Koliko Instagram uspešno ruši samopouzdanje mnogih, naročito tinejdžera koji istinski žele da izgledaju, dokazuju mnogobrojna istraživanja koja govore da je depresija najčešća pojava koja nastaje zbog patnje za savršenim izgledom.

Instagram je jedan od glavnih krivaca jer pruža bezbroj efekata za „ulepšavanje“, a popularna manekenka i voditeljka Ešli Džejms odlučila je da podeli jednu fotografiju i otkrije kako se oseća povodom ovog, sve više vladajućeg „trenda“.

„Htela sam da pokažem zašto je filter „Paris“ razarajuć. Ovo je fotografija mog lica. Možete videti pore, linije, ali i komadiće šminke koja mi otpada sa usana“, napisala je Ešli i dodala:

„Što više gledam svoje lice takvo, više želim da zaista tako izgledam. Sve sam nesrećnija u svojoj sopstvenoj koži. I tu se nesigurnosti tiho „ušunjaju“. Potreba da menjamo izgled može dovesti do još više nesigurnosti - pogotovo ako je teža ili ako se osećamo kao vanzemaljci u vlastitoj koži“, rekla je voditeljka.

„Nikako nisam protiv anti-ageing proizvoda (dajte mi ih sve) ili protiv ljudi koji odlaze na estetske tretmane. Radimo ono što nas čini srećnima. Ipak, mislim da filteri uzrokuju nesigurnosti u nama samima, pogotovo ako sebe upoređujemo sa drugima. Ne znamo kako zaista izgledamo, pogotovo na dnevnom svetlu. Telesna dismorfija podrazumeva nezdravu i preteranu brigu oko fizičkog izgleda, a od nje pati i Kim Kardašijan“, priznala je Ešli.