Sara Džesika Parker dok je maštala o uspehu nije mogla ni da nasluti da će postati jedna od najbogatijih glumica, ali i da će biti inspiracija mnogim ženama.

Ova američka glumica, producentkinja i dizajnerka rođena je 25. marta 1965. godine u Nelsonvilu u Ohaju. Udata je za glumca Metjua Broderika s kojim ima troje dece, sina i dve ćerke. Živi u Njujorku, a slavu je stekla ulogom u seriji "Seks i grad", a mnoge žene su je zavolele upravo zbog lika Keri Bredšo.

Kada je 1998. godine prihvatila ponudu producentske kuće HBO da glumi jednu od četiri glavne uloge u seriji "Seks i grad", Sara Džesika Parker nije ni sanjala da će joj to doneti svetsku slavu i popularnost koja traje i danas.

sara džesika parker napunila je 57 godina
Shutterstock 

Za ulogu Keri Bredšo osvojila je dve Emi nagrade i četiri Zlatna globusa, a više puta je isticala da joj je omiljena nezvanična nagrada ikone stila. I zaista Sara je postala prava modna ikona a žene širom sveta u njoj vide inspiraciju.

A ako ste mislili da je rođena pod srećnom zvezdom, prevarili ste se, jer Sara Džesika Parker je odrastala sa sedmoro braće i sestara, noseći haljine iz prodavnica u kojima su se prodavale za samo 99 centi.

Njena majka Barbara Parker je bila učiteljica i medicinska sestra u osnovnoj školi, a otac Stiven preduzetnik i novinar.

Kada je imala tek tri i po godine, njeni roditelji su se razveli i Sara je nastavila da živi sa majkom, koja se u međuvremenu udala za Paula Forstea, vozača kamiona kojeg danas smatra ocem, pa mu se tako i obraća.

glumica je nekada živela u bedi
Embassy Pictures Collection / Everett / Profimedia 

Tokom njenog detinjstva živeli su u siromaštvu, a roditelji su se svim silama trudili da prehrane veliku porodicu. Koliko je bilo teško, govori i podatak da su im nekoliko puta isključili struju, a Božić i rođendani retko su se slavili baš zato što nisu imali novca.

"I da mogu, nikada ne bih ništa promenila ni za šta… većinu detinjstva imali smo sve što nam je bilo potrebno. Nije bilo svega u izobilju niti je bilo svega, a većinu toga smo imali", rekla je godinama kasnije.

Iako su živeli u siromaštvu, njena majka se trudila da pruži deci najbolje moguće školovanje, ali i umetničko obrazovanje, vodeći ih često na baletne i pozorišne predstave.

Karijera

Od najranijeg detinjstva Sara je pohađala pevanje i balet, a već sa osam godina za svoj talenat je bila plaćena nakon televizijskog debija u "The Little Match Girl".

Potom je sa bratom Tobijem dobila ulogu u brodvejskoj produkciji "The Innocents", nakon čega se cela porodica, koja je do tada živela u Sinsinatiju, preselila u Njujork da bi ona mogla da se posveti karijeri.

Paralelno je upisala školu baleta u Njujorku, ali i "Professional Children’ School" na Menhetnu. S četvoro braće i sestara odradila je i turneju, glumeći u predstavi "Moje pesme, moji snovi", a potom je 1979. godine dobila glavnu ulogu u mjuziklu "Annie" na Broadveju, glumeći s Bobom Hopeom.

sara se proslavila ulogom keri redšo u seriji seks i grad
Shutterstock 

Punih godinu dana igrala je tu predstavu, a potom je dobila ulogu u CBS-ovom sitkomu, ali i filmovima "Footloose", "Devojke žele samo zabavu" i "Priča iz Los Anđelesa".

A iako je odigrala sve te prilično važne uloge, koje su je izgradile kao osobu i zbog kojih je mnogo toga naučila, tek joj je ona u "Seks i gradu" nagomilala bogatstvo, ali i donela neslućenu slavu. Upravo je bogatstvo bilo ono o čemu je sanjala kako bi članove svoje porodice napokon mogla da izvuče iz siromaštva i da im pruži život kakav su oduvek želeli.

Seks i grad

1997. godine dobila je scenario napisan prema knjizi Kandas Bušnel o prijateljstvu i seksualnom životu četiri neudate i zaposlene žene u Njujorku, a producent Daren Star svim silama je hteo upravo Saru da vidi kao Keri Bredšo, ali ona se premišljala.

Kako je rekla, nije se osećala prijatno da se skida pred kamerama, a mrzila je i psovke. U njenom ugovoru dodata je tada stavka u kojoj je pisalo da se zbog serije neće skidati, pa je zbog toga i pristala.

seks i grad sari je doneo veliku zaradu
IFTN / United Archives / Profimedia 

Ta uloga je doslovno lansirala među zvezde. Njeni stajlinzi, za koje je bila najzaslužnija Patrisija Field, kopirali su se širom sveta, a mnogi tvrde i da je upravo ona najzaslužnija za to da Manolo Blanik, kreator cipela, postane toliko poznat u Americi.

Snimanje je počelo 1998. godine, a završilo 2004. godine, a snimljena su i dva filma, a sada na HBO Max gledali smo prvu sezonu "And Just Like That", a potvrđeno je i snimanje druge sezone

Uprkos silnom uspehu, milionima na računu, za šta su zaslužni i "poslovi sa strane", od unosnih reklamnih ugovora, preko poslovnih saradnji, do vlastite kolekcije parfema, cipela i sličnog, Sara Džesika Parker je i dalje ona devojka iz Ohaja koja čvrsto stoji s obe noge na zemlji.

sara je pokrenula brend i otvorila svoju prodavnicu obuće
Jose Perez / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Sara je liniju cipela pod svojim inicijalima lansirala pre nekoliko godina pozajmivši jedan od najčuvenijih citata iz serije koja ju je učinila globalnom megazvezdom - "Možda ne znam mnogo o muškarcima, ali o cipelama sve znam".

Posao je išao dobro, a prodavnica u Njujorku otvorena je neposredno pred lockdown pa tako nije imala mnogo prilike da se razvije. Ali glumica je to očigledno prihvatila kao izazov.

U intervju prošle godine je istakla kako će često i sama raditi u radnji na Menhetnu i dostavljati porudžbine u komšiluku. Fotoreporteri su to i zabeležilii. Naime, Sara je fotografisana kako komunicira sa mušterijama, noseći kutije za probu.

nedavno smo mogli da je gledamo u nastavku seksa i grada u seriji i tek tako
Youtube 

Brak i afere

Sara i Metju upoznali su se 1992. a venčali u maju 1997. godine, a ovaj par danas se smatra jednim od najskladnijih u Holivudu.

"Jasno se sećam tog dana kada smo prvi put otišli na sastanak. Malo ko je uspeo da mi se tako ureže u pamćenje. Bila je jedinstvena, prelepa i zanosna", prisetio se Metju.

Ipak, svojevremeno je Broderik prevario svoju Saru i sve je to procurilo u javnost. Utvrđeno je da je zavisnik od seksa i to mu je bio izgovor za preljubu. Uprkos svemu, Sara mu nije okrenula leđa već mu je pomogla da ozdravi. Pet godina od venčanja dobili su sina Džejmsa Vilkija. Uz pomoć surogat majke 2009. godine dobili su bliznakinje Loretu i Tabitu.

sara je 25 godina u braku s kolegom metjuom broderikom
Shutterstock 

Od 2009. godine porodica Parker-Broderik živi u Njujorku, a dosta vremena provode na seoskom imanju u Irskoj gde je Metju letovao kao dete. Kako su oboje utvrdili, tajna njihovog i više nego uspešnog braka je i u tome što su svoj privatni život oduvek držali dalje od javnosti, ali i u tome što su pre svega prijatelji. Za njenog supruga veže se i nesreća kada je usmrtio dve žene.

Naime, Metju je te godine tokom odmora u Irskoj, iznenada prešao u suprotnu traku na putu i izazvao sudar u kojem su nastradale putnice iz drugog vozila - Margaret Doerti i njena ćerka En Galager.

Broderik je, nesreću u kojoj je slomio nogu, izazvao iznajmljenim automobilom, a niko nije očekivao da će njegova kazna biti bizarna.

Glumac je tvrdio da pati od delimične amnezije i da se ne seća sudara, a potom je priznao krivicu. Umesto pet godina zatvora, optužen je samo za neopreznu vožnju i kažnjen je sa sramnih 175 dolara.

"Jedino čega se sećam da sam se probudio u bolnici i da sam imao čudan osećaj u nozi", rekao je glumac policiji.

Tokom 2011. godine tabloidi su pisali o njenoj tajnoj vezi s kolegom Pirsom Brosnanom, ali  glumica nikada nije komentarisala pisanje medija.

sara i metju imaju troje dece
AKM Images / Backgrid USA / Profimedia 

Sramni komentari na račun izgleda

Kada su svet obišle slike sa snimanja nastavka serije "Seks i grad" usledile su salve negativnih komentara na račun izgleda slavnih glumica.

Očigledno je da su prošle godine i godine od emitovanja prethodnih sezone kultne serije i da su glumice u međuvremenu ostarile, dobile bore, sedu kosu, ali izgleda da se starenje teško prašta slavnim damama.

"Stara je kao kamen za pete", "Na šta liči Sara", "Prava je babetina", samo su neki od sramnih komentara na račun slavne glumicekoji su preplavili mreže. Sara je krajem 2021. godine za Vogue pričala na ovu temu kada je istakla da se njoj i njeim koleginicama ne prešta to što stare.

sara je na račun izgleda trpela sramne komentare
Janet Mayer / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

- Postoji takva mizogina reakcija na nas, tako nešto se nikad ne događa kad je u pitanju muškarac. Sedim s Endijem Koenom, koji ima glavu prekrivenu sedom kosom i on je izvrstan.

Zašto je za njega to okej? Ne znam šta da kažem ljudima! Skoro da imam osećaj da ljudi ne žele da mi budemo zadovoljne sobom, kao da uživaju u tome da nas boli to ko smo danas, bez obzira na to biramo li da starimo prirodno ili činimo nešto što nam pomaže da se osećamo bolje.

Znam kako izgledam. Nemam izbor. Šta mogu da uradim? Da prestanem da starim? Da nestanem? - rekla je glumica.

Jose Perez/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia, BauerGriffin / INSTAR Images / Profimedia Omiljena glumica proslavila 56 rođendan

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!