Ljubitelji čuvene serije "Smallville" ostali su u potpunom šoku kada se saznalo da je jedna od miljenica publike, glumica Alison Mekotpužena da je vrbovala žene u ozloglašeni kult Neksijum (NXIVM), koji se bavi krijumčarenjem, seksualnom trgovinom, iznudom, opstrukcijom i reketiranjem.

Glumica je priznala krivicu i nedavno je osuđena na tri godine zatvora, a na izdržavanju se pojavila čak tri nedelje ranije.

Pre nego je osuđena, Mek je nekoliko dana ranije u pismu svojih advokata napisala da izuzetno žali zbog cele situacije i da joj je saradnja s Kitom Ranijerijem, vođom ovog zloglasnog kulta osuđenim na čak 120 godina zatvora, bila najveća greška u životu.

Alison je i bila sa Ranijerijem u trenutku kada je uhapšen, a nakon što je završila u zatvoru morala je da plati i dodatnih 20.000 dolara sudskih troškova.

Advokati glumice tražili su da ona ne dobije veliku zatvorsku kaznu nakon što je priznala krivična dela, kao i zbog činjenice da je naglasila da se izuzetno kaje.

alison mek na sudjenju
Alberto Reyes / ddp USA / Profimedia 

U toku suđenja brojne žrtve nazvale su nekada omiljenu holivudsku slatkicu "izazito okrutnom koja ih je zastrašivala i brutalno kažnjavala."

Jedna od žrtva, Džesika Džoan, na suđenju je rekla da je "Mekova emocionalno manipulisala njom i na kraju joj naredila da "zavede" Ranijerija, uz obećanje da će time rešiti svoju traumu od prethodnog seksualnog zlostavljanja", a da se ona nije povinovala tom naređenju.

alison mek sa nanogicom
LionsShareNews / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Žene koje su bile u kultu često su bile izložene psihološkom, fizičkom i seksualnom nasilju. Primoravane su na origije, a obavezno su bile žigosane i kažnjavane batinama ukoliko se ne bi povinovale naređenjima.

Prisiljivane su na težak fizički rad i bile tretirane kao robinje. Prisiljavane su na abortuse, a potom ponovo silovane, i morale su biti dostupne za seksualne odnose kada god bi to od njih bilo traženo.

Neretko su izgladnjavane i snimane tokom odnosa, da bi ih kasnije ucenjivali istim.

Tužitelji su otkrili da je Alison bila upravo jedna od onih koja ih je slikala i snimala, a potom slala slike Ranijeriju.

"Donela sam odluke koje nikada neću zaboraviti. Ispunjena sam krivicom zbog toga što sam bila uz Kita. Izvinjavam se iz dubine svoje duše", poručila je Mekova žrtvama kada je osuđena na zatvorsku kaznu.

S obzirom da je sud procenio da je njeno izvinjenje iskreno, umesto 14, Alison služi kaznu od tri godine u zatvoru u Dablinu.