Pre dva dana sud u Los Anđelesu uvažio je zahtev advokata pop pevačice Britni Spirs i oduzeo njenom ocu starateljstvo, što je velika pobeda pevačice, koja će napokon moći da kontroliše svoje finansije i privatni život.

Sudija Brenda Peni suspenodvala je 69-ogodišenjeg Džejmsa P. Spirsa kao staratelja i upravnika njenog imanja vrednog 60 miliona dolara, za šta se Britni borila još od 2008. godine.

Britni Spirs je godinama živela u svojevrsnom zatvoru što je otkrio dokumentarac o pop pevačici "Bitka za Britni: Fanovi, novac i starateljstvo". Njen otac je tvrdio je da Britni ima demenciju, zbog čega je navodno pre više od 12 godina tražio starateljstvo nad njom.

- Hteo je da je, prikaže nesposobnom za samostalan život, tvrdi autor dokumentarca, novinar Moben Azar. Prošle godine Spirsova je podnela zahtev sudu kojim je želela da okonča očevo starateljstvo nad njom i nad njenom imovinom. U junu je prvi put iznela svoju stranu priče svedočnjem koje je potreslo svet.

- Britni bi zaista mogla da ima demenciju, rekao je novinar Moben Azar koji je radio dokumentarac o njenom slučaju i dodaje:

- Možda je u prošlosti imala demenciju. Nisam lekar, ali ako je to slučaj, svet toga nije svestan, napomenuo je on.

BRITNI SPIS S OCEM DZEJMIJEM
FAME PICTURES / Backgrid USA / Profimedia 

Mlađi od 65 godina čine manje od 5% slučajeva demencije u SAD-u, pa je stoga malo verovatno da Britni zaista pati od tog stanja, osim ako nije medicinska anomalija.

- Druga mogućnost je puno strašnija. To je ideja da ona nema demenciju, ali da je tim njenog oca to želeo tako da predstavi. Ako je zaista tako, onda je to zaista zastrašujuće, nadovezao se Moben.

Članovi pokreta #FreeBritney, koji smatraju da je Džejmi nepravedno kontrolisao svoju ćerku, dugo su zahtevali njegovu smenu.

- Nema šanse da Briti ima demenciju, tvrde njeni fanovi.

- Žena koja ima demenciju ne bi mogla da odradi nekoliko koncertnih turneja po celom svetu i zapamtit tako zahevne koreografije kao što to radi Britni, napominju njeni obožavaoci.

BRITNI SPIRS
blink-news.com / Blink News / Profimedia 

Finansijska, privatna i profesionalna kontrola je došla posle veoma turbulentne 2007. godine za Britni kada je obrijala glavu, napala paparace, a potom izgubila starateljstvo nad sinovima Džejdanom i Šonom. Nakon toga zadržana je u mentalnoj instituciji.

britni brije glavu
Bauer Griffin/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

- Kada nekom od porodičnih članova treba pomoć i zaštita, porodica treba da uskoči i pomogne. Evo već 12 godina pomažem, štitim i nastavljam da volim svoju ćerku bezuslovno. Istovremeno je branim od onih koji žele da se ogrebu o nju i našu porodicu, rekao je Džejmi Spirs pre nekoliko meseci za "CNN".

Iako je tvrdio da je ceo aranžman dobrovoljan i neophodan da bi se zaštitila dobrobit njegove ćerke, tvrdeći da time spasava njen život, sredinom avgusta ove godine rešio je da podnese zahtev za prekidanje istog.

britni spirs
Rachpoot/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

- Britni je briznula u plač kad je čula odluku sutkinje. Dugo je mislila da nikad neće doživeti dan kada će prestati očeva dominantna kontrola nad svakim aspektom njenog života, ali to se konačno dogodilo. U šoku je i ostala je bez teksta, ali skače od sreće. Ovakvu radost nije osjćala 13 godina, otkrio je izvor blizak pevačici za Page Six.

Pop zvezda Britni Spris na muzičkoj sceni je više od 20 godina. Karijeru je započela u Dizni klubu, a tokom života su je pratili brojni skandali i lomovi. Britni je godinama vodila bitku protiv svoga oca na sudu u cilju da se osamostali i ukine starateljstvo koje on ima nad njom.

Pevačicin otac, Džejmi Spirs kontrolisao je finansije svoje ćerke od 2008. godine nakon nervnog sloma koji je pop zvezda doživela pred kamerama tabloida. Tada je prvo obrijala glavu, a četiri dana kasnije kišobranom nasrnula na paparaco automobil.

Naime, Britni se 2007. godine nenajavljeno pojavila pred kućom svog bivšeg supruga Kevina jer je želela da vidi svoje sinove. Nakon što joj Kevin to nije dopustio, uputila se do najbližeg frizerskog salona i zamolila frizerku da joj pred više od 70 okupljenih paparaca obrije glavu.

Od tada odlukom suda i stručnjaka, starateljstvo nad njom u potpunosti dobija njen otac Džejmi za koga mnogi smatraju da je tokom čitavih ovih godina ozbiljno ugnjetavao, ugrožavao i iskorišćavao kontrolu nad njom i njenim finansijama. 

Nervni slom

Skandalozan život Britni Spirs počinje kada ona dostiže vrhunac svoje slave. Šokantan potez gde se pevačica ljubi sa Madonom na dodeli MTV nagrade 2003. godine uzburkao je javnost, bila je u žiži medijske pažnje. Neki su komentarisali kako njen život kreće nizbrdo baš od tog perioda. 2004. godine se u Las Vegasu udala se za svog druga Džejsona Alena Alekzendera, brak je trajao 55 sati nakon čega su ga poništili.

Iste godine, Britni se udalaza plesača Kevina Federlaja nakon samo nekoliko meseci zabavljanja. U braku su dobili dva sina: Šona i Džejdena, a haotični period braka počinje 2007.godine kada se par i rastao.

britni spirs, paparaco
Wagner AZ / BENS / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Tada Britni podleže porocima, u javnosti je sve češće slikana u alkoholisanom stanju, govorilo se kako je nemarna i loša majka. Provod, razuzdane žurke, droga i alkohol su je doveli do gubitka starateljstva nad decom 2007. godine, što je dovelo do toga da pevačica izgubi potpunu kontrolu nad svojim životom.

Potez koji svi smatraju krahom u njenom životu je upravo skandal kad je usred javnosti obrijala glavu. Naime, kako strani mediji tvrde pevačica se nenajavljeno pojavila pred kućom svog bivšeg supruga Kevina Federlajna i htela je da vidi svoje sinove Šona i Džejdena. Nakon što joj Kevin to nije dopustio, uputila se do najbližeg frizerskog salona i zamolila frizerku da joj pred više od 70 okupljenih paparaca obrije glavu.

Frizerka je pokušala da je odgovori od te ideje, ali čim joj je okrenula leđa, Britni je uzela mašinicu i sama sebi obrijala glavu.

"Imala je dvojicu telohranitelja koji su trebali da paze da je paparaci ne fotografišu, ali jedan od njih je stalno podizao roletne", ispričala je frizerka u dokumentarcu "Britney Spears - Breaking Point" iz 2019. godine. Najtužniji u celoj priči bio je njen izraz lica kada je shvatila šta je učinila, piše Mirror.

britni spirs
Youtube, X17onlineVideo 

"Rekla je da ne želi iko da je dira"

Nakon toga se uputila u salon za tetoviranje "Body and Soul", gde se poverila tattoo-umetnici Emili Vejn Hjudžes.

"Napolju je bila nesnosna buka, nisam bila sigurna šta se događa, a onda sam videla bliceve. Vrata su se sporo otvorila i osoba s kapuljačom je ušla u salon. Primetila sam da Britni nema kosu i pitala sam je zašto nema kosu, a njen je odgovor bio pomalo čudan", prisetila se Emili u dokumentarcu iz 2019. godine.

"Rekla mi je da ne želi da joj iko više dira kosu i da joj je prekipelo jer ljudi stalno žele da je diraju po glavi", otkrila je tattoo-umetnica.

Britni navodno nije imala pravo da donosi odluke o svom imidžu i sve je kontrolisao njen menadžerski tim, a tokom šokantnog događaja izgledalo je kao da nikoga od njih nije bilo briga za nju.

Nakon nekoliko godina se vratila na scenu i nastavila sa svojom karijerom. Pitanje strarateljstva je konačno ršeeno i Britni je ponovo slobodna!

pokret free britney
Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia