Patrik Demaršelije, jedan od najpoznatijih modnih fotografa na svetu, poznat i kao "lični fotograf" princeze Dajane, preminuo je u četvrtak, 31. marta.

Njegova porodica - supruga Mia, sinovi Gustav, Artur i Viktor i unuci, vest o njegovu odlasku objavili su na njegovom profilu na Instagramu.

Preminuo je na karipskom ostvru St. Barth gde je živeo poslednjih nekoliko godina, a uzrok smrti porodica nije otkrila.

Pred objektiv ovog francuskog fotografa kojeg je Dajana opisala kao "čoveka iz snova" tokom karijere koja traje od sredine 1970-ih stali svi koji nešto znače u šoubiznisu, modi, politici...

Snimio je gomilu reklamnih kampanja za luksuzne brendove, kao i naslovnice i editorijale za modne časopise. Pojavio se u filmu "Seks i grad", kao i u emisijama "Američki top-model".

Njegova estetika mnogima se dopadala i svi su želeli biti njegov model uključujući Madonu, Kejt Mos, Kristi Tarlington, Naomi Kembel, Sindi Kraford, Lindu Evanđelistu, Anđelinu Džoli, Roberta De Nira, Entonija Hopkinsa, Obame i mnogih drugih... Nesrećna britanska princeza bila mu je posebno draga i važna.

patrik je sarađivao s brojnim velikim imenima iz mode, filma, muzike, politike...
RINDOFF-GARCIA / Bestimage / Profimedia 

Sredinom 1989. Dajana, čiji je brak s princom Čarlsom već počeo da se raspada, angažovala je Patrika čiji joj se rad u "Vogue" jako sviđao, kao ličnog fotografa. Tako je ušao u istoriju kao prvi strani fotograf kojeg je britanska kraljevska porodica angažovala.

Snimio je neke od najlepših i najpoznatijih Dijaninih fotografija - uključujući onu za britanski "Vogue" na kojoj princeza sedi i rukama grli kolena, odevena u belu haljinu, s omiljenom tijarom Lovers Knot na glavi i bisernim nakitom.

On je snimio i po mišljenjima mnogih jedan od najljepših portreta omiljene princeze iz 1991. godine, kada je nosila crnu dolčevitu i nešto drugačiju frizuru - njen kratki pixie brzo je postala omiljena frizura mnogih dama.

Patrik nije mnogo govorio o svom radu s pokojnom princezom Dajanom.

- Postali smo prijatelji. Bila je duhovita i draga. U suštini, bila je vrlo jednostavna žena koja voli jednostavne stvari - rekao je jednom.

Mnoge slavne ličnosti koje su imale priliku da sarađuju s ovim velikim fotografom opraštaju se od njega uz emotivne reči putem društvenih mreža.

Patrik se, inače, od 2018. godine retko pojavljivao u javnosti. Naime, on je jedno od najpoznatijih imena iz modnoga sveta koji je s pojavom pokreta #MeToo označen kao zlostavljač i seksualni nasilnik.

Nakon što je list "The Boston Globe" objavio veliki prilog u kojem ga je sedam žena, uključujući bivšu asistentkinju, optužilo za seksualno nedolično ponašanje, izdavačka kuća "Conde Nast" s kojom je najviše radio prekinula je svaku saradnju s Patrikom.

Govorio je mnogim devojkama da će ih učiniti poznatim ako seksualno budu opštile sa njim, ali neke od njih su odbijale nepristojne ponude. I bivša saradnica je potvrdila ovakve tvrdnje.

- Mnogo me je povredilo to što je radio. Koliko li je samo devojaka uzrasta naših ćerki prošlo kroz to i nije uspelo da se izbori sa njim, jer neki od nas nisu na vreme govorili o tome - priznala je ona.

On se, nakon što je žestoko demantovao optužbe, sa suprugom povukao na St. Barth gde je imao kuću, a u lokalnoj galeriji mogu se kupiti njegove fotografije.

patrik sa suprugom
INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!