila, da bi se odjednom pojavili nejasni detalji jer, lokacija nesreće nije bila jasna, svedoci su davali kontradiktorne izjave, a potom i izostanak medicinskog kartona. 

Dolaskom u Njujork najpre se saznalo da nije bilo nikakvih zapisa o samoj nesreći. Malo nakon toga novinari su otkrili poražavajuću istinu - u pitanju je bilo samoubistvo. Li Jun Hjang se ubila tako što se zadavila električnim stanom u svom stanu. 

Njen dečko, Šin Šu-bin, otkrio je incident u 3 sata ujutro sledećeg dana, 19. novembra, i odmah obavestio njenog oca. Nikad nije otkriveno zašto se Šu-bin pojavio u tako kasno vreme. 

Takođe te iste 2005. godine, Samung je bio upleten u niz skandala. U septembru je Kun-hi odleteo u SAD pod izgovorom da ide da "leči rak pluća", a zapravo je izbegavao sudske pozive. Predsednik je optužen za davanje mita južnokorejskim predsedničkim kandidatima.

Jeziv razlog za prikrivanje samoubistva 

U oktobru 2005. dvojica rukovodilaca Samsunga su osuđena na uslovne kazne zbog manipulisanja berzom. Početkom novembra 2005. Samsung je optužen za manipulisanje cenom čipova fleš memorije u SAD i morao je da plati kaznu od 300 miliona dolara.

Li Kun-hi krio je smrt ćerke zbog jezivog razoga.
Lee Jae-Won / AFLO / Profimedia 

Tužna istina je da je usred "tragedije", Kun-hi brinuo da će istina o smrti najmlađe ćerke negativno uticati na korporaciju. Namerno je prikrio samoubistvo, prikrivši ga lažnom saobraćajnom nesrećom.

Tužna istina o životu naslednice

Tokom svog života, Li Jun Hjang je bila jedna od 5 najbogatijih žena u Koreji. Uvek je kraj sebe imala najmanje 2 telohranitelja, dostupnog vozača 24/7 i to u najluksuznijem dostupnom automobilu. 

I nakon preseljenja u SAD, živela je u prelepom stanu u Astor Plejsu u Ist Vilidžu, na Menhetnum, koji važi za jedan od najluksuznijih delova Njujorka. Svi su bilu ubeđeni da će Li Jun preuzeti dužnost direktora kulture Samsunga i preuzeti neverovatno vrednu kolekciju umetničkih dela, međutim, njen život, koji je bio obavijen "svilom i kadifom", nije bio bez poteškoća i neizvesnosti.

Malo ljudi je znalo da se iza blistavog izgleda "Samsung princeze" krio život pun "ropstva" i usamljenosti. Pre nego što je otišla u SAD bila je nesrećno zaljubljena u čoveka kojeg njena porodica nije odobravala, te su morali da raskinu. Otišla je u Ameriku, ali nažalost, tu se nije snašla. Nije imala prijatelje, a čuvar stambene zgrade u kojoj je stanovala svedočio je da je bogata naslednica često boravila u svojoj sobi, a nekad nije izlazila i po nedelju dana. Bila je u teškoj deresiji i patila u tišini, sve dok nije odlučila da okonča svoj život sa 26 godina. 

Prema tradicionalnim korejskim verovanjima, samoubistvo je neprihvatljivo ponašanje, a deca koja umru pre svojih roditelja na ovakav način nisu ih dostojni. Tužna istina je da, iako su majka, braća i sestra odleteli u SAD nakon vesti o samoubuistvu, niko od njih nije prisustvovao njenoj sahrani.

Nakon što se saznala istina, Samsung je priznao da je Li Jun preminula samoubistvom, a portparolka grupe rekla je novinarima da je bila duboko zabrinuta i slomljenog srca zbog očeve bolesti, i posebno tužna što je morao da se suoči sa "teškim vremenima" u Koreji.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!