Iako je u glumi još od 1982, a prvu zapaženiju ulogu dobio je sa svega 12 godina u filmu "Space Camp", Hoakinu Finiksu svetsku slavu i prava priznanja doneo je najpre "Gladiator", a potom, 19 godina kasnije filmsko remek-delo "Džoker".

Međutim, daleko od toga da su to jedini filmovi za koje je dobio nagrade i priznanja.

Ipak, čini se da ga sve to i ne zanima previše, pogotovo ako se uzme u obzir da je pola života proveo u senci priča o tragično nastradalom bratu sa kojim je i ušao u svet glume.

Danas slavi 47. rođendan, a jednom prilikom prokomentarisao je titulu "neprilagođenog filmskog antiheroja zbog kog sedma umetnost, osim zabave i novca, ima i dušu":

"Napravio sam mnogo gluposti verujući u tom trenutku da radim pravu stvar. Kad sam 2008. rekao da zauvek napuštam glumu, bio sam uveren da je tako. Tri godine kasnije uvideo sam grešku. Važno je priznati kad pogrešiš, jer ne postoje bezgrešni", izjavio je Hoakin gostujući u šouu Jimmy Kimmel Live 2015.

hoakin finiks danas slavi rodjendan
Bill Lyons / ADMedia / Profimedia 

I dok se i dalje šuška o "Džokeru 2" u kom bi ponovo trebalo da igra Artura Fleka, zanimljivo je da je prvi put očarao publiku u ostvarenju "I’m still Here" kada je odigrao sebe: autodestruktivnog glumca koji pokušava da izgradi hip-hop karijeru, što je Hoakin zapravo i radio u privatnom životu od 2008. do 2011.

Inače, glumac je rođen je kao Hoakin Rafael Botom 26. oktobra 1974. u Rio Pijedrasu, predgrađu San Huana u Portoriku. Bio je treće od petoro dece Džona Lija i Arlin Botom. Početak njegovog života nije obećavao svetlu budućnost.

hoakin finiks
Robert Hepler Collection / Everett / Profimedia 

Džon Li i Arlin su sa decom, kćerkama Rejn, Liberti i Samer i sinovima Riverom i Hoakinom, sedamdesete godine prošlog veka proveli u Folksvagenovom kombiju krstareći Srednjom Amerikom.

Njegovi roditelji bili su članovi kulta "Deca Boga" Dejvida Berga, harizmatičnog propovednika raščinjenog od strane protestantske crkve zbog "slobodnih tumačenja hrišćanstva". Kada su odlučili da napuste kult ukrcali su se na brod u Venecueli i krenuli put Floride.

"Tada sam prvi put dobio tortu za rođendan. Napravili su je članovi posade koji su prevozili tovar igračaka u Ameriku. Nikada pre toga nisam imao novu igračku. Moji roditelji su bili brižni, jedino sam im zamerao kad sam bio mlađi što su od nas napravili vegane", otkrio je glumac u intervjuu za Veniti Fer.

Nedugo zatim porodica se preselila u Los Anđeles i tada su kao simbol novog početka svoje ime promenili u Finiks. Još kao dete počeo je da zarađuje pevajući i igrajući na ulici.

Nakon nekoliko gostovanja na televiziji, filmski debi imao je 1986. u ostvarenju "Space Camp", u kojem je igrao 12-godišnjeg klinca koji odlazi u svemirski centar Kenedi na trening za astronaute amatere.

Kasne tinejdžerske dane provodio je u opijanju na žurkama. U tome je sledio brata Rivera koji je početkom devedesetih bio nadolazeća zvezda Holivuda i koji je posle uloge u debitantskom filmu Gasa van Santa "My Own Private Idaho", gde je igrao sa Kijanuom Rivsom, promovisan u najperspektivnijeg američkog glumca.

Nedugo nakon toga usledila je tragedija koja im je svim promenila živote. Njegov brat koje je uveliko bio korisnik teških droga i opijata popio je čašicu smrtonosnog miksa kokaina i heroina.

Slomljen jer je izgubio idola, brata i vođu, Hoakin je posle sahrane objavio da okončava glumačku karijeru. Godinu dana niko nije znao gde je i šta radi, jednostavno je nestao iz javnog života.

U filmu "Her" Spajka Džounza, tokom čijeg snimanja je upoznao sadašnju verenicu, glumicu Runi Maru, bio je depresijama sklon usamljenik koji ljubav pronalazi u operativnom sistemu svog računara.

hoakin finiks
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Runi ga je izvukla iz pakla depresije i anksioznosti, a 2020. dobili su i prvo dete.

Nedavno je viđen na setu novog filma, a zbog nove transformacije gotovo ga niko nije prepoznao. Podsetimo se da je Hoakin Finiks pre tri godine smršao 23 kilograma zbog naslovne uloge u hvaljenom filmu "Džoker", a sada su objavljene fotografije na kojima je proćelav i sed, ali i sa viškom kilograma, a u galeriji ispod pogledajte sve transformacije glumca:

Profimedia, Bill Lyons / ADMedia / Profimedia Hoakin Finiks transformacije