Penzionisana menekanka Tajra Benks bila je na čelu prvih Viktorijinih anđela, danas, kako kaže voli da uživa u životu punim plućima sa 10 kilograma više.

Tajra je bila prva tamnoputa Victoria’s Secret manekenka i osvajala je svet zajedno sa manekenkama kao što su Žizel Bundšen, Alesandrom Ambrosio, Hajdi Klum, Adrijanom Limom...

Tajra Benks danas puni 48 godina, a nedavno se našla u jeku skandala kada su je učesnice američkog šoua optužile za zlostavljanje.

Tajra Benks danas proslavlja rođendan a pored toga suočila se optužbama devojaka koje su nekada učestovale u šou koju je vodila manekenka
SPOT / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Naime, "Američki Top model" koji je osmislila i vodila slavna manekenka Tajra Benks od 2003. do 2005, imao je iscrpljujuće uslove učestovanja. Četrnaest učesnica živele su zajedno u luksuznoj kući i borile se za fantastičnu nagradu.

Skoro dve decenije kasnije, bivše takmičarke progovorile su na TikToku i Tviteru o tretmanu modela, piše Nylon. Jedna od bivših učesnica koje su progovorile o drugoj strani takmičenja je i Zara Hartshorn koja je učestvovala u devetoj sezoni 2007. godine, kada je Američki Top model bio na svom vrhuncu.

"Američki Top model" koji je osmislila Tajra imao je iscrpljujuće uslove učestovanja
Instagram 

Ovaj šou je bio očaravajuć jer su u njemu učestvovale žene koje se bore za svoj san, a uz to, bio je popraćen vrhunskom modom 2000-ih. Takmičarke su morale biti spremne da budu odvojene od porodice i prijatelja,ali tek je sad isplivalo u javnost da su bile podvrgnute psihičkoj manipulaciji i maltretiranju.

Zara je ispičala koliko su modeli zaista bili plaćeni - dobijale su samo 40 dolara po danu, isključujući obroke.

Ona je na TikToku objasnila kako je izgledala eliminacija kandidata, manipulisanje producenata i kakva je zaista bila Tajra Benks kada se ugae kamere.

Pretnje i tužbe

U jednom videu govorila o danu kada je upravni odbor zaplašio takmičarke da ukoliko prekrše svoje ugovore dobiće tužbu u iznosu 10 miliona dolara, a ako ne budu imale 10 miliona, firma će tužiti njihove roditelje, bake i dede, decu, decu njihove dece. Zauvek, sve dok se dug ne isplati.

@sarahbhartshorne

Huh. #antm#topmodel#americasnexttopmodel#dwts#smize#realitytv#tea#PerfectAsWeAre

♬ original sound - Sarah Hartshorne

"Želeli su da urade sve da njihova moć izgleda kao veća od života. Činili su mi se kao prokleti Iluminati", otkrila je ona. Svoje  iskustvo opisala kao "traumatični kamp", u kojem su ona i devojke "imale puno čudnih zajedničkih iskustava".

Svakih pet dana neko bi otišao u kupovinu s listom koji su mu dale takmičarke. Hartshorn je tiokom šoua imala problema s velikim gubitkom kilograma, jer je kako kaže, 'živela od salate'. Kaže da većina devojaka nije znala da kuva i da nisu imale mikrotalasnu.

Lisa D’Amato, učesnoca iz pete sezone, koja je se 'proslavila' zbog mokrenja u pelenu, u svom govoru na TikToku prisetila se lošeg iskustva u Američkom Top modelu. 

@lisa_damato

#part1#antm#topmodel#lisadamato#Tyrabanks#trauma#PTSD#Trauma#traumatized#cycle5#exposed

♬ original sound - Lisa D’Amato

Takođe, pokušala je da objasni zašto joj se to dogodilo. Sada tvrdi da je htela da se "popi*ki na seriju" svih manipulacija koje je trpela.

Inače, Tajri su na vrhuncu karijere prigovorili da je “prevelika” za Nedelju mode u Milanu i savetovali da se baci na dijetu jer dizajneri više neće da rade s njom, mama ju je izvela na picu, te je mnoge iznenadilo zbog čega je na ovakav način postupala sa učesnicama takmičenja, kada je i sama na svojoj koži osetila surovu stranu modelinga.

Tajra Benks bila je u prvoj postavi anđela brenda Victoria secret
Shutterstock 

Stavila mi je olovku u ruku i rekla: Zapiši svakog klijenta koji voli du*e. Tvoje du*e. Zato što raste i nema ništa loše u tome i nek sam prokleta ako dozvolim da moja beba gladuje za ovu industriju. I bilo je: Zbogom visoka modo, zdravo devojko iz susedstva”, ispričala je ova lepotica.

Inače, ona je bila ta koja je među prvima progovorila o nerealnim standardima na kojima insistira modna industrija, a legendaran je trenutak iz 2007. kad je u svojoj emisiji dežurnim kritičarima poručila da je poljube u “debelo du*e”. Upravo zbog ovih njenih postupaka mnogima nije logično da se Tajra bezobzirno ponašala prema učesnicama američkog šoua.

Tajra Benks je na svojoj koži osetila surovu stranu modelinga.
BauerGriffin / INSTAR Images / Profimedia 

Tajra je nastavila da se bori za body positive, svoja iskustva i stavove podelila u knjizi “Perfect Is Boring”, a njena mala pobeda bila je povratak na naslovnicu Sports Illustrated 2019, na kojoj ponosno pokazuje obline u žutom kupaćem.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!