Američki glumac Troj Kotsur ispisao je holivudsku istoriju na 94. dodeli Oskara u Los Anđelesu u nedelju uveke. 53-godišnji Troj zvezda je filma "CODA" a Oskara je dobio za najboljeg sporednog glumca, i tako postao ujedno i prvi gluvonemi dobitnik ove prestižne nagrade.

Dok je šetao prema bini kako bi uzeo Oskara, brojne kolege obraćale su se glumcu na znakovnom jeziku. Svojim govorom Troj je dirnuo mnoge.

"Zahvalio bih predivnim gluvonemim scenama na kojima sam dobio priliku da se pokažem kao glumac. Oskara posvećuem guvonemoj zajednici i zajednici filma CODA. Ovo je naš trenutak", rekao je Kotsur. Zahvalio je i svom najvećem junaku.

Troj Kotsur ispisao je holivudsku istoriju na 94. dodeli Oskara
JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia 

"Moj otac je bio glava porodice. Nakon saobraćajne nesreće bio je paralizovan od vrata niže, ali uprkos tome bio nam je svima veliki oslonac. Tata, puno sam naučio od tebe. Uvek ću te voleti", rekao je Troj.

Kotsur je odrastao u Arizoni, a kada je imao devet meseci, roditelji su shvatili da je gluv. Podsticali su ga da se igra sa svom decom iz ulice, a neka od njih su upravo zbog njega i naučila znakovni jezik.

U srednjoj školi za gluvoneme je otkrio glumu i to mu je postao životni cilj. Hteo je da se bavi i režijom, a prva iskustva nisu bila ohrabrujuća.

Kotsur je odrastao u Arizoni, a kada je imao devet meseci, roditelji su shvatili da je gluv.
Shutterstock 

"Moj san o režiranju filmova je nestao kada sam shvatio da živim u svetu u kojem zaista samo retki razumeju moj jezik", komentarisao je jednom prilikom.

Kada je dobio poziv od američkog nacionalnog pozorišta gluvonemih osoba, sve se promenilo. Glumio je u nekoliko predstava, neke je i režirao, a upravo tu je mogao i da ostvari svoj san.

Glumio je u nekoliko predstava, neke je i režirao
Youtube 

Pojavio se kasnije u nekoliko filmova i serija, i tako postao sve poznatiji i u Holivudu. Ulogu u filmu "CODA" prihvatio je kao priliku života, a upravo mu je ona donela i Oskara na ovogodišnjoj dodeli.

Troj je inače u braku s glumicom Dijan Brej, ali par ne voli previše da pričao svojoj vezi. Otkrio je kako se trenutno sprema za nove filmske pobede, a uskoro će se pojaviti u projektu "Flash Before the Bang", u kojem glume brojne njegove gluvoneme kolege.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!