Promena pola još uvek je tabu tema u mnogim zemljama širom sveta, pa je za ovako veliku životnu odluku potrebno mnogo hrabrosti, ali i podrške porodice i prijatelja.

Poznatim ličnostima je bez sumnje teže, s obzirom na to da mediji stalno prate svaki njihov korak, a milionski auditorijum ih svakodnevno komentariše i sudi.

Ipak, nekima je želja da promene pol bila jača o svega ostalog. Pogledjate kojih 10 poznatih ličnosti se odlučilo na ovaj korak...

1. Balijan Bušbaum

Nemački sportista kojeg je svet nekada poznavao kao uspešnu rekorderku u skoku s motkom Ivon Bušbaum. U novembru 2007. godine Ivon je objavila da napušta sport zbog uporne povrede, ali i želje da se podvrgne promeni pola.

Balijan je danas autor bestselera, čuveni motivacioni govornik, lajf kouč i oženjen muškarac.

2. Đina Rosero

Da li verujete da je američki supermodel filipinskog porekla Đina Rosero nekada bila dečak? Danas je uspešna manekenka, advokat zastupnik transrodnih osoba i osnivač medijske kompanije Gender Proud, koja zagovara pravdu, jednakost i prava transrodnih osoba.

đina rosero danas
Instagram 

Da nije rođena kao žensko Đina je oktirla 2014. godine u jednoj poznatoj emisiji, jer je želela da inspiriše i podrži druge ljude koji žele da promene pol.

3. Laura Džejn Grejs

Rođena kao Tomas Džejms Gejbel, Laura je pevačica i gitarista američkog pank benda Against me. 2012. godine u intervjuu je otkrila da u budućnosti planira da slobodno živi kao transrodna žena.

Nakon dve godine bend je objavio album pod nazivom Transgender Dysphoria Blues, a o svom iskustvu napisala je i memoare.

4. Džez Dženings

Džez je poznati jutjuber, govornik i najmlađi LBGT aktivista. Kada je imala samo devet godina, nakon što je izbačena iz ženskog toaleta u školi (tada je bila dečak) snimila je video poruku za tadašnjeg predsednika Amerike Baraka Obamu i objasnila problem nerazumevanja i neodobravanja transrodnih osoba.

Džez i njeni roditelji zajedno su osnovali fondaciju TransKids Purple Rainbow, koja pruža podršku trasrodnim tinejdžerima, a 2016. objavila je knjigu pod nazivom Biti Džez: Moj život kao transrodni tinejdžer.

Pokrenula je i tv emisiju "Ja sam Džez" i sada je jedna od najpopularnijih transrodnih uzora u celom svetu.

5. Ejdijan Dauling

Danas je poznat kao uspešan jutjuber i bodibilder, ali i advokat i aktivista za prava transrodnih osoba. Takođe je i suprug i otac. Ejdijan je prvi transrodni muškarac koji se našao na naslovnoj strani kolekcionarskog izdanja magazina Men’s Health.

6. Lea Ti

Poznata manekenka i zvezda modne kući Živanši, ikona pop kulture i zastupnik za prava trasrodnih osoba. Ćerka je poznatog brazilskog fudbalera Toninja Sereza. Ona je prva transrodna osoba koja je prikazana na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara - povela je brazilsku fudbalsku reprezentaciju na stadion tokom OI u Riju 2016. godine.

7. Eliot Pejdž

Elen Pejdž (33) kanadska glumica poznata je svima po ulogama u hit filmovima "Džuno" i " Početak" kao i u serijalu "X-Men", pre nekoliko meseci javnot je zaintrigirala objavom da je transrodna osoba i da će se ubuduće predtavljati kao Eliot Pejdž. U intervjuu za prestižni časopis "Time" podelio je detalje svoje priče.

eliot pejdz rešio je da promeni nešto kada se osetio prvi put kao dečak
printscreeen/instagram 

- Osetio sam se kao dečak. Želeo sam da budem dečak. Često sam pitao svoju mamu mogu li da postanem dečak jednog dana - rekao je Pejdž.

Eliot se 2014.godine izjasnio se da je homoseksualne orijentacije, ali strahovao je da će mu to onemogućiti nastavak karijere. Stvari su bile malo lakše nakon toga. Počeo je da nosi odela na crvenom tepihu, pronašao ljubav i venčao se sa koreografkinjom Emom Portner 2018. godine. Počeo je da snima filmove o članovima LGBT zajednice poput "Freeheld" i "My Days of Mercy".

eliot pejdž danas
ANGELA WEISS / AFP / Profimedia 

8. Kejtlin Džener

Očuh Kardašijanki, nekadašnji olimpijiski prvak Brus Džener promenio je pol i postao Kejtlin. On je nedugo nakon razvoda od Kris Džener objavio da se oseća kao žena u telu muškarca i da je započeo proces tranzicije.

Kamere su zabeležile da se porodica teško nosila sa njegovom odlukom koju u početku nisu mogli da prihvate. Kejtlin i Kloi od tada ne pričaju, a bila je i neprijatna situacija kada je Kejtlina ćerka Kendal Džener zabranila ocu da se pojavil na reviji Viktorije sikret u kojoj je učestvovala, i to kako sva pažnja ne bi bila usmesrena na njega.

kejtlin džener danas
pritnscreen/youtube 

9. Andreja Pejić

Andrej Pejić (23) promenio je pol 2014. godine i postao Andreja. Gostujući u jednoj emisiji, slavna transrodna manekenka otvoreno je progovorila o problemima sa kojima se suočava.

Ona je otkrila i šta je bio njen najveći strah kada se odlučila na taj korak.

andreja pejic 2014 je promenila pol
Instagram 

"Najviše sam se plašila kako će ljudi gledati na to. Često se to posmatra na trivijalan način, kao da sam to uradila zbog karijere", rekla je ona.

"Za mene je to suludo - proći kroz sve to, psihološku rehabilitaciju, operaciju… To je bilo zanimljivo i veoma pozitivno iskustvo. Ipak, to nije lak proces, to nije bajka. To ne rešava sve probleme. To je samo jedan deo vašeg tela i vašeg identiteta", otkrila je Andreja pre nekoliko godina.

andreja pejic je bila uspešna manekenka
Instagram 

10. Čez Bono

Sin Sonija Bona i Šer, 52-godišnja Čez Bono, rođena je kao devojčica Čestiti, a 2009. godine se odlučio na promenu pola, kada je shvatio da je muškarac zarobljen u ženskom telu. Službenu potvrdu o promeni pola dobio je u martu 2012. godine i od tada se u svim dokumentima vodi kao muškarac.

O problemima s kojim se nosio pre operacije prvi put je otvoreno progovorio u intervjuu kod Opre Vinfri 2011. godine.

cez bono
- / Coleman-Rayner / Profimedia 

"Život je bio jako težak pre operacije, pogotovo kada sam prolazio kroz pubertet. Nisam znao kako ispuniti tuđa očekivanja i osećao sam se kao da me vlastito telo izdaje. Od atletski građene devojčice postao sam žena s oblinama i to me je užasavalo", kazao je tada.

cez bono danas
- / Coleman-Rayner / Profimedia 


Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!