23. juna 2011., pre tačno deset godina, napustila nas je Ejmi Vajnhaus. Britanska pevačica umrla je od trovanja alkoholom, a na sudu je rečeno da je imala 410 miligrama alkohola na 100 mililitara krvi.

Telo poznate pevačice pronašao je član osiguranja Endrju Moris, a s njom i tri prazne flaše votke. On je izjavio da je pevačica svoje poslednje veče provela u spavaćoj sobi, gledajući televiziju i slušajući muziku.

Napustila nas je sa samo 27 godina, a dugo se vremena borila s zavisnošću. Doktorka Kristina Romet s pevačicom je razgovarala veče pre nego što je umrla i otkrila je kako joj je Ejmi priznala da je ponovo počela da pije nakon dužeg vremena.

ejmi vajnhaus
Shutterstock 

Odbijala je bilo kakvu psihološku pomoć jer se, kako je tvrdila doktorka na sudu, bojala da će to loše uticati na njenu kreativnost. 

Prijatelji, ali i Katriona Gourlej, ljubavnica pokojne pevačice izjavili su nakon njene smrti da je Ejmi imala problema sa alkoholom, ali da joj nikako nisu mogli pomoći.

"Šta me zasmejava? Ništa. Kada sam pijana, sve mi je smešno. Kada sam trezna, jednostavno kažem, odj***! Ostavite me na miru!", rekla je Ejmi jednom prilikom. 2005. godine, Ejmi je stigla do odvikavanja od droge.

"Mislili smo da je najgore iza nas, ali bilo je tu nešto na šta nismo obratili pažnju," ispričala je njena mama Dženis. Prijatelji kažu da se Ejmi sa droge "prebacila" na alkohol jer nije mogla da se nosi sa svojim

"Bila je sklona zavisnosti. Nije mogla da se zaustavi. Bila je to veoma surova zver koja ju je držala," otkrila je nedavno mama.

Ejmin otac priznaje da se njegova ćerka borila sa mentalnim problemima, te da je cela porodica pokušavala da otrgne Ejmi od alkohola i droge, ali da im nikako nije polazilo za rukom.

"Bilo je užasno gledati kako vaše dete pred vašim očima umire i nestaje. Mogla sam samo da gledam i čekam," kroz suze je ispričala Dženis, Ejmina majka.

ejmi na pocetku karijere
Youtube 

"Osećam se nemoćno i da mogu da vratim vreme, mnoge stvari bih uradio drugačije. Ne postoji krivac za njenu smrt, krivac je samo zavisnost. Bila je moćnija od ljubavi koju smo joj pružali," ispričao je pevačicin otac nakon smrti njegove ćerke. Katriona kaže da Ejmi nije mogla da bude pod većim nadzorom, ali da joj jednostavno nije bilo pomoći.

Ejmin otac ispričao je da ga i dan danas najviše nervira kada ljudi kažu da je Ejmin život bio protraćen.

"Protraćen život? Pet Gremija? Njen život nije protraćen!", jasan je otac pokojne pevačice.

Ejmina majka i njen bivši muž, Ejmin otac Mič, nakon smrti svoje ćerke osnovali su fondaciju. Inače, pevačica nije ostavila testament, pa su njeno bogatstvo od 5,3 miliona dolara nasledili njeni roditelji. Njen bivši muž, glumac Blejk Filder-Sivil (38), od kog se razvela 2009. nije dobio ništa.

Blejk odlučio osam godina nakon njene smrti da traži svoj deo od 1,8 miliona dolara smatrajući da ima puno pravo na to. Glumac je istakao da ima pravo na mesečni džeparac jer je Ejmi napisala neke od najvećih hitova dok su bili šest godina zajedno.

Prema pisanju stranih medija, pevačica je dala Sivilu 450.000 dolara u trenutku kada su se razveli, a ako su oboje s tim bili zadovoljni i to je bio dogovor, onda on nakon svega nema pravo da traži nikakve dodatne novčane iznose. Bezosećajni zahtev, kako ga je nazvala javnost, šokirao je Ejminu porodicu.

Mnogi smatraju da Blejk nema pravo ni na šta jer je njihova veza bila užasna i turbulentna, a vesti o njihovom odnosu često su bile uznemirujuće.

Glumac je Ejmi, koja je ranije konzumirala samo travu, upoznao s teškim drogama, što je jednom prilikom i sam javno priznao.

"Napravio sam najveću grešku u životu što sam uzimao heroin pred njom. Upoznao sam ju s heroinom, krekom i samopovređivanjem. Osećam se i više nego kriv", rekao je Blejk 2008.

Par je postao poznat po javnim svađama i fizičkim obračunima, ali i po groznom ponašanju. Tokom jednog žestokog sukoba Ejmi su fotografisali prekrivenu ogrebotinama i modricama,a imala je i krv na cipelama. Ipak, pevačica i glumac u tome nisu videli problem pa su u 2007. objavili da su se verili.

Vest je šokirala njihove porodice i Ejmine obožavatelje, a par se mesec dana kasnije venčao u Majamiju. U junu 2007. pevačica je šokirala tokom intervjua kada je pokazala reči "Volim Blejka" ("I love Blakea") na stomaku koje je urezala oštrim delom ogledala. Dva meseca kasnije Ejmi je završila na ispumpavanju želuca nakon što je preterala s koktelom droga sastavljenim od heroina, ketamina, kokaina i ekstazija.

Nastavila je borbu sa zavisnošću od alkohola, a njena evropska turneja otkazana je nakon fijaska u Beogradu. Naime, bacila je svoj mikrofon na pod i otišla s pozornice. Mesec dana kasnije pevačicu je njen telohranitelj Endru Morison našao mrtvu u njenoj spavaćoj sobi. Obdukcija je pokazala da je pevačica umrla od trovanja alkoholom.

"Ja sam i više nego neutešan... moje suze nikad se neće osušiti", rekao je Blejk kada je saznao za njenu smrt.

ejmi vajnhaus
Jesal Parshotam / Pacific coast news / Profimedia