Počela je druga sezona serije koja je gledaocima zaista ponudila nešto novo. Dobri policajci i zli kriminalci su kliše koji je predugo vladao filmovima i serijama, što je scenarista "Državnog službenika", Dimitrije Vojnov, odlučio da prekine, stvarajući lik antiheroja - pripadnika Bezbednosno informativne agencije, koji nije baš lik kog biste voleli da imate u svom okruženju, ali, u svetu prljavih nagodbi, podmuklih nameštaljki, pretnji i ucena, ipak pokušava da sačuva svoju ideju o tome šta je dobro, a šta loše.

Naravno, baš kao što su emocije u narodu podeljene kad je reč o bezbednosnim strukturama, i ova serija izazvala je buru oprečnih mišljenja. Ovo su samo neka od njih:

...I tako u nedogled.

Da bismo pobrojali ono što će vas privući i ono što će vas odbiti u ovoj seriji, ukoliko je već ne pratite, u pomoć smo pozvali scenaristkinju i spisateljicu, autorku hit-trilera "Otpadnici", da iznese argumente protiv, dok smo mi "branili" televizijsko ostvarenje.

CON

by Anja Mijović

  • BIA je predstavljena suviše plitko i jednostavno, sve akcije se baziraju na podmetanju i „zavlačenju“ meta. Čak i da je to istina, čak i da naša državna bezbednost funkcioniše samo na ucenama i uslugama, tipa poslovanja Reja Donovana ili pak Sajentološke Crkve, opet bi nešto veštiji prikaz naših agenata dao bolju, zanimljiviju sliku. Ono što svakako smeta je što se meta redovno upeca na unapred napravljen koncept, a mete su službenici ambasada za koje i ptice na grani znaju da su špijuni i da su obučeni da se sačuvaju upravo takvih mamaca.
  • Proslava Uskrsa u prvoj sezoni je nešto što jako smeta i unazađuje seriju. Nije zaživelo. Trebalo je da nam deluje da se to tradicionalno proslavlja što u Lazarevom domu, što na njegovom poslu, a ispalo je kao da su te kadrove prilepili iz neke druge priče. 
  • Ljubomorni pokretači delanja Lazarove supruge, to jest ono njeno proveravanje Lazareve saradnice iz američke ambasade bi pilo vodu da je ona na nivou malog Perice, ali kako je i ona deo BIA-e, što se ispostavlja pred kraj sezone, zaista je neverovatno i blesavo. Valjda je BIA-in čovek (supruga) profesionalac koji je stigao dalje od srednjoškolskih poriva ljubomorne šiparice?
  • Završetak svake epizode ima odgovarajući cliffhanger i to bi bio jedan od pozitivnijih momenata.
  • Vrlo bih volela da Lazar ne bude ono što sad jeste, a to je, recimo nadograđeni makro koji koristi svoj šarm da sludi lepe žene i usmeri ih da plešu kako on diriguje. Volela bih da me oduševi nekom svojom nijansom karaktera koja se javlja samo onda kada je najteže. Jer postavljen je po klišeu: posvećen poslu i pod strašnim pritiskom da bude primeran otac i muž. Sada kada je spoznao da živi u laži sve vreme, kad mu se sve srušilo, očekujem da zasija - da mu se divim.

Pošto se uhvatio u koštac sa okolinom, pripadnik bezbednosti prvo mora da se suoči sa sobom
Wanted Pošto se uhvatio u koštac sa okolinom, pripadnik bezbednosti prvo mora da se suoči sa sobom

PRO

By Igor Karanov

  • Za razliku od najvećeg broja kriminalističkih serija u kojima su karakteri, da bismo ih što redovnije pratili, naivno napravljeni tako da ih volimo kao članove svoje porodice, zaista nikoga iz ove serije ne bih voleo da vidim ni blizu svoje kuće ili najbližih. I to je fenomenalan pomak napred u domaćoj televizijskoj produkciji: Verujem im da su jako opasni.
  • Sve je braon! Ko je ikad bio u policiji, prepoznaje scenografiju kafkijanskih institucija - dok sedite čekajući "informativni razgovor", polako gubite nadu da u životu postoji ijedna druga boja. Potpuno pogođeno. Ko želi da zna kako stvarno izgledaju lavirinti Državne bezbednosti, ovo mu je realan putokaz.
  • Likovi, konačno, imaju tri dimenzije. U ovoj seriji niko nije dobar ili loš, svi su i dobri i loši. Imaju svoje ideale, prodaju ih i kupuju nazad, lažu, kradu, prete, ucenjuju, ali i vole, sanjaju, pomažu i čuvaju državu. Najzad nešto kompleksno i na televiziji da se vidi, a ne samo stereotipi.
  • Jedna od važnih pouka serije: Amerikanci nas ne vole. Rusi nas isto ne vole. Niko nas ne voli osim ako od nas ima neke koristi. Često ne volimo ni sami sebe, a desi se i da od sebe imamo više štete nego koristi.
  • Nervira me kad ulogu opasnog čoveka dodele nekome ko bi se rasplakao od šamara. U "Službeniku" se plašim Lauševića, Dugalića i Jezdića. Izgradili su uloge toliko maestralno da sam se na momente pitao da li su se tokom priprema družili s nekim iz Službe.
  • Molim autore da odmah počnu sa snimanjem treće sezone, predugo sam čekao drugu.