Proslavljeni fudbaler i trener Siniša Mihajlović prerano nas je napustio pre malo više od mesec dana, a svet se i dalje ne miri sa gubitkom jednog od najvećih asova najpopularnijeg sporta. Međutim njegova smrt, kao i smrt Đanluke Vijalija, koji je takođe preminuo od kancera u kratkom razmaku, digla je Italiju na noge, te su krenule da se otvaraju mnoge teme koje su decenijama bile vešto prikrivane.

Naime, nije tajna da brojni profesionalni sportisti moraju da koriste različite suplemente i supstance kako bi bili u punoj formi. Međutim, veoma često se ćutalo i o korišćenju nedozvoljenih dodataka, a priča je otišla toliko daleko da se govorilo da su fudbaleri bili gotovo naterani da uzimaju neproverene tablete i suplemente, piše Story.rs.

Sada se pronela priča da je možda upravo to "kumovalo" bolesti dvojici legendi fudbala, odnosno da su te neproverene supstance koje su uzimali tokom karijere, doveli do pojave kancera. 

O dopingu i korišćenju nedozvoljenih supstanci prvi je javno progovorio trener Zdenjek Zeman, inače čovek na čiju je promociju knjige došao Siniša Mihajlović neposredno nedelju dana pred smrt. Čeh koji se kao trener izgradio u Italiji optužio je 1998. godine Juventus da dopinguje igrače. Posle sudskog procesa, Juventusov doktor Rikardo Agrikolo je osuđen na 22 meseca zatvorske kazne zbog sistematskog dopinga u periodu od od 1994. do 1998. godine.

Nedavno se oglasio i legendarni Dino Bađo, bivši saigrač Mihajlovića i Vijalija, koji ne krije da je uplašen.

- Trebalo bi istražiti kakve smo supstance tada uzimali. Moramo da znamo da li će nam uzimanje raznih supstanci iz tog perioda naškoditi vremenom. Uplašen sam. Svašta se dešava velikom broju igrača iz tog perioda. Bila je tada doping kontrola, nismo tek tako mogli da uzimamo svašta ali sada bi valjalo istražiti da li su supstance koje smo tada uzimali ostale u našim organizmima ili su izašle - rekao je Dino Bađo za "Korijere delo sport".

Slično razmišljanje ima i proslavljeni rumunski fudbaler Florin Radučoju, koji je u Italiji igrao za Bari, Veronu, Milan i Brešu.

- Znam da smo uzimali neku roze tečnost. I razne neke lekove. Sada želim da pozovem doktora iz Breše da bi saznao više šta smo to tada uzimali. Tada nismo znali šta nam daju, uvek su govorili da su u pitanju vitamini i glukoza. Dobro se sećam da smo tu roze tečnost uzimali uvek pre utakmica. U Milanu smo uzimali i neke pilule. Trebali bi da se zapitamo zašto se dešavaju ove prerane smrti - kazao je Radučoju.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!