Niki Duboz, jedan od najtraženijih modela 2000-ih, krasila je naslovne strane mnogih magazina, poput Maksima i Glamura. Važila je za jednu od najlepših, najvećih i vodećih manekenki, a sada je odlučila da otkrije surovu istinu koja se krila iza njenog posla.

Niki je ispričala da ju je njen bivši agent "terao" i "ohrabrivao" da bude anoreksična i da nije želeo da joj da posao ukoliko ona ne želi da spava sa njim. Kako kaže, bila je "pritiskana da bude mršavija" dok agencija "nije marila za njeno mentalno i fizičko zdravlje".

niki duboz
Instagram 

- Bila sam model dugi niz godina, veoma uspešna, i nažalost, videla sam najmračniju stranu industrije.

Direktor agencije je tražio više puta da spavam sa njim. A kada sam to uradila, radila sam više. Ali kada nisam, posao više nije dolazio - rekla je.

Osim toga, Niki je otkrila da je bila "drogirana i silovana" na ručku sa fotografom koji ju je ostavio "potpuno traumatizovanom".

Rezultat navodnog zlostavljanja ostavio je Dubozovu sa "poremećajima u ishrani i telesnom dismorfijom".

- Mislim da je agencija za modele definitivno pogoršala moje probleme - rekla je.

Duboz je modeling nazvala "psihološki štetnom industrijom" rekavši da je najviše radila kada je bila najbolesnija od anoreksije i nervoze.

niki duboz
Instagram 

- Imala sam samo 40 funti, ali svi oko mene su to samo glamurizovali. Rekli su mi: "Izgledaš tako neverovatno, ti si najlepša devojka koju smo ikada videli". Dozvoljavala sam sebi da budem u poziciji u kojoj bi ljudi mogli da me kontrolišu i zlostavljaju - rekla je.

Inače, Dubozova je 2018. godine tvrdila da ju je seksualno zlostavljanje koje je pretrpela od svoje majke pretvorilo u zavisnicu od seksa.

Kaže da je zlostavljanje počelo kada je imala oko osam ili devet godina, a "eskaliralo je do njene 13. godine".

Dubozovu je policija uklonila iz kuće njene majke kada je imala 13 godina, ali ona kaže da se izborila sa traumom okrećući se drogama i alkoholu pre nego što je na kraju postala zavisnica od seksa.

- Sve sam to uradila na autopilotu, sa obamrlošću u duši koju nisam mogla da ubijem - rekla je.

Dubozova je dodala da je provela svoj život "tražeći potvrdu da vredi" u modnoj industriji.

- Kako sam postala profesionalni model i kasnije videla kako moja karijera raste, iskoristila sam činjenicu da sa "Oh, moje lice je na naslovnoj strani ovog časopisa ili bilborda" ili "Mogu da stanem u ovu veličinu", potvrdim svoju vrednost.

niki duboz
Instagram 

Niki je napustila modeling industriju 2012. godine nakon što je njena majka umrla u saobraćajnoj nesreći povezanoj sa alkoholom u 45. godini. Ona kaže da je odluka da ode doneta zato što je modeling bio "okidač" za njenu zavisnu ličnost.

- Moja karijera je za mene bila lažni identitet. Ako sam želela da ozdravim i otkrijem neku vrstu pravog identiteta, morala sam da odem - rekla je.

Trenutno, Niki je osnivač usluge treniranja za oporavak od poremećaja u ishrani pod nazivom "Live ED Free". Takođe pohađa Univerzitet Meridian na doktoratu iz kliničke psihologije.

Napisala je knjigu 2016. godine pod naslovom "Oprano: od tame do svetlosti", u kojoj je govorila o svojoj borbi sa poremećajima u ishrani, depresijom i seksualnim zlostavljanjem.

- Vreme je da se okupimo i zaustavimo zlostavljanje žena u svim industrijama - rekla je ona.