Sarat Mounh je bio bivša desna ruka i prijatelj Anđeline Jolie u Kambodži. Ovaj čovek je glumici pomogao da lakše završi proces usvajanja dečaka Madoksa, tako što je postao njegov otac. Nedavno je za medije otkrio kako je glumica izabrala svog sina od stotine siročadi u zemlji.

Madoks danas ima 20 godina i živi srećan život, zbog čega je Saratu Mounhu veoma drago.

Anđelina Džoli se suočila sa birokratskom glavoboljom pri usvajanju dečaka 2002. godine i zamolila je Sarata da joj pomogne tako što će se predstaviti kao otac deteta u sudskim dokumentima za usvajanje. Madoks je bio naveden kao njegovo treće dete.

Pošto je državljanin Kambodže, rešio je mnoge pravne probleme sa kojima se Anđelina suočila kao strankinja, pogotovo jer je vlada u to vreme smanjila međunarodna usvojenja zbog trgovine bebama.

U svetu postoji mnogo dece kojima je potrebna nega, potreban im je bolji život. Do tada je htela da bude majka, ali je mislila da je bolje biti majka nekoj bebi kojoj je preko potrebna dobra nega. Zato se odlučila za Madoksa, a ne za biološku bebu. To sam čuo od nje, pričali smo o svemu”, rekao Sarat.

Bio je pametan, oštar, inteligentan, ljupko dete, koje se ljudima smešilo više od bilo koje druge bebe. Još uvek se sećam njegovog nasmejanog lica. Koliko sam je razumeo, kada je posetila sirotište i videla Madoksa, on joj se nasmešio i ustao, umesto da je plakao kao i sve ostale bebe. Nasmejao se baš njoj, to ju je dirnulo u srce, zato je izabrala Madoksa”, dodao je on.

Kako kaže, danas ne žali što je pomogao Anđelini tako što je usvojio Madoksa, pa je glumica onda iznova usvojila dečaka od njega. Nakon sve su postali prijatelji.

Sarat se nada da će Anđelina održati obećanje da će Kambodža uvek biti deo Madoksovog identiteta.

“Narod Kambodže je ponosan i srećan što Madoks živi u višoj klasi. Mnogi drugi nemaju tu priliku. Voleli bismo da se vrati i razume svoju kulturu. Odrastao je u savremenom svetu, pa ako bi mogao da vrati nešto svom narodu, to bi bilo veoma lepo.

Ako bi mogao da nauči o svom nasleđu i kulturi, kako je došao u sirotište, što užasan deo njegovog ranog života. Mogao je da postane ulično dete, mnogi od njih zapadnu u zavisnost od droga, duvaju lepak. Sistem sirotišta u Kambodži nije dobro upravljan, mnoga deca nisu zaštićena, donatorski novac rešava samo deo problema, a vlada ne radi ništa. On je srećan dečak u poređenju sa mnogim, mnogim drugim u Kambodži. Bilo bi lepo da se vrati i pomogne zajednici”, smatra Sarat. 

andjelina dzoli i medoks
FGA+KNR / KCS Presse / Profimedia 

On ne zna da li su roditelji dečaka živi, a sam je pobegao iz Kambodže pre tri godine u Toronto.

Anđelina se do sada nije oglašava javno po ovom pitanju, a pored Medoksa glumica je usvojila još dvoje dece Zaharu (16) iz Etiopije i Paksa (17) iz Vijetnama.

Podsetimo, Džolijeva je u braku sa Bred Pitom dobila i troje biološke dece 12-godišnje blizance Vivijen i Noksa, kao i 15-godišnju Šajlo, a nakon razvoda dobili su zajedničko starateljstvo.