Oni su uspeli da dobiju svoje mesto u Rusiji, a kako kažu, konkurencija je prevelika.

Njihov talenat, trud ali i karijera bez skandala, bili su glavni faktori za uspeh van granica naše zemlje.

Jelena Tomašević

Kada je 2019. godine imala priliku da nastupi sa čuvenim ruskim Ansamblom "Aleksandrov" u Moskvi, Jelena Tomašević postaje sve zapaženija na muzičkoj sceni Rusije.

jelena tomasevic
Instagram 

Iz prvog reda Jelenin nastup pratio je Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije, koji je pozdravio pevačicu srdačnim aplauzom. Tada su joj ruski novinari predvideli blistavu karijeru u Rusiji uz reči "ukoliko ona to želi".

- Ne znam, to kod mene ne ide planski. Sve mi se stvari dešavaju iznenada, kao i ova saradnja sa ansamblom "Aleksandrov".

Niti sam ovo očekivala, niti sam mogla da pretpostavim da će se ovo desiti, tako da je vrlo moguće da ću u budućnosti češće sarađivati sa ruskim kolegama, a moja želja je, naravno, i sa horom "Aleksandrov".

Bilo bi zaista lepo da se to dogodi, a mislim da se paralelno može i u Srbiji i ovde napraviti karijera - rekla je pevačica tada za "Sputnjik", ističući da je nastup na Međunarodnim vojnim igrama "nešto što svaki pevač može samo da poželi".

Ivan Bosiljčić

U Rusiji je uspešno radio njen suprug, glumac Ivan Bosljičić. Njegov prvi projekat za rusko tržište serija "Hotel Rusija" počeo je da se prikazuje krajem jula 2019. godine, a jedna od glavnih uloga poverena je upravo njemu.

ivan bosiljcic
Instagram 

- Naša bliskost sa Rusima nije mit, zajednička su nam slovenska osećanja, pravoslavlje, ali i jedna moderna okolnost – i oni i mi smo na lošem glasu u zapadnom svetu. Strani medijski pritisak je i kod nas i kod njih ostavio trag u vidu kompleksa niže vrednosti.

To nisam primećivao dok ih nisam upoznao izbliza i nas pogledao sa distance. Mnogi su me tamo sa čuđenjem pitali zašto sam odlučio da dođem baš u Rusiju, zbog čega govorim njihov jezik, zašto nisam uložio sve što imam u karijeru na Zapadu.

I kada bih ih podsetio na to da su oni potomci Dostojevskog i Čehova, Čajkovskog, Rubljova i Tarkovskog, Svetog Aleksandra Nevskog i Serafima Sarovskog, i kad sam im rekao da sam Bogu zahvalan što imam priliku da radim sa njima, dugo bi ostali zamišljeni, pokušavajući da se sete u kom trenutku su pomislili da su manje vredni od drugih.

I za nas bi bilo korisno da se preslišamo čiji smo i od kada smo - rekao je glumac jednom prilikom.

Milena Radulović

Nakon domaćih ostvarenja u serijama "Pet" i "Državni službenik" u kojima su joj uloge ostale zapažene, mlada glumica Milena Radulović odlučila je da se preseli u Rusiju.

Dobila je ulogu koju je u potpunosti odigrala na ruskom jeziku, koji je u međuvremenu usavršavala, uporedo sa pisanjem master rada.

milena radulovic
ATA Images 

Kako je izjavila, jedan od razloga što je otišla u Rusiju, bila je mogućnost da igra u najrazličitijim žanrovima.

- Osećam se kao da imam dva doma. Blizak mi je spontan odnos prema životu, hrana, a velika Moskva i široke i duge ulice me inspirišu. Vodka mi je isto super.

Jedino mi ruski humor nije blizak našem - on je u odnosu na naš baš politički korektan i u Moskvi se uvek manje smejem - rekla je jednom prilikom Milena.

Miloš Biković

Jasno je koliki uspeh je Miloš Biković postigao u Rusiji. Već godinama živi tamo, postao je velika zvezda i od samog početka trudi da se našu zemlju predstavi u najboljem svetlu.

milos bikovic
ATA Images 

Biković uspeva da igra i u domaćim ostvarenjima, poput "Južnog vetra" Miloša Avarmovića, a osim toga, glumio je i u filmu "Izvan granica realnosti" rame uz rame sa Antonijem Banderasom i za to je bio nagrađen u Los Anđelesu.

Kolike su razmere njegovog uspeha u Rusiji, pokazala je 2018. godina kada je dobio nagradu Medalja Puškina za poseban doprinos kulturi, koju mu je uručio predsednik Ruske federacije Vladimir Putin.