Statua tragično preminule britanske princeze Dajane biće otkrivena na njen 60. rođendan 1. jula, a tim povodom princ Hari ponovo je doputovao u Veliku Britaniju.

Očekuje se da će Hari ići pet dana u samoizolaciju u Vindsoru pre nego što se susretne s bratom Vilijamom.

Harijeva supruga Megan Markl ostala je u Kaliforniji jer je nedavno rodila devojčicu Lilibet, a ostao je i maleni Arči.

Ovih dana strani mediji pišu o tome kako je Megan ostala bez titule, što se vidi po rodnom listu Lilibet "Lili" Dajana Mountbaten-Vindsor.

Uz Harijevo ime još uvek stoji titula His Royal Highness (Njegovo kraljevsko visočanstvo), kao i vojvoda od Saseksa, dok se Megan odrekla svojih titula, te uz ime majke stoji samo Rejčel Markl, njeno pravo ime.

megan markl
Shutterstock 

Ipak, ostavljena joj je titula vojvotkinje od Saseksa jer je to bio dar kraljice Elizabete II (95) povodom venčanja.

Hari je prošle godine rekao da će se nakon napuštanja kraljevskih dužnosti odreći i titule, ali toga se očito još uvek drži.

Podsetimo, Princ Hari i Megan nakon što su napustili svoje kraljevse dužnosti trebalo bi da se odreknu titule „njihovo kraljevsko visočanstvo“, kao i novca iz javnih fondova za dužnosti članova kraljevske porodice.

Posebno se ovo pitanje pokrenulo nakon poslednjih „sramotnih“ Harijevih izjava o kraljevskoj porodici.

princ hari
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Članovi dvorskog osoblja posebno su ljuti zbog Harijeve „šokantne“ kritike na račun roditeljstva princa Čarlsa, ali i pokojnog princa Filipa pa i same kraljice Elizabete.

Iako se podrazumevalo da nisu planirani formalni potezi kojima će se oduzeti titule Megan i Hariju, zbog poslednjih događaja, oseća se određeni pritisak na dvoru.

princ carls i princ hari
i-Images / Eyevine / Profimedia 

S tim u vezi, očekuje se da će tenzije u porodici biti velike sada kada je Hari došao u Britaniju na otkrivanje statue svoje majke, princeze Dajane.  

Naime, iako je u svađi s bratom Vilijamom njih dvojica će morati da izglade situaciju ili će se barem na taj dan pretvarati da je sve u redu.