Svet je i dalje u šoku nakon napada ajkule u Hurgadi, omiljenom letovalištu mnogih, nakon čega su živote izgubile dve osobe. Međutim, iako su ovakve vesti atipične za ovaj deo sveta, sa druge strane "bare" gotovo su kao dobar dan.

Najčešće se kao glavni "zločinac" spominje velika bela ajkula, iako postoji vrsta koja je još agresivnija od nje, a sa kojom se susrela, takoreći oči u oči, Betani Hamilton, koja je tada imala 13 godina i koja je jedna od retkih koja je napad uspela da preživi. Nažalost, nakon napada tigar ajkule ostala je bez ruke, ali je to nije sprečilo da se mesec dana kasnije vrati u okean na "mesto zločina".

Betani Harper preživela je napad tigar ajkule.
Startraks Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Betani danas ima 32 godine i troje dece, a po njenoj priči snimljeni su brojni filmovi poput "Soul surfer" i mnogih drugih. Ipak, možda najznačajnije je netfliksovo ostvarenje "Bethany Hamilton: Unstoppable", u kom je govorila ne samo o napadu, već i o izazovima koji su usledili kasnije kada je nastavila da se bavi surfovanjem koje je njena najveća ljubav.

Surfovanje kao život

Betani je rođena na Havajima, a sa samo 3 je naučila da surfuje. Zahvaljujući neverovatnom talentu, vć od 8. godine počela je da se takmiči, a sa 10 je dobila i prva sponzorstva. Smešila joj se blistava karijera sve do te kobne 2003. godine, kada se susrela sa jednim od najvećih predatora okeana - tigar ajkulom.

Betani Hamilton bila je zvezda surfinga, a sa 13 godina napala ju je ajkula.
SBM / PictureLux / Hollywood Archive / Profimedia 

Napad tigar ajkule

Tog 31. oktobra, Betani je, kao i obično, otišla na jutarnje surfovanje sa prijateljima nedaleko od Tanels Biča. Ležala je na dasci i pričala sa prijateljicom kada ju je odjednom napala ajkula. Odgrizla joj je ruku malo ispod ramena, a zahvaljujući prijateljima, uspela je da se izvuče iz vode. Brzo su joj zamotali ranu i stegli kako ne bi izgubila previše krvi, a potom odvezli u hitnu pomoć.

Bila je u teškom stanju, izgubila je 60 odsto krvi i pala je u hipovolemijski šok. Srećom, doktori su uspeli da je stabilizuju, a nešto kasnije se saznalo i da je jedan od pecaroša ubio ajkulu dugu 4.3 metra koja je u ustima imala ostatke njenog surferskog odela. Kasnije je potvrđeno da ju je upravo ta ajkula napala.

Povratak u vodu mesec dana nakon što je izgubila ruku

Uprkos traumi, Betani se vratila u okean samo mesec dana nakon napada. Ljubav prema surfingu je bila jača, a u početku je koristila dasku pravljenu po meri, međutim, veoma brzo se vratila na standardne, kraće daske. Nakon što je sama naučila da surfuje jednom rukom, vratila se takmičenjima, i samo 26 dana nakon napada učestvovala je na prvenstvu.

Surfovanje nije bio jedini izazov

Betani je u netfliksovom dokumentarcu govorila i o izazovima koji nisu imali veze sa surfovanjem. Naime, ona je od 2012. u skladnoj vezi, a potom i u braku sa Adamom Dirksom koji joj je, kako priznaje, i najveća podrška. VEnčali su se 2013. godine, a potom su dobili i tri sina. Sa decom često ide na "mesto zločina", odnosno na plažu na kojoj je napadnuta i ističe da "ajkula nije kriva, te da je ona ta koja je bila na njenom terenu", kao i da "ne može da živi u strahu jer bi u tom slučaju njen život bio pakao".

Betani je iznenadila svet i kada je pre nekoliko godina u 6. mesecu trudnoće surfovala i takmičila se, a često se i šalila da su njena deca prvo naučila da surfuju, pa tek da hodaju.

- Čim budu dovoljno veliki objasniću im zašto imam jednu ruku, ali ću im reći i da mi je život postao bolji zbog toga što mi se desilo. Želim da im pokažem da mi je ajkula možda odgrizla ruku, ali to te ne zaustavlja u životu, samo postaneš još odlučniji i jači - rekla je tada Betani.

Hamiltonova se ne plaši da će se njenoj deci nešto desiti.

- Nikada ni ne mislim na opasnost zbog ajkula kada sina spuštam u vodu, to nije nešto što mi pada na pamet. Ne možeš tako da živiš, u suprotnom bi se plašio da uradiš bilo šta. Maštamo o tome da surfujemo zajedno - rekla je.

Borac za očuvanje prirode i okeana

Betani i dan-danas aktivno surfuje, i aktivan je borac za očuvanje okeana. Redovno surfuje sa decom i ohrabruje i druge da se ne plaše okeana.

Betani ima i svoj lifestyle blog na kom piše o svemu sa čim se suočava svakodnevno, a još njenih fotografija pogledajte u galeriji ispod:

pritnscreen/instagram Betani Hamilton preživela je napad tigar ajkule...

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!