Kada se pojavila vest da u dva splitska restorana možete pojesti suši sa tela žena, mnogi su ovu mogućnost uporedili sa prostitucijom i nasiljem nad ženama, dok pojedini ovo poređenje nazivaju preterivanjem.

Popularni restorani ovu uslugu nude i reklamiraju već godinama, a odavno je poznato da je japanski običaj konzumacije sušija s tela vrlo popularan u svetu.

Nakon brojnih komentara o ovoj usluzi, portal Rtl.hr kontaktirao je ženu koja je radila u jednom od splitskih restorana. Ona je opisala svoje iskustvo, otkrila razloge zbog kojih se prepustila ovom angažmanu, kao i šta misli o poređenju ovog trenda sa prostitucijom i nasiljem nad ženama.

Suši devojka otkrila svoje iskustvo u poslu u kom dok je ležala gola, gosti su jeli hranu sa njenog tela.
Rob Cable / Shutterstock Editorial / Profimedia 

"Nyotaimori" običaj vuče korene iz 17. veka iz Japana, a u bukvalnom prevodu znači: prezentacija ženskog tela. Tamo se razvio u kućama gejša koje bi samurajima posluživale suši s tela žena.

Običaj je postao izrazito popularan na Zapadu, a brzo je izazvao i zgražavanje kritičara koji su osuđivali takvu objektivizaciju ljudskog tela, fokusirajući se uglavnom na seksualizaciju ženskog tela.

- Nisam to doživela kao da se skidam za novac. Pod broj jedan, ja uopšte nisam bila gola. Ako sam bila gola, onda smo svi goli na plaži. Videle su mi se isključivo ruke, noge i jedan deo stomaka koji nije bio pokriven plastičnim lišćem. Kad su sklonili suši s mene, ja sam i dalje bila odevena.

Imale smo samolepljivi grudnjak na kojem je bio cvet i gaćice na kojima je bretela sa strane bila prozirna tako da ostavlja utisak kao da ih nema, takođe sa cvetom. Preko stomaka ide još jedan veliki cvet jer bi bilo nehigijenski da se suši stavlja samo na golo telo - opisuje ova suši devojka.

Ona je inače akademski obrazovana i radi posao za koji se školovala, te naglašava da u ulogu "poslužavnika za suši" nije ušla isključivo zbog novca.

- Zvala me je prijateljica koja je već radila u tom lokalu i ponudila mi je da radim s njom. Rekla mi je da je u sklopu toga nekakav performans, da moram da budem u kupaćem i da će po meni staviti suši. Rekla sam: "Hajde dobro". I na kraju mi je bilo super. Nije loša zarada i mislila sam se, ajde idem da probam. Inače sam otvorena prema takvim stvarima - kaže.

Kroz smeh objašnjava da je gosti u restoranu, odnosno grupa od nekoliko stranaca, uopšte nisu dodirivali kada su s nje uzimali suši. Dotakli su je, kaže, jedino kada bi s njene ruke "brižno obrisali umak koji im je kanuo".

- Imala sam osećaj da je gostima više neprijatno. Bitno je naglasiti da je osoblje restorana sve vreme bilo s nama, konobari i devojka koja nas je pripremala. Da nam je u bilo kom trenutku bilo neprijatno, samo bismo im dale neki znak i sve bi se prekinulo i to je to - priča.

Iskustvo opisuje kao vrlo zanimljivo, kao jedan oblik umetnosti i performans.

- Imala sam mnogo prijatelja tokom srednje škole koji su išli u srednju fotografsku i trebali su im modeli, pa imam iskustva s takvim stvarima. Svi imamo telo, ne znam zašto bismo se sad toga stideli - poručuje suši devojka.

Za izjave kako je nyotaimori jedan oblik prostitucije kaže da su vrlo uvredljive i da oni koji to govore uopšte ne shvataju o čemu se radi, kao ni kulturnu, istorijsku, umetničku i fetišističku pozadinu koja stoji iza svega.

- Imala sam neprijatnijih situacija radeći u šanku i slušajući komentare poput: "Zašto stalno nosiš široke pantalone?". Osećala sam se čak prijatnije nego inače, kao da neko pazi na mene stalno, dok inače na ulici nemam taj osećaj - kaže u šali.

- Da idem da radim to svaki dan i da živim od toga, ne bih, jer sam učila i radila u životu druge stvari od kojih ću zarađivati, ali mi je zanimljiv momenat tog iskustva. Imale smo masku preko očiju tako da oni u principu nisu niti znali ko smo, potpuno je sve zaštićeno.

Mislim da je ovo super iskustvo za ljude kojima se to čini zanimljivo i ne stide se svog tela. To je svakako jedan oblik fetiša u kojem ne postoji seksualni čin - kaže.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!