"Never complain, never explain" (nikada se ne žali, nikada ne objašnjavaj) moto je britanske kraljevske porodice kojim su se godinama vodili.

Kako javljaju britanski mediji, kraljica Elizabeta II je odlučila da se odrkne istog, i to zbog princa Harija i Megan Markl, koji već godinu dana vode bitku s ostatkom porodice, zbog koje su odlučili i da odu u Ameriku.

Naime, uprkos upozorenjima koje je princ Hari dobio, on je opleo po kraljevskoj porodici, što kod Opre Vinfri, što kada je govorio o svom mentalnom zdravlju.

Time je prekršio spomenuti moto, a izgleda da ga nije objasnio ni supruzi, koja je tako zajedno s njim prekršila vrlo bitno pravilo koje datira još s početka 19. veka.

princ hari i megan markl
SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Od tada ga koriste visoki politički i vojni činovnici kao kodeks ponašanja. Mama kraljice Elizabete bila je ta koja je tu izreku proglasila glavnim osloncem britanske kraljevske porodice.

Tokom svoje vladavine, kraljica Elizabeta savršeno je sledila smernice i pokušala da prenese iste standarde na vlastitu porodicu. Ali do sada, većina njih nije pratila njen mudar savet.

kraljica elizabeta
Shutterstock 

"Hari zna kako ovo funkcioniše, Megan možda i nije bila upućena, ali je on sve trebao da joj objasni. Kraljica je ovim poslala upozorenje, a kada ona nešto utvrdi to tako mora da bude.

Izgleda kao da je Hari zaboravio na taj detalj, ali moraće da nauči", objasnila je urednica britanskog medija "Mail on Sunday" Šarlot Grifins.

Uz to sve, kraljevski stručnjak Robert Džobson od tada tvrdi da je kraljica spremna da se bori protiv netačnih tvrdnji o njoj, što znači da je spremna i na borbu protiv unuka.

megan markl princ hari kraljica elizabeta
John Stillwell / AFP / Profimedia 

To dovodi u pitanje njen navodno dobar odnos s unukom. Malena Lilibet 'Lili' Dajana, koju je 39-godišnja vojvotkinja od Saseksa Megan Markl rodila 4. juna, znak je da princ i njegova baka imaju neraskidivu vezu.

Osim one genetske, među njima postoji izvanredna veza koju je dokazala upravo Lili, tvrdi kraljevski istoričar Robert Lejsi.

Naime, ime koje su malenoj devojčici dali roditelji, održava neraskidivu vezu koju Hari oseća s dve žene koje su ostavile najjači pečat na njega – njegovom pokojnom majkom, princezom Dajanom, i voljenom bakom Elizabetom.

Takođe, tvrdi kraljevski stručnjak, ime označava i bliskost koja postoji između Harija i kraljice, čak i usred konstantnih napetosti koje postoje na relaciji Saseksi – kraljevska porodica.

kraljica elizabeta
Ben Stanstall-AFP/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia