Patrik Svejzi je preminuo 14. septembra 2009. u 57. godini od raka gušterače i ostavio za sobom milione neutešnih obožavatelja. Zvezda je progovorila o svojoj teškoj bolesti početkom 2009.

"Nikad nisam bio osoba koja beži od izazova. Možete da se kladite da prolazim kroz pakao, a tek sam na početku", istakao je glumac u intervjuu s Barbarom Volters.

Patrik, koji je preminuo na svom ranču San Gabriel Mountains blizu Los Anđelesa, priznao je da se jako boji i ljut je zbog svoje bolesti. "Pitam se: Zašto ja?", rekao je.

Glumčeva borba s rakom gušterače je započela krajem 2007., a primetio je da nešto nije u redu tokom proslave Nove godine sa suprugom, spisateljicom Lisom Niemi (65).

patrik svejzi
Artisan Entertainment / Everett / Profimedia 

"Pio sam šampanjac i osećao sam se kao da sipam kiselinu u sebe, kao da imam otvorenu ranu u sebi", objasnio je.

Hteo je što duže da krije svoju tešku dijagnozu dok on i supruga ne odluče kako da nastave dalje, ali onda su američki mediji plasirali vest da ima samo pet nedelja života. Ipak, Svejzi je svima poručivao da ga samo gledaju kako se bori i pobeđuje bolest.

Nažalost, karcinom je bio jači od glumca koji je osvojio srca žena u dirljivim, romantičnim filmovima "Prljavi ples" i "Duh".

Inače, nakon glumčeve smrti američki mediji su se raspisali o ponašanju njegove supruge. Patrikovi prijatelji su ispričali da ga je Lisa držala poput zatvorenika na njihovom ranču i nije dopuštala nikome da dođe u posete.

"Zanemarivala ga je čim njegovog mlađeg brata Dona ne bi bilo zbog posla u gradu. Satima je ne bi bilo kod kuće kuće, a kad bi se on vratio, pronašao bi Patrika kako leži u fekalijama i urinu. Kad bi se svađali, šamarala ga je i grebala", rekli su.

patrik svejzi
Shutterstock 

Tvrdili su i da je Niemi varala Svejzija i da su pre njegove bolesti imali burnu vezu jer je ona htela da kontroliše svaki aspekt njegovog života.

Glumčevu porodicu je naljutilo i što je Lisa prodavala njegove suvenire s filmskih setova, a jedan od njih je bila i kožna jakna iz "Prljavog plesa" koja je na aukciji dostigla vrtoglavu cenu.

Zbog toga se javno oglasila Patrikova nećaka Danijela Svejzi tvrdeći da bi te dragocenosti trebale da ostanu u porodici i pokrenula je peticiju na internetu, koja je prikupila više od 1500 potpisa.

Podsetimo, glumac i Lisa su bili u braku od 1975. godine i nisu imali dece.