Na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma Beldocs jedno ostvarenje predstavlja veoma važnu lekciju o životu, a to je - kako se nositi sa porazom. "Leptir" je delikatna priča o italijanskoj tinejdžerki čiji su se planovi o životu srušili za osam minuta. 

Irma Testa je potekla iz jedne od najproblematičnijih četvrti Napulja i čitav njen život je bio boks. Već sa osamnaest godina stigla je na Olimpijske igre. A onda joj je dramatični poraz u borbi do srži potresao ceo identitet. Porodične tenzije, ekonomska napetost i nerealni snovi učinili su njen povratak kući veoma komplikovanim.

Ovo je priča o njenoj borbi da ponovo pronađe svoj identitet i novoj prilici koja je naterala da odluči ko će ona zaista biti.

Ostvarenje rediteljskog dvojca koji čine Alesandro Kasigoli i Kejsi Kaufman biće prikazano u selekciji „Vatromet“ na 13. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji se ove godine održava od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn.

"Kada smo je upoznali imala je 15 godina. Iako je bila poznata u svetu boksa, nije postala slavna sve dok se nije kvalifikovala za Olimpijadu," kaže Kejsi Kaufman. "Ovo naglašavam jer se za njenu priču nismo odlučili zato što je bila zvezda. Kao reditelji nismo bili zainteresovani za sportsku ili boksersku priču. Jednostavno nam se svidela i mislili smo da su njena životna situacija i socijalni kontekst interesantni. Kada smo je upoznali shvatili smo da je veoma inteligentna i napredna za svoje godine. Svideo nam se opšti kontekst priče o mestu iz kog dolazi – oblast Napulja, njena porodica, okruženje, njen ostareli trener Lucio Zurlo. Dotakla nas je velika odgovornost koju je nosila na svojim ramenima i činjenica da je u tako mladom uzrastu napustila dom zbog bokserske karijere. Sama Irma nas je ubedila da pratimo njenu priču. Odmah se složila da učestvuje u projektu i delovala je srećno zbog toga što to “neće biti samo sportska priča” već ličnija od toga. Ali mislimo da zapravo nije bila svesna koliko će priča biti psihološke prirode, sve dok nije doživela poraz na Olimpijadi u Rio de Žaneiru," objašnjava Kaufman.

Reditelj Kejsi Kaufman smatra da je nošenje sa sopstvenim porazima jedna od najvažnijih lekcija u životu koje nam je Irma dala
Wanted Reditelj Kejsi Kaufman smatra da je nošenje sa sopstvenim porazima jedna od najvažnijih lekcija u životu koje nam je Irma dala

Danas se mnogi talentovani tinejdžeri odriču praktično čitavog mladalačkog života zbog sporta, zapostavljajući sve ostalo. Međutim, mali broj njih postigne veliki uspeh, a ogromna većina ispadne iz igre zbog povrede, ili iz drugih razloga. Ovo je jedan od društvenih problema na koji film želi da ukaže.

Situacija je naterala da potraži svoj novi identitet
Wanted Situacija je naterala da potraži svoj novi identitet

"Uspeh u sportu jeste nedostižni san za većinu mladih takmičara. Verujemo da svi mladi mladi sportisti, bilo da su aktivni u privatnom sportskom klubu ili reprezentaciji, moraju da prođu obavezne obrazovne programe kako bi shvatili koja su im druga interesovanja. Ovo se razlikuje od zemlje do zemlje, ali mnogi sportski sistemi ne pružaju podršku u obrazovanju, što smatram skandaloznim," kaže Kejsi, dodajući da bi ova priča mogla pomoći mnogim ljudima da dovedu u red svoj život nakon krupnih neuspeha, jer nosi važnu pouku: "Na širem planu ovo je priča o porazu i načinu na koji se nosimo sa porazom u životu. Ta priča nadilazi bilo kakvo specifično polje delovanja ili starosnu grupu, i mislimo da svakoga može da zainteresuje."