Sama pojava, status i modni stil Kejt Midlton je danas oličenje elgancije i gracioznosti. Mnogi u njoj vide i dostojnu naslednicu pokojne princeze Dajane, što zbog gracioznosti i stila, što zbog predanosti humanitarnom radu.

Ipak, nije baš uvek Kejt odavala utisak buduće vojvotkinje, a prvi zabeležen takav prizor dogodio se na jednoj dobrotvornoj studentskoj modnoj reviji na kojoj ju je princ Vilijam prvi put i video.

Ko bi pomislio da bi jedna dobrotvorna studentska modna revija mogla biti ključan trenutak u britanskoj istoriji?

To je bio prelomni trenutak kada je Kejt Midlton uspela da zaitrigira princa Vilijama, a za sve je bila zaslužna gola haljina.

Gola haljina kojom je Kejt Midlton uspela da zaitrigira princa Vilijama.
Malcolm Clarke / Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Tom priilikom je tada mlađana Kejt nosila potpuno providnu top haljinu do kolena, ispod koje je imala donji veš u crnoj boji, a iza ove kreacije stajala je studentkinja Šarlot Tod.

Pletena kreacija u crnoj boji originalno je zamišljena kao suknja koja je trebalo da se nosi uz satenski top na bretele, ali ju je Šarlot za potrebe revije pretvorila u haljinu.

Zanimljivo je da je izrada haljine koštala je oko 30 funti, ali je njena cena višestruko porasla kada su nekoliko godina kasnije Kejt i VIlijam objavili veridbu. Šarlot je tada dobila ponudu da je proda za 1.000 funti, ali je odbila da to uradi, a ispostavilo se da je taj potez bio na mestu. Na kraju je ova haljina prodata na aukciji za neverovatnih 78.000 funti!

Vilijam je tada važio za najpoželjnijeg britanskog neženju, a važio je i za neuhvatljivog milionima žena, pa tako i Kejt.

Kejt Midlton je privukla pažnju princa Vilijama u potpuno providnoj haljini do kolena.
Photoshot / Avalon / Profimedia 

Ipak, nakon ove revije desio se obrt. Do kraja večeri blisko prijateljstvo pretvorilo se u romansu, a Kejt i Vilijam učinili su prve korake na svom putu prema kraljevskom tronu zbog čega su njegovi mnogi prijatelji ismevali Kejt.

Revija je bila ključna u promeni dinamike njihove veze. Par se upoznao pre 20 godina kada su zajedno pohađali najstariji škotski fakultet. Ne samo da su oboje studirali istoriju umetnosti, već su i živeli u istim domovima, u rezidenciji sv. Salvatora.

Kao studenti u Sv. Andruza često su zajedno plivali na univerzitetskom bazenu ili odlazili na ranojutarnje trčanje pre predavanja.

Postepeno je njihovo prijateljstvo procvetalo zbog zajedničkih interesa. Oboje su odrasli u ruralnom okruženju: Kejt u selu Berkširu, a Vilijam na očevom imanju Hajgrou u Gloučesteširu.

Delili su ljubav prema selu što je uvet za uklapanje u kraljevsku porodici, a povezala ih je i ljubav prema sportu.

Mike Egerton / PA Images / Profimedia, CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / Profimedia Kejt Midlton i princ Vilijam upoznali su se na fakultetu, a spojila su ih ista interesovanja.