Američki glumac Džejms Din nosi titulu ikone i nakon što je od njegove tragične smrti prošlo 66 godina, a njegova tri filma koje je snimio "Buntovnik bez razloga", "Istočno od Edena" i "Div" pamte se i gledaju i danas.

Džejms je život izgubio u tragičnoj automobilskoj nesreći 30. septembra 1955. godine kada je imao samo 24 godine, a njegova smrt je u tadašnje vreme bila jedna od najvećih tragedija u svetu slavnih.

Iako je službeno proglašena nesrećnim slučajem, oko njegove smrti kruže brojne teorije zavere.

dzejms din
Profimedia 

Džejms je u životu imao dve velike strasti - glumu i automobilske trke. Njegova glumačka karijera bila je u usponu, a između snimanja je pobeđivao i na trkama u Palms Springsu i Santa Barbari.

Jedna od njegovih najvećih investicija bila je kupovina Porsche Spydera kojem je od milja dao nadimak "malo kopile" u kojem je na kraju i izgubio život.

Naime, Džejms je planirao da sa svojim autom učestvuje na trci Salinas Road i planirao je da ga tamo preveze na prikolici da bi se u poslednji tren predomislio i odlučio da se sam odveze, a s njim se uputio i mehaničar Rolf Vuterič.

Ubrzo nakon što su krenuli, policija ih je zaustavila zbog prebrze vožnje, a onda su napravili i pauzu u jednom od restorana na putu kako bi nešto pojeli.

dzejms din
FilmStills.net / Film Stills / Profimedia 

Sat vremena kasnije u vožnji su ugledali vozilo marke Ford kako juri prema njima, a Džejms je Rolfu rekao kako taj tip mora da stane jer ih sigurno vidi, ali samo nekoliko sekundi kasnije automobili su se sudarili.

Rolf je ispao uz Poršea i zadobio je nekoliko lomova, a vozač Forda prošao je s nekoliko lakših povreda. Međutim, Džejms nije bio te sreće i proglašen je mrtvim u 18 sati 30. septembra 1955. godine.

Svedoci na mestu nesreće potvrdili su kako Džejms nije vozio prebrzo, uprkos tome što je u službenom izveštaju kao uzrok nesreće navedena brzina.

Pričalo se i kako je glumac bio živ nakon nesreće i imao slab puls, dok je prema drugoj teoriji ostao na mestu mrtav što je pokrenulo teorije zavere. Postoji i ona da je čak lažirao svoju smrt, jer je navodno mrzeo slavu i obožavateljke koje su ga opsedale.

dzejms din
FilmStills.net / Film Stills / Profimedia