Svetska javnost i dalje ne prestaje da bruji zbog odluke danske kraljice Margaret da svom sinu Joakimu, njegovoj supruzi Mari i njihovoj deci ukine titule, a danima se nagađa zbog čega je došlo do toga. 

Podsetimo, oni više neće moći da se predstavljaju kao prinčevi i princeze, već kao grofovi i grofice, a neće moći da budu ni Njegovo/Njeno kraljevsko visočanstvo. Ipak, utešna nagrada je to što će ipak sačuvati svoje mesto u redu za presto, a trenutno zauzimaju od sedmog do desetog mesta. Ova odluka će zvanično stupiti na snagu sledeće godine, tačnije 1. januara 2023. 

Kraljevska porodica našla se u centru skandala zbog princa Joakima.
SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Povodom novonastale situacije mešu prvima se oglasio i Margaretin unuk Nikolaj, koji je do sada važio za "najlepšeg princa u Evropi" i koji se bavi manekenstvom koji nije skrivao nezadovoljstvo: "Cela moja porodica i ja smo, naravno, vrlo tužni"."Mi smo, kako su moji roditelji već izjavili, šokirani ovom odlukom i time koliko je brzo sprovedena. Veoma sam zbunjen time što se sve desilo ovako", dodao je i istakao da je o svemu obavešten samo nekoliko dana pre zvaničnog saopštenja za javnost kraljice Margarete.

Princ Nikolaj ne krije da je razočaran odlukom.
Masatoshi Okauchi / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Inače, kako se navodi u saopštenju objavljenom u sredu, kraljica Margreta II veruje da bi taj potez omogućio njenim unucima da "kreiraju sopstvene živote bez da budu vezani jedinstvenim razmatranjima i obavezama" koje podrazumevaju formalnu pripadnost danskoj kraljevskoj porodici.

Međutim, sumnja se da je pravi razlog za ovakvu odluku nešto potpuno drugo, odnosno da je ukidanje titula bio način da spreči ogromni kraljevski skandal.

Naime, nije tajna da princ Joakim (53) i njegova druga supruga, princeza Mari (46), imaju "komplikovan odnos" sa prestolonaslednikom Frederikom (54), starijim bratom, i njegovom ženom, princezom Mari (50).

Tamnošnji mediji pišu da je glavni razlog Joakimova ludačka zaljubljenost u ženu njegovog brata. Švedski ženski nedeljnik "Svensk Damtidning" je čak objavio fotografiju na kojoj se navodno vidi Joakim kako pokušava da poljubi ženu svog brata na jednoj svečanosti.

princ Joakim pokušao je da poljubi princezu Meri.
Hanne Juul/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

"Očigledno pijan, čini se da ja Joakim, najmlađi sin kraljice Margrete pokušao da dodirne usne svoje snaje, iako se ona sklonila sa puta koliko je mogla, ne sklanjajući osmeh sa lica, a Mari je bila svedok sramotnog trenutka", piše u ovom magazinu.

Takođe, u tekstu se sugeriše i da su danski mediji ubrzo nakon Frederikovog i Merinog venčanja 2004. godine počeli da spekulišu da je Joakim zaljubljen u snaju.

"Nije pomoglo ni to što je 2007. objavio veridbu sa Francuskinjom (princeza Mari) sa istim imenom i upadljivom fizičkom sličnošću", pišu Šveđani i navode da je Margret zahtevala od princeza Meri i Mari da izlaze i pojavljuju se zajedno kako bi pokazale da nema zle krvi između njih.

princeza mari i princeza meri nedoljivo liče.
Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!