Robin Vilijams bio je jedan od najuspešnijih i jedan od najomiljenijih komičara svih vremena, a njegova smrt 11. avgusta 2014. godine šokirala je ceo svet.

Neprežaljeni holivudski glumac i komičar Robin Vilijams proslavio bi ove godine 70. rođendan, a detalje njegovih poslednjih dana života otkrio je njegov sin Zak u podkastu "Život genija".

Naime, 38-godišnji Zak je ispričao kako je legendarnom glumcu bila pogrešno dijagnostikovana Parkinsonova bolest i da je zapravo bolovao od Levijeve telesne demencije koja kao druga najčešća vrsta progresivne demencije, odmah nakon Alzheimerove bolesti. Robinova obitelj te je informacije saznala nakon njegove smrti.

"Ono kroz što je prolazio nije se podudaralo sa simptomima Parkinsonove bolesti i mislim da mu je to sve bilo veoma teško. Imao je problema s fokusiranjem, s osećajima, s neurološke perspektive nije se osećao sjajno, već jako neprijatno", istakao je njegov sin.

Zak se dotakao i lekova koji su mu bili propisani, ističući da su mu i oni sami možda narušili celokupno zdravlje.

"Ti lekovi nisu šala. Jako teško deluju na telo i um. Zbog toga nisam mogao da ne osećam empatiju, ali mu nisam mogao pomoći i bio sam frustriran zbog toga. Takva situacija vas može izopštiti čak i kada ste okruženi članovima porodice i voljenima", objasnio je.

Nakon što je njegov otac odlučio oduzeti sebi život, Zak se odao porocima kako bi se lakše nosio s gubitkom očinske figure u kući.

"Mnogo sam pio jer se nisam znao drugačije nositi s mentalnim i drugim zdravstvenim problemima. Doživeo sam psihozu i psihijatar mi je dijagnostikovao posttraumatski stresni poremećaj, a tu traumu lečio sam alkoholom", otkrio je.

Zachary koji je inače otac dvoje dece je na kraju odlučio da potraži pomoć na grupnoj terapiji što mu je u zaista mnogo i pomoglo.

Robin Vilijams važio je za jednog od najboljih komičara svih vremena, a njegova smrt 11. avgusta 2014. šokirala je ceo svet. Proslavio se zahvaljujući svojim improvizacijskim veštinama i mnoštvu pamtljivih glasova koje je sam izmislio. Počeo je da nastupa kao stand-up komičar sredinom 70-ih godina u San Franciscu i Los Anđelesu, a proslavio se igrajući vanzemaljca Morka u seriji "Mork & Mindy".

Verovatno jedan od njegovih najpamtljivijih filmova je "Tatica u suknji", u kojem mu je Lisa Jakub tumačila ćerku. Ona je otkrila da joj je Vilijams veoma pomogao jer joj je taj angažman veoma uticao na školovanje.

"Kada sam imala 14 godina, otišla sam na lokaciju za snimanje 'Tatice u suknji' na pet meseci i u mojoj srednjoj školi nisu bili zadovoljni time. Moj posao značio je više opterećenja za učitelje i nisu bili opremljeni za netradicionalnog učenika, pa su me za vreme snimanja izbacili iz škole", ispričala je Lisa.

robin vilijams
Shuterstock 

Robin je shvatio koliko je opterećena zbog takvog razvitka situacije, pa je napisao pismo i poslao ga njenoj školi.

"Učenik takvog kalibra i talenta trebao bi biti ohrabren da ode u svet i uči kroz rad. Trebala bi biti ohrabrena da se vrati u učionicu kada završi s tim iskustvima i deli ih i na taj način motiviše kolege da postignu nešto više. Ona je dragocen dodatak toj učionici", istaknuo je glumac.

Navodno je škola uokvirila njegovo pismo, ali nisu dopustili Lisi da se vrati. "Bitno je iz te priče da se Robin zauzeo za mene. Imala sam samo 14 godina i već sam sam videla da sam u industriji u kojoj ti puno ljudi zabije nož u leđa, a ovde je bilo očigledno da mi je Robin čuvao leđa", zaključila je Jakub.

Slavni redatelj Stiven Spilberg otkrio je koliko je Vilijams voleo da teši ljude i pomaže im da budu srećniji. Stiven i Robin 1991. snimili su film "Kuka" i veoma su se zbližili. Upravo zato kasnije kad je Spilberg snimao potresni film "Šindlerovu listu" komičar ga je redovno zvao.
"Znao je kroz šta prolazim i zvao me jednom nedeljno prema rasporedu, pa bi odradio 15 minuta stand-up komedije preko telefona. Smejao bih se histerično jer sam toliko toga morao izbaciti iz sebe", prisetio se redatelj.

Mnogi njegovi kolege kažu da je Robin na pozornici i filmskom ekranu bio fantastičan komičar, a u privatnom životu je bio veliki humanitarac i odgajao je troje djece. Tri puta se ženio i iz prva dva braka ima kćer te dvojicu sinova. Svi su krenuli njegovim stopama i bave se glumom.

Njegovu je smrt vešanjem podstakla je i pogrešna dijagnoza. Vilijams je patio od bipolarnog poremećaj koju je često odbijao da tretira lekovima, pio je alkohol jer je alkoholizam "crta" prisutna i s majčine i s očeve strane, a na kraju mu je, potpuno pogrešno, dijagnostifikovana Parkinsonova bolest.

Vrsta demencije koju je imao glumac, sličan i gotovo nerazlučiv tip povezan sa Parkinsonovom bolešću i nastaje kada se vrsta nervnog sistema zvanog Levi-jeva tela, razvije u nervnom sistemu, što dovodi do simptoma poput teškoće pamćenja stvari, problema sa razmišljanjem i obradom informacija i halucinacije. Takođe, postoji snažna veza između demencije i depresije. Ta vrsta demencije je povezana sa velikim brojem samoubistava.

Njegova žena se prisećala i u jednom intervjuu objasnila poslednje Robinove trenutke.

"Stalno je govorio: "Samo želim ponovo da pokrenem mozak". Robin je gubio razum i toga je bio svestan. Možete li zamisliti bol koji je osećao dok se iznutra raspadao? Ni on, niti bilo ko to nije mogao da zaustavi - nijedna inteligencija ili ljubavi ne bi mogla to da obuzda - napisala je ona.

Godine 2014., malo pre smrti, završavao je treći nastavak filma "Night at the Museum" u Vankouveru i prijatelj ga je pozvao da dođe s njim u bar u kojem se okupljaju stand up komičari i da, ako želi, i sam nešto izvede.

"Ne mogu. Više ne znam kako da budem smešan", rekao je Vilijams i okrenuo se sa suzama u očima, priseća se Mins.