Tih devedesetih, nije bilo popularnije i uspešnije glumice od Vinone Rajder. Bila je verena za Džonija Depa, uspešna, Se*s simbol... žene su na sve načine pokušavale da izgledaju poput nje, a muškarci su o njoj maštali... 

Međutim, davne 2001. jedan događaj sve je okrenuo u njenom životu i doveo do propasti blistave karijere. Talenat, uspeh, nagrade, pohvale... sve je bačeno "u vodu" nakon što je uhvaćena u krađi džempera, a mnogi su bili ubeđeni da joj je nakon svega Holivud zauvek okrenuo leđa.

Međutim, Vinona se vratila u velikom stilu, te ne samo da je povratila izgubljenu popularnost hit serijom "Stranger Things", već je nedavno postala i zaštitno lice nove linije ženskih torbi modnog brenda Mark Džejkobs. Od glumice kojoj su se svi smejali ponovo je postala poštovano ime svetskog šoubiza, ali danas su joj neke druge stvari bitne, pre svega duševni mir, što nije čudno ako se uzme u obzir šta je sve prošla.

Vinona Rajder umalo je uništila karijeru.
Youtube 

"Ne želim više ni čuti za stres i dramu. Podnosim ih samo na ekranu", rekla je nedavno glumica koja zbog angažmana u "Stranger Things" poslednjih godina retko glumi u filmovima. Izuzetak je napravila samo pre dve godine kada je snimila niskobudžetni horor "The Cow" s Dermotom Malronijem, ali on je prošao gotovo nezapaženo, a pre toga je zadnji put bila pred filmskim kamerama 2018., u romantičnoj komediji "Kako uloviti neženju" s Kijanu Rivsom.

Vinona Rajder igrlaa je sa kijanu Rivsom.
Profimedia 

Pravim imenom Vinona Laura Horovic, rođena je u gradiću Vinona u Minesoti, po kojem je i dobila ime. Njena majka Sintija Palmer je kniževnica i producentkinja, a otac Majkl Horovic antikvar i književni urednik koji je jedno vreme radio kao sekretar pisca i psihologa Timotija Lirija, gurua bit pokreta. 

Kad joj je bilo sedam godina, porodica se preselila na hipi farmu Rejnbou u Kaliforniji, gde su bez tekuće vode i električne struje živeli s još sedam familija. Vinona je odrasla okružena prirodom, bez televizije i telefona, uz brata Urija, koji je ime dobio po sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu, te majčinu decu iz njenom prvog braka - Sunjatu i Jubala.

Idilično detinjstvo u prirodi ipak nije bilo lišeno tehnologije 20. veka. Na farmi su, naime, imali mali generator na naftu i kućni projektor na kojem je Vinonina majka jednom mesečno u hangaru prikazivala klasične holivudske filmove poput "Ubiti pticu rugalicu" s Gregorijem Pekom i Meri Badham koja glumi Skaut, ćerku glavnog junaka, advokaa Atikusa Finča. Upravo ju je ona, otkrila je to Vinona kad se proslavila, podstakla da se zainteresuje za glumu.

Na farmi su se deca školovala kod kuće, ali kad je došlo vreme da Vinona krene u srednju školu, porodice se ponovo preselila, ovaj put u gradić Petaluma, severozapadno od San Franciska. Njeni su roditelji u San Francisku osnovali Memorijalnu biblioteku Fitca Hjua Ludlova, autora knjige "The Hashees Eater" iz 1857., u kojoj se čuvaju i proučavaju dela psihodelične književnosti, a danas je ona najveći svetski referentni centar za umetnost i stanje svesti povezano ili nastalo pod uticajem opojnih supstanci.

U Petalumi je Vinona doživela prve traume zbog toga što je bila drugačija od svojih vršnjaka. Već prvi dan srednje škole, u koju je došla u staroj, iznošenoj odeći kakvu je i inače nosila, nekoliko devojaka ju je napalo kad je išla u kupatilo.

"Oborile su me na pod i izudarale nogama, samo zato što se nisam oblačila i bila poput njih", opisala je kasnije taj napad.

Krhka, plavokosa, kratko ošišana devojka tokom celog školovanja podnosila je ruganje svojih kolega. U to je doba već bila upisala školu glume u San Francisku i dobila nekoliko manjih uloga, npr u filmu "Lucas". Za ulogu je svoju plavu kosu ofarbala u crno, a novi izgled toliko joj se svideo da ga je zadržala do danas pa mnogi misle da je prirodna crnka. Samo godinu kasnije postigla je i prvi veći uspeh. Dobila je ulogu u filmu "Bubimir" reditelja Tima Bartona, koji je postigao veliki uspeh, a mlada glumica je sa samo 17 godina postala holivudska zvezda, ali kako njeno prezime Horovic nije bilo dovoljno zvučno, počela je da se potpisuje kao Vinona Rajder - po omiljenom muzičaru svoga oca, rok i soul pevaču Miču Rajderu.

"Svi su me kritičari hvalili, sve su novine pisale o meni, ali uzalud sam se nadala da me u školi više neće maltretirati. Samo su počeli da viču ‘evo veštice‘ kad bi me ugledali na školskom hodniku", ispričala je kasnije.

Iste te godine, 1988., snimila je i tinejdžerski film "Heathers", a na setu se i zaljubila, u kolegu Kristijana Slejtera, ali njihova je veza trajala samo nekoliko nedelja.

Iako joj je zbog školovanja majka dopuštala da radi samo preko vikenda, Vinona je 1988. snimila još jedan film, "Velike vatrene lopte" s Denisom Kvejdom. Na zabavi posle premijere upoznala je sedam godina starijeg glumca Džonija Depa, u kojeg se zaljubila na prvi pogled, kao i on u nju. Već nakon nekoliko nedelja počeli su da žive zajedno, a Dep je na ramenu istetovirao "Winona Forever" - Vinona zauvek.

Mladi glumci zajedno su snimili i film "Edvard Makazoruki" s rediteljem Timom Bartonom te se o njima sve češće govorilo kao o zlatnom holivudskom paru. Dep je čak zaprosio Vinonu i ona je oduševljeno rekla "da", a iako njeni roditelji nisu bili presrećni, nisu hteli da joj zabrane da se uda. Ali, umesto njih, učinio je to reditelj Džon Voters. Dep je, naime, glumio u njegovom filmu "Plačljivko", a kako su se na setu sprijateljili, Dep ga je zamolio da on obavi obred venčanja.

Voters je prvo pristao, ali onda je ipak stao, razmislio i odlučio da popriča s budućim mladencima jer je shvatio da su oboje nezreli. Na kraju ih je uspeo uveriti da su još premladi za brak, na čemu su mu Vinonini roditelji ostali večno zahvalni. Mladi glumci ostali su u vezi još tri godine, a onda se njihova veza ugasila. Nikada nisu otkrili zašto su prekinuli, ali ostali su dobri prijatelji.

Vinona je samo priznala da je zapala u depresiju i opijala se do besvesti, a njen je obrazac ponašanja, što mu nije bilo teško, prihvatio i Džoni Dep, te je bilo pitanje vremena kada će se veza okončati.

Za razliku od Depa, Vinona je relativno brzo nakon raskida ušla u dužu i, ispočetka se tako činilo, stabilnu vezu s Dejvom Pirnerom, pevačem benda Soul Asylum, s kojim je provela gotovo četiri godine. Presudila im je česta razdvojenost - on je stalno bio na turnejama, a Vinona na snimanjima. U to vreme, naime, je bila na vrhuncu popularnosti. Snimala je hit za hitom i dvaput bila nominovana za Oskara - za uloge u filmovima "Male žene" i "Doba nevinosti".

Reditelji su se otimali oko nje, Timu Bartonu bila je omiljena glumica, a laskalo joj je i što je dobila priliku da radi sa svojim glumačkim idolom Sigurni Viver, s kojom je snimila "Alien: Uskrsnuće". Dok su joj u poslu cvetale ruže, privatno je proživljavala ljubavne drame. Raskid veze s Pirnerom relativno je brzo prebolela jer se ona ugasila sama od sebe, ali mnogo je teže podnela raskid s glumcem Metom Dejmonom. Ljubav na daljinu nije lako održavati, a toga je postala bolno svesna i Vinona kada su do nje došle glasine da ju je dečko na setu filma "Svi lepi konji" prevario sa svojom filmskom partnerom, španskom lepoticom Penelope Kruz. Nakon njegovog povratka kući pokušali su da ostanu zajedno, ali su rane jednostavno bile previše bolne i 1999. su raskinuli.

Vinona se sasvim predala poslu i iste godine snimila film "Neprilagođena", u kojem je prvi put bila ne samo glumica nego i izvršni producent. Film je postigao veliki uspeh, ali je svu slavu s njim pobrala Vinonina kolegica, mlada Anđelina Džoli, koju je ta uloga lansirala u zvezde i donela joj Oskara.

Sledeći Vinonin film, "Jesen u Njujorku" s Ričardom Girom, postigao je velik komercijalni uspeh, ali kritičari nisu bili nakloni ni prema njemu ni prema Vinoni. Prvi put u karijeri suočena s negativnim publicitetom, Vinona je postajala sve povučenija i nesigurnija u sebe, a njenom lošem stanju dodatno su kumovali i ljubavni jadi.

Kad je uz to još povredila ruku i počela da uzima lekove protiv bolova pa postala zavisna od njih, bio je to recept za propast. Nesavesni lekar široke ruke koji joj je prepisivao lažne recepte za sve veću količinu lekova posle je izgubio dozvolu i završio u zatvoru, ali Vinoni to nije donelo nikakvo olakšanje. Tada je već bila toliko psihički rastrojena da je postala potpuno izgubljena u vremenu i prostoru. Toliko da je 2001. u robnoj kući Saks Fifth Avenue na Beverli Hilsu pokušala da ukrade odeću i nakit, s kojih je skinula etikete i strpala ih u svoju torbu - iako je imala i više nego dovoljno novca da plati ne samo njih nego i sve drugo što poželi.

Čuvar ju je primetio i zadržao do dolaska policije, glumica je uhapšena i izbio je ogroman skandal, ne samo zbog pokušaja krađe nego i zbog lažnih recepata za lekove protiv bolova. Pred kraj 2002. osuđena je na tri godine uslovne kazne, 480 sati društveno korisnog rada te je uz to morala da plati i dodatnu novčanu kaznu od 3.700 dolara i 6.535 dolara odštete robnoj kući. Ali, najgore od svega je što su joj leđa okrenuli mnogi ljudi iz filmske industrije. Bez novih uloga, suočena s osudom javnosti i padom karijere, glumica se povukla u svoj dom u San Francisku i posvetila pisanju i raznim humanitarnim i ekološkim akcijama.

Filmu se vratila tek nakon nekoliko godina, na početku ulogama u nezavisnim projektima, a potom i kao epizodistkinja u visokobudžetnim holivudskim spektaklima, poput "Zvezdanih staza", sve dok 2010. nije ponovo zabljesnula u hvaljenom filmu "Crni labud" reditelja Darena Aronofskog, kojim je ponovo širom otvorila vrata Holivuda.

Sledeće godine se i zaljubila, u dizajnera Skota Makinlaija Hahna, osnivača brenda Loomstate, koji se zalaže za ekološki održivu modu. U njemu je, čini se, našla srodnu dušu.

Zajedno su već duže od deset godina, a svo to vreme nikada se nije čulo da imaju ikakvih razmirica, ali o braku ne razmišljaju jer im za sreću ne treba venčani list. Doduše, glumica koja je poslednjih godina zahvaljujući Netfliksovom serijalu "Stranger Things" popularnija nego ikada kaže da postoji još jedan razlog zašto se nije odlučila za brak. Ne samo da se boji razvoda nego je i brak njenih roditelja uzor koji je teško dostići.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Među prisutnima je bila glumica Anica Dobra Kurir televizija

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!