Najveći skandal američkog sporta dogodio se 6. januara 1994. godine u Detroitu kada su dve klizačice umetničkog klizanja odrađivale poslednje treninge u pripremama za takmičenje na kojem je trebalo da se odluči ko će biti deo američkog tima za Olimpijske igre, koje su se održavale u norveškom Lilehameru.

Nensi Kerigan bila je miljenica publike i američke klizačke asocijacije. Američka devojka, damskih pokreta i oličenje pozitivnog imidža koji su prepoznali brojni komercijalni brendovi čije je zaštitno lice bila. S druge strane klizališta gledala ju je po mnogima neotesana, divlja, ali talentovanija Tonja Harding koja je nosila titulu zločeste devojke ovog sporta.

Tonja je bila neverovatno talentovana
AFP / AFP / Profimedia 

Nakon završenog treninga Nensi se uputila prema svlačionici kada ju je nepoznati muškarac udario palicom po kolenima. U roku od nekoliko sati sve televizije širom sveta su prikazale snimak prestravljene i uplakane klizačice kako zapomaže i pita se "zašto ja?"

Na sreću, koleno nije bilo slomljeno već otečeno, a incident je pokrenuo medijsku hajku i na kraju hapšenja koja su koštala karijere Tonju Harding.

Čudo od deteta

Tonja Harding je bila smatrana čudom od deteta. Počela je aktivno da kliza sa samo četiri godine na insistiranje svoje majke La Von Fej Golden koja je bila istrajna u nameri da njena ćerka postane najbolja klizačica na svetu. La Von je bila zlostavljačica koja je mentalno i fizički sistemski uništavala devojčicu, pa je Tonja na treninge često dolazila modra od batina koje joj je majka nanosila ako ne bi ispunila njena očekivanja.

Nakon što su se njeni roditelji razveli, Tonja je na svoju žalost ostala sama s majkom. Iako je trenirala po 8 sati dnevno i istakla se kao najtalentovanija klizačica svoje generacije, koja je od koleginica odudarala energijom, snagom i brzinom, sudije je nisu volele i nije uspevala da pobeđuje na takmičenjima.

Tonja Harding počela je da kliza sa 4 godine
Lissa Aserud/IPOL / ZUMA Press / Splash / Profimedia 

Tonja je uvek bila okružena kontroverzama i kao takva nije bila primer kakav je američka klizačka asocijacija želela da prezentira svetu. Klizačice su imale imidž princeza, lepo odevenih nasmejanih devojaka koje su se elegantno kretale na ledu, ali i izvan njega.

Među njima, Tonja Harding bila je kao članica neke ulične bande koja nikako nije mogla da se prilagodi i da glumi "damu". Sudije nisu mogle da svare tu kombinaciju sirovog talenta i još sirovijeg karaktera pa je Tonja često nepravedno zauzimala niže pozicije od svojih manje talentovanih kolegica.

Tonja je uvek bila okružena kontroverzama
Youtube 

Brak pun nasilja

Sa 18 godina je upoznala Džefa Gilolja, lokalnog dečka koji joj je privukao pažnju na klizalištu. Džef joj je bio prvi dečko u životu, a godinu dana kasnije su već bili u braku. Pretpostavlja se da se Tonja naglo udala kako bi pobegla od majke koja joj je na dan venčanja navodno rekla da je glupača koja se udala za prvog muškarca koji joj je rekao da je lepa.

Bračna idila je kratko trajala pa su njihove svađe prerasle u fizičke sukobe u kojima je Tonja uvek izvlačila deblji kraj. Modrice je prekrivala naslagama pudera, a jednom ju je svađa skoro koštala života kada je Džef nasrnuo na nju s pištoljem. Iako je nekoliko puta tražila policijsku zabranu pristupa, on ju je uvek kršio i prisiljavao da mu se vrati.

Uprkost burnom privatnom životu, Tonja je još uvek imala disciplinu za treninge i to najviše zahvaljujući mentorki i treneru Dajan Rovlinson koja bila uz nju od samih početaka karijere. Najveći trijumf svoje karijere Tonja je doživela na državnom takmičenju 1991. godine kada je ostala zabeležena u istoriji kao prva klizačica koja se usudila da izvede komplikovan skok - trostruki aksl. Do tada taj je skok bio rezervisan za muške klizače i to zbog brzine i snage koje su bile potrebne da se skok uspešno izvede. Na takmičenju je osvojila prvo mesto, dok je njena rivalka Kerigan kući odnela srebrnu medalju.

Najveći trijumf svoje karijere Tonja je doživela na državnom takmičenju 1991. godine
Youtube 

Usledile su Olimpijske igre gde je podbacila i završila na četvrtom mestu, a Kerigan je osvojila bronzanu medalju. Taj neuspeh je pokrenuo novi vrtlog autodestruktivnosti. Otpustila je trenera, počela je neumereno da pije, palila je cigaretu za cigaretom, dobila na težini. Na svim narednim takmičenjima je završavala ispod proseka i činilo se da se njena blistava karijera završila i pre nego što je zaista i počela. Na kraju je odustala od takmičenja i zaposlila se kao konobarica u restoranu brze hrane kako bi preživela. Drugu priliku je dobila na samilost Dajane Ravlinson koja je odlučila da je pripremi za nove Olimpijske igre u Lilehameru.

Ovu priliku je shvatila ozbiljno kao poslednju u životu. Naporno je trenirala kako bi se vratila u formu i dokazala javnosti da se na nju još može računati. Kerigan je u to vreme bila na vrhuncu slave i ujedno velika pretnja Tonjinim planovima za pobednički povratak. Tu dolazimo do zamršene priče koja ni danas nije u potpunosti razjašnjena.

Na kraju je odustala od takmičenja i zaposlila se kao konobarica u restoranu brze hrane
Youtube 

Pretnje smrću

Navodni plan o zastrašivanju Nenski Kerigan (kako bi je dekoncentrisali i kako bi podbacila na kvalifikacijama) skovan je od strane Tonje, njenog supruga Džefa i njegovog prijatelja. Ideja je bila da se Kerigan šalju pisma u kojima joj se preti smrću ako bude klizala na dan kvalifikacija. U konfuznom razvoju događaja Kerigan je iz nekog razloga napadnuta. Napao je nepoznati muškarac nakon treninga, što navodno nije bio deo plana.

Iako je nastupila na Olimpijskim igrama u Lilehameru gde je doživela omanji psihički slom na ledu, nakon povratka u Ameriku sud joj je dodelio veliku novčanu kaznu, dobrotvorni rad i doživotnu zabranu takmičenja u klizanju zbog umešanosti u celu situaciju sa Kerigan.

Tonja danas živi miran život
Valerie MACON / AFP / Profimedia 

Harding je od tada promenila nekoliko profesija, a dve godine je bila i profesionalni bokser. Pre nekoliko godina našla se u fokusu javnosti zbog filma koji nije odgovorio na pitanja da li je sve bilo njena ideja ili je i ona sama na neki način bila žrtva situacije koja se izmakla kontroli, a kojom je na početku dirigovao njen suprug. Tonja danas živi miran život, a kako izgleda pogledajte u galeriji u nastavku teksta:

Instagram Kako danas izgleda čuvena šampionka

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!