Nakon smrti kraljice Elizabete II koja je na tronu provela sedam decenija, njen sin Čarls postao je novi kralj. Kako je večeras potvrđeno, novi kralj izabrao je ime Čarls III, dok će njegovu dosadašnju titulu poneti njegov najstariji sin Vilijam.

Na zvaničnom tviter nalogu princa Vilijama i Kejt Midlton već su upisane nove titule – Vojvoda i vojvotkinja od Kornvola i Kembridža, što su titule koje su do sada nosili novi kralj Čarls i njegova supruga Kamila.

Kejt Midlton i princ Vilijam dobijaju nove titule.
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Jedan od prvih zadataka novog kralja bio je da odabere ime pod kojim će vladati. Mogao je da izabere jedno od nekoliko svojih srednjih imena. Puno ime dosadašnjeg princa od Velsa je Čarls Filip Artur Džordž.

Dakle, Princ Vilijam je sada naslednik prestola Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je njegov otac princ Čarls nasledio krunu. S tim u vezi, vojvoda i vojvotkinja od Kembridža dobiće nove titule.

Princ Vilijam nasleđuje očevu titulu.
pritnscreen/youtube 

Očekuje se da će 40-godišnji vojvoda od Kembridža postati novi princ od Velsa, a da će njegova supruga Kejt Midlton preuzeti novu titulu princeze od Velsa.

Vilijam je najstariji član kraljevske porodice među osam prvih u redu za nasledstvo britanske krune, slede ga njegovo troje dece, princ Džordž (9), princeza Šarlot (7) i princ Luj (4).

Nakon Kembridža su princ Hari i njegova deca Arči i Lilibet, deca vojvode i vojvotkinje od Saseksa, koja ponovo imaju pravo da koriste titule princ i princeza ukoliko to žele jer je njihov deda postao kralj.  Reč je o pravilima koja je postavio kralj Džordž V još 1917. godine.

Deca princa Harija imaju pravo da koriste titulu nakon smrti kraljice elizabete.
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Prema tim pravilima, Arči i Lili kao deca sina suverena sada imaju pravo da koriste NJKV titule ako to žele.

Slede ih i princ Endru i njegove dve ćerke, princeze Beatris i Evgenija od Jorka. Međutim, Endru se zbog skandala izazovanog seksualnim odnosom sa maloletnom devojkom odrekao počasti.

Vilijam je poslednjih godina postao veoma popularan član kraljevske porodice, dok Kejt ima nepoljuljanu reputaciju jedne od omiljenih članova dvora. Ranije ju je u tome preticao princ Hari čija je popularnost posle venčanja sa Megan Markl naglo opala.

Linija za nasledstvo britanske krune:

  1. Princ Vilijam
  2. Princ Džordž
  3. Princeza Šarlot
  4. Princ Luj
  5. Princ Hari
  6. Arči Harison Mauntbaten-Vindzor
  7. Lilibet Dajana Mauntbaten-Vindzor
  8. Princ Endru
  9. Princeza Beatris
  10.  Sijena Mapeli Mozi
  11.   Princeza Evgenija
  12.   Ogast Filip Hok Bruksbenk
  13.   Princ Edvard, grof od Vaseksa
  14.   Džejms, vikont od Severna
  15.   Lejdi Luiz
  16.   Princeza Ana
  17.   Piter Filips
  18.   Savana Filips
  19.   Ajla Filips
  20.   Zara Tindal
  21.   Mia Tindal
  22.   Lena Tindal
  23.   Lukas Tindall
  24.   Dejvid Armstrong-Džouns.