Naći se na kraju puta sa vezom koja nikada nije postala zvanična može biti neverovatno izolovano iskustvo, zbog čega je razgovor o tome kako prevazići ove veze toliko važan. „Veza koja nikada ne postane zvanična može apsolutno uticati na nečije mentalno zdravlje i sliku o sebi“, kaže Adrine Davtyan, licencirana klinička socijalna radnica i stručnjakinja za obrasce odnosa za The Everygirl. Ona objašnjava da „neizvesnost i dvosmislenost u takvim odnosima mogu dovesti do emocionalnog stresa, uključujući osećaj anksioznosti, neadekvatnosti ili nesigurnosti."

Bez obzira na to kako se osećate nakon veze koja nikada nije postala zvanična (ili čak samo veoma intenzivne zaljubljenosti koja se nikada nije manifestovala u vezi), imate putokaz za preboljavanje te osobe. Evo tačno kako da prebolite nekoga sa kim nikada niste izlazili, prema ekspertu - jer zaslužujete da možete da nastavite dalje i ponovo uživate u zabavljanju.

1. Stvorite emocionalnu distancu

Slično kao "zvanični" raskid, distanciranje od osobe sa kojom ste bili u vezi je ključno za prevazilaženje veze. Ponekad to znači potpuno odsecanje te osobe, posebno u situacijama kada je vaš bivši partner imao negativan uticaj na vaše emocionalno stanje. Međutim, blokiranje kontakata nije uvek moguće, zbog čega je važno da se pre svega fokusirate na stvaranje emocionalne distance između sebe i svog „bivšeg“.

Ako ste u istoj grupi prijatelja kao i osoba koju pokušavate da prebolite ili morate da je često viđate, pokušajte da se usredsredite na smanjenje nivoa ranjivosti u vašim interakcijama. Postavljanje jasnih granica, smanjenje učestalosti interakcija i stvaranje emocionalne distance mogu vam dati mentalni prostor koji vam je potreban od veze i pomoći da ovu osobu držite podalje od vaših misli i osećanja.

raskid veze
Shutterstock 

2. Priznajte odnos kakav je bio

Često, kada dođemo do kraja puta sa nekim, upoređujemo naš proces preboljevanja sa drugima (ili čak sa bivšima) koji napuštaju zvanične odnose. Očekujemo da bi nastavak trebalo da bude lak jer nikada nismo ozvaničili na dečka, devojku ili partnera. Međutim, prema Adrine, ključni deo napredovanja je dopuštanje sebi da tugujete zbog gubitka onoga što je možda bila duboka emotivna veza, uprkos činjenici da nikada nije dobila zvaničnu titulu. „Važno je fokusirati se na naučene lekcije i lični rast koji može proizaći iz iskustva. Predložila bih da počnemo sa priznanjem da je veza, uprkos nedostatku posvećenosti, pružila priliku za samootkrivanje i razmišljanje“, kaže ona.

Naravno, uvek postoji stepen do kojeg obrada kraja nezvanične veze znači žaljenje zbog iluzije ili percipirane predstave o tome šta je veza sposobna da postane. Prepoznavanje da samo zato što je ta iluzija postojala ne znači da vaša osećanja nisu bila stvarna je ključno za pronalaženje samosaosećanja koje vam omogućava da idete napred.

Možda će vas zanimati: DA LI SE VAŠA LJUBAV GASI? Kroz ove 3 faze parovi prolaze pred kraj veze ili braka

3. Budite strpljivi prema sebi

Svi smo čuli mitove o tome koliko je vremena potrebno da preboliš nekog – polovina dužine veze, dok ne upoznaš nekog novog, ili čak određene mesečne raspone – ali realnost je da stavljanje vremenske linije na svoje izlečenje samo čini teže da krenete dalje. „Ne postoji striktan plan o tome koliko je vremena potrebno da se nekoga prebolimo, bez obzira na to kakva je veza bila ili ne“, kaže Adrine. „Pokušajte da date sve od sebe ne upoređujući svoje iskustvo sa drugima. Strpljenje vam omogućava da razumete i prihvatite složenost svojih osećanja, omogućavajući vam da tugujete, razmišljate i učite iz iskustva.”

Ako primetite da imate posebno težak dan tokom procesa lečenja, pokušajte da uradite nešto što vam donosi radost, poput šetnje, pravljenja planova sa prijateljem ili počastite sebe omiljenom hranom za poneti. Radeći ovo, fokusirate se na druge stvari koje imate u životu koje vas čine srećnim, uprkos emocijama koje osećate zbog raskida.

raskid
Shutterstock 

4. Prepoznajte stvari koje ste naučili

Raskidi bilo koje vrste su neosporno neugodni, ali kada jednom odvojite vreme da žalite zbog gubitka, može biti moćno da se zapitate se šta ste naučili iz svega toga. „Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada su u pitanju jaka osećanja prema nekome sa kim se zvanično ne zabavljate“, kaže Adrine. „Posedovanje ovih osećanja moglo bi da otkrije vašu sposobnost da cenite i prepoznate poželjne kvalitete u drugima, kao i vašu spremnost da emocionalno ulažete u odnose. Šanse su da vas je vaša nezvanična veza nečemu naučila, bilo da se radi o nečemu o vama samima, prirodi samih odnosa ili svetu oko vas. Odvojite trenutak da prihvatite ove lekcije kako biste se još bolje vratili u sledeću vezu."

5. Preformulišite svoju perspektivu da biste se fokusirali na nove mogućnosti

Ovde možete da zaštitite svoj mir, da se osećate prijatno sa sobom, otkrijete nova interesovanja i napravite prostor u svom životu za nove veze. Adrine ističe brigu o sebi kao ključnu za prevazilaženje osobe sa kojom ste bili povezani. „Neki načini da se pomogne u procesu uključuju fokusiranje na samousavršavanje i lični rast, provođenje vremena sa prijateljima i porodicom koji vas podržavaju, angažovanje u hobijima i aktivnostima koje donose radost i praktikovanje samosaosećanja i opraštanja“, kaže ona. Dok ulazite u svoju eru samca, dozvolite sebi da osetite radost koja dolazi sa upoznavanjem sebe, kao i izgradnjom novih interesovanja i veza.

Proces tugovanja zbog kraja veze koja nikada to nije ni bila može se činiti kao večnost. Dok prolazite kroz korake tugovanja, razmišljanja i ponovnog otkrivanja sebe, pokušajte da se setite da niste sami u ovom iskustvu i da ćete jednog dana nastaviti dalje. Ponekad je najlepša stvar u vezi sa ovim ono što se dešava kada se završi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Psiholog o raskidu Instagram/stevovic_andjela


Izvor: Wanted/ A.N.