Svet mode ostao je bez još jednog velikog imena - legendarni Tijeri Mugler preminuo je u 74. godini.

Vest o smrti dizajanera koji je oblačio najveće svetske face i čije su parfeme nosile žene širom sveta potvrđena je na zvaničnom nalogu njegove modne kuće, a uzrok smrti još nije objavljen.

"Slomljenog srca vas obaveštavamo da je gospodin Manfred Tijeri Migler preminuo. Neka mu duša počiva u miru", napisano je na Instagramu. Mugler je bio omiljeni dizajner svetske šoubiznis elite, i njegove kreacije nosile su glumice, pevačice... Penzionisao se pre nekoliko godina ali je napravio izuzetak 2019. kako bi obukao Kim Kardašijan za Met gala veče.

Tijeri Mugler iako se penzionisao pre nekoliko godina, napravio je izuzetak 2019. kako bi obukao Kim Kardašijan.
Gregory Allen / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Oblačio je Dejvida Bouvija, Džordža Majkla, Sindi Kraford, Šeron Stoun, Kejti Peri, Rijanu, Belu Hadid...

Nakon penzije je radio kao umetnički savetnik pevačice Bijonse, a imao je i uspešnu liniju parfema, među kojima za kultne važe "Angel" i "Alien".

Inače, Tijeri Mugler je od početka karijere bio poznat po revijama na kojima su rame uz rame defilovali i supermodeli, transvestiti pa čak i zvezde filmova za odrasle. Doživljavan je kao ekcentrik koji je pravio lepe, složene kreacije, ali potpuno neprimenjive u stvarnom svetu, ali koje u istoriji mode zauzimaju posebno mesto.

Zanimljivo je da je Mugler postao dizajner slučajno. Bio je igrač u Rajnskoj nacionalnoj operi i sanjao ranih sedamdesetih o baletskoj karijeri zbog koje se preselio iz Strazbura u Pariz. U to vreme je bio ekstravagantni kicoš, personifikacija “kampa” koji je bio tema na Met Gali, i po ponašanju i po pojavi. Nosio je velike naočare, spajao sve dugine boje i kombinovao srednjevekovni i intergalaktički stil.

Tijeri Mugler preminuo je u 74. godini.
KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

"Bio je oličenje životne radosti, sve vreme je skakutao i igrao", rekao je gospodin Pearl, dizajner koji stoji iza svih Mugelrovih korseta, u jednom intervjuu za magazin Telegraph.

"Kada je odlazio u Café de Flore, ljudi su mu tapšali samo zbog toga kako je izgledao!"

Brojna sećanja savremenika na mladog Muglera se svode na opise njegove nezamislive pojave i odeće koju je nosio. Perje, futurizam, eklekticizam, šeširi - nije ni čudo što su ga bukvalno zaustavljali na ulici sa pitanjima tipa "gde ste to kupili?" Posle jednog takvog zahteva, Mugler je u toku jedne noći napravio skice, ponudio ih i prodao jednom pariskom butiku, a njegova karijera modnog kreatora je počela.

Vrhunac Thierryjeve karijere desio se ranih osamdesetih - u vremenu koje je sinonim za preterivanje na mnogim poljima. Provodio je sate na stvaranju nezaboravnih legendarnih slika Naomi i Linde, a radio je i na spotovima Dejvida Bouvija i Džordža Majkla.

Njegova inspiracija u to vreme dolazila je iz Holivuda četrdesetih, ali mu je um bio na Marsu, ili tačnije, na Veneri pošto su sve njegove kreacije trijumf moćne ženstvenosti. Muglerova formula za oblačenje nije komplikovana i nije se promenila tokom četrdeset godina: stegni struk, proširi kukove, izvij leđa. Kim Kardašijan kaže da za vreme Met Gale nije nijedanput sela ali da je to mala cena za šansu da se izgleda tako zanosno.

I sam Tijeri jednom prilikom je priznao:

"Nikada nisam maštao o tome da postanem modni kreator. Želeo sam da povežem svoj život sa pozorištem i budem režiser. Ali, i moda se pokazala kao dobar način komunikacije sa svetom."

Njegova prva kolekcija i revija Café de Paris bila je 1974. godine, a 1994. smatra godinom u kojoj je prestao da se bavi modom.

"Posle te revije, 1994, osetio sam da je to kraj jedne ere. Moda je sama za sebe postala brend i marketing. Agencije su preuzele kontrolu i to je za mene bilo neprihvatljivo. Za mene je moda uvek bila i biće umetnost, a lepota će uvek dolazi iz različitosti i sposobnosti da se bude svoj", rekao je Mugler.

Legendarni dizajner bio je poznat i po brojnim operacijama kojima je promenio lični opis. On je isticao da je to rezultat nesreća koje je imao. Nos je polomio u saobraćajki, nezgoda u teretani mu je smrskala kosti lica, a ptoom se slupao motorom.

Tijeri Mugler izmenio je operacijama lični opis.
MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

"Njujork tajms" je, međutim, naveo da je njegov drugačiji izgled kombinacija "dijete, vežbanja, plastične hirurgije" koja ga je učinila "spektaklom od 120 kilograma".

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!