Kada se pojavila vest da je Roman Abramovič odlučio da proda ogroman deo vlasništva nad fudbalskim klubom "Čelsi", bilo je jasno da celokupna situacija u Ukrajini donosi ogromne sankcije za stanovnike Rusije, a pogotovo za njihove sportiste i bogataše.

Oni su suočeni sa ogromnim gubicima zbog kojih se mnogima od njih bogatstvo prepolovilo. Tako će, primera radi, novi vlasnik "Čelsija" morati da izdvoji oko 2,4 milijarde dolara za klub, međutim, Abramovič je odlučio da celokupnu zaradu donira Ukrajini, zbog čega su mnogi aplaudirali.

Roman Abramovič prodaće Čelsi, a svu zaradu daje u dobrotvorne svrhe.
Mark Pain / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Takođe, ovaj milijarder čije se bogatstvo procenjuje na čak 11 milijardi dolara, primoran je da prodaje i svoje vile u Engleskoj, a ulaz u zemlju mu je zabranjen.

Međutim, on nije jedini koji trpi gubitke. Predsednik SAD Džo Bajden je u svom obraćanju u utorak uveče upozorio ruske superbogataše da će se njihova finansijska situacija samo pogoršati.

Predsednik Bajden rekao je da će se finansijska situacija ruskih bogataša drastično pogoršati.
ORD / KCS Presse / Profimedia 

Čak 22 Rusa se nalaze na Blumbergovoj listi milijardera koja rangira 500 najbogatijih ljudi na svetu, a među njima su i neka imena koja su vam, sigurni smo, dobro poznata, poput Andreja Meljničenka, supruga čuvene "modelsice" i manekenke Sandre

Sandra Meljničenko udata je za Rusa Andreja.
Valeriy Levitin / Sputnik / Profimedia 

Bogatstvo "srpskog zeta" po nekim navodima procenjuje se na 17,9 milijardi dolara. Svetski mediji tvrde da Meljničenko poseduje većinski udeo u kompaniji koja se bavi proizvodnjom đubriva "EuroChem", kompaniji za proizvodnju uglja SUEK i Sibirskoj energetici.

Sandra Meljničenko i Andrej u braku su od 2005. godine.
BUDJUBASIC/CROPIX / Sipa Press / Profimedia 

Porodica, između ostalog, poseduje penthaus vredan 12,2 miliona dolara kod Central parka u Njujorku. Par takođe ima vilu u francuskom Antibu, te imanje u Sariju, u Velikoj Britaniji, procenjeno na 24 miliona funti. Ne smemo zaboraviti ni impozantnu jahtu koja ostavlja bez daha gdegod da uplovi, a više fotografija pogledajte u galeriji u nastavku:

Xavier Francolon / Sipa Press / Profimedia Jahta Sandre i Andreja

Vagit Alekperov (19 milijardi dolara)

Ruski milijarder je možda od svih na listi pretrpeo najveće gubitke. 71-godišnji predsednik "Lukoila" inače je rođen u u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, a sledeći svog oca postao je 1990. najmlađi zamenik ministra energetike u sovjetskoj istoriji. Alekperov, koji je i suvlasnik moskovskog fudbalskog tima Spartak, sada vredi 7,19 milijardi dolara, izračunao je Blumberg.

U utorak uveče, njegova superjahta od 70 metara, "Galactica super nova", koja ima šestometarski bazen sa staklenim dnom i vodopadom, isplovila je iz Barselone uputila se u Crnu Goru.

Ališer Usmanov (594 milliona dolara)

Ališer je nedavno sankcionisan od strahne Evropske unije. Zbog svega je morao i da premesti svoju jahtu od 15 metara, te je broj krenuo prema Maldivima.

Vladimir Potanjin (24,3 milijarde dolara)

Ovaj milijarder vlasnik je "Norilsk nikla", najvećeg svetskog proizvođača nikla visokog kvaliteta. Međutim, godina jedva da je startovala kak otreba, a on je već izgubio šest milijardi dolara.

Za njega se tvrdilo da je blizak Putinu, a sada ga čeka, po rečima, i najskuplja brakorazvodna parnica na svetu. Njegova bivša supruga Natalija Potanjina traži 50 odsto vrednosti njegovog udela u kompaniji, koja je u decembru bila vredna 7 milijardi dolara. Blumberg trenutno procenjuje njegovo bogatstvo na 24,3 milijarde dolara, što je smanjenje od 21 odsto na godišnjem nivou.

Genadij Timčenko (17.7 milijardi dolara)

Genadij Timčenko je već izgubio gotovo polovinu svog bogatstva.
Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia 

Ovaj milijarder je jedan od prvih koje je sankcionisala Velika Britanija. Da je situacija veoma ozbiljna svedoči i to što je već izgubio gotovo polovinu svog bogatstva, te se sad njegova imovina procenjuje na "samo" 10,6 milijardi dolara.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!