Toninjo Serezo nekada je bio jedan od najpoznatijih brazilskih igrača. Zato i ne čudi što su mnogi mislili da će njegov sin Leandro jednog dana krenuti stopama slavnog oca, ali život je imao druge planove.

Umesto da postane legenda sporta, Leo, odnosno danas Leanda, pomerila je granice mode i postala jedna od najcenjenijih transrodnih manekenki i muza čuvenog Živanšija.

I zaista, potreban je jedan pogleda na fotografije lepe Lee T kako se sada predstavlja da vam odmah bude jasno zašto je to tako.

Lea T rođena je kao muškarac.
David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Egzotičnih crta lica, punih usana i pravilnog nosa, tamnokosa manekenka oduzima dah gdegod se pojavi. Iako je danas više posvećena humanitarnom radu nego modelingu, i dalje se može pohvaliti figurom pravog supermodela, a pre izvesnog vremena prvi put je govorila o tome kako je izgledalo odrastati kao transrodna osoba.

Odrasla je u Italiji, i kako je kasnije ispričala, prošla je ogroman pakao najviše zbog majke koja je bila zagrižena Katolkinja i koje nije mogla da prihvati da joj sin jednostavno nije to što ona misli.

Lea T prošla je pakao nakon što se otkrilo da je transrodna.
Miguel Schincariol / AFP / Profimedia 

- Bilo bi lakše da sam samo bila gej. To bi poštedelo moju porodicu bola, rekla je Leandra jednom prilikom za Daily Mail.

- Volela bih da sam bila normalna i imala devojku, ženu, decu... ali jednostavno sam rođena u pogrešnom telu, dodala je.

Čak i dok je bila dečak, nosila je dužu kosu i imala veoma ženstvenu pojavu. Mnogi su je prozivali da je gej, ali je Lea znala istinu. Ipak, tek pre nekoliko godina Lea se konačno odlučila da zaista promeni pol. Provela je odmor sa prijateljima koji su joj rekli:

- Tretiramo te kao ženu, svi te gledamo kao ženu. Možda bi trebalo da odeš do doktora ili nešto slično jer te mi svi vidimo kao osobu ženskog pola. Ti nisi muško, rekli su joj.

Lea T dugo nije znala da je transrodna osoba.
printscreen/instagram 

Lea je u ispovesti kod Opre priznala da je nakon toga bila slomljena i da je mnogo plakala.

- Tri dana sam bila zatvorena u kući. Ali, tada sam donela odluku, objasnila je danas uspešna manekenka i aktivistkinja.

2008. godine započela je proces promene pola, a potom i borbu sa okruženjem koje to nije moglo da razume. Najteže joj je bilo da saopšti roditeljima, međutim, za divno čudo, otac je taj koji je to prihvatio daleko lakše nego što je mislila.

Nakon godina i godina patnje i gledanja rođenog sina dok prolazi kroz najužanije oblike nasilja, čuveni Toninjo Serezo joj je rekao:

- Ako si muško, žensko.. ako želiš da budeš pas, štagod da želiš da postaneš, ja ću te voleti.

Lea je tada uveliko bila deo modnog sveta, a kada je te godine učestvovala na modnoj reviji u Brazilu, njen otac se pojavio.

- Rekao mi je tada "Sada mogu da umrem srećan jer sam toliko ponosan na tebe, otkrila je Lea.

Nažalost, kada se saznalo da Totninjo ima transrodnu ćerku, ostao je bez posla fudbalskog trenera, a kasnije se veoma mučio da nađe novi izvor prihoda. Tome nije doprinela ni činjenica da je njena majka takođe daleko teže prihvatila činjenicu da više nema sina nego ćerku.

- Svi misle da majke pre prihvataju, ali ona je došla iz veoma religiozne porodice. Bila je katolkinja i morala je da se bori za svoju religiju. Međutim, na kraju me je prihvatila i ostala uz mene, ispričala je manekenka i osvrnula se na Givenchy reklamu koja je sve promenila.

Lea T danas je muza mnogim dizajnerima.
AKM Images / Backgrid USA / Profimedia 

Naime, u modnom svetu neki su znali da je trans, dok drugi ne, te je njena pojava bila prilično skandalozna u to vreme. Njeni počeci prošli su u znaku seksualnog uznemiravanja, napada... U tom trenutku već je rekla porodici da želi da promeni pol, međutim, majčina reakcija je bila katastrofalna. Ostala je bez novca, podrške i u tom trenutku pomišljala da krene putem prostitucije kako bi skupila novac za operaciju.

Lea je uporedo studirala umetnost i pokušavala da izgradi karijeru i van piste kada je postala asistent Rikarda Tišija, kreativnog direktora Givenchy u to vreme.

- Pozvala me je jednog dana u 6 ujutru i rekla da želi da bude prostituka, započeo je Rikardo.

Leu T vinula je u zvezde Givenchy kampanja.
VANDERLEI ALMEIDA / AFP / Profimedia 

- Rekla mi je: "Želim da se prostituišem. Hoću da idem na ulicu jer nemam novca da uradim (operaciju), moja porodica mi ne daje novac, i nije me briga šta moram da uradim za to. Jednom u životu razumem šta želim da budem, i niko me neće sprečiti. To što mi je rekla da želi da bude prostitutka me je ubilo - rekao je Tiši.

- Odlučio sam da uradim kampanju iz dva razloga. Da finansijski pomognem Lei i da dokažem onima koji tvrde da transseksualna osoba ​​ne može da bude top model. Čak i kada sam zvao fotografe, oni su bili kao: "Transseksualac?" A ja sam rekao: "Da, transseksualac. Ona je prelepa devojka, vi ćete je upoznati, ona je neverovatna".

Ta kampanja bila je ono što je sve promenilo.

- Uradili smo to na zaista pošten način. Znate, veoma naivno. Kao dva prijatelja koji se vole. I na kraju se ispostavilo da je to bila velika stvar, što je neverovatno.

Lea je nakon toga postala glavna meta dizajnera, koji su se otimali za nju, a ona je novostečenu popularnost iskoristila i da javno podrži transrodne osobe, pogotovo u Brazilu gde i dan-danas trpe stravičnu torturu.

Danas, bavi se humanitarnim radom i aktivistkinja je za prava LGBT+ zajednice. Sa porodicom je uspela da izgladi odnose, što se da primetiti i po njihovim objavama, a još njenih fotografija pogledajte u galeriji ispod:

printscreen/instagram Lea T je transrodni model iz Brazila koja je najpre u žižu javnosti dospela kao ćerka fudbalske legende Toninja Sereza.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!