Intervju za posao je stresan čak i u najboljim okolnostima, zar ne? Uvek imate mnogo briga, od toga da ostavite dobar utisak, do važnog pitanja koje uvek treba postaviti na kraju. Ali ako vam to nije dovoljno stresno, neke kompanije koriste različite trikove kako bi uhvatile kandidate na delu tokom intervjua.
Dok je Stiv Džobs imao srdačan način da dočeka nove zaposlene, ovaj šef koristi trik da prevari potencijalne nove kolege.
Biznismen Trent Ines, bivši izvršni direktor računovodstvene platforme Xeno, a trenutno šef rasta u kompaniji SiteMinder otkrio je trik koji pokazuje koliko kandidat brine o drugima i prostoru u kom boravi.
U podkastu "The Ventures" rekao je: "Uvek ću vas odvesti do jedne od naših kuhinja i nekako ćete uvek završiti s pićem u ruci."
Šef je nastavio: "Zatim se vraćamo, obavljamo intervju, i jedna od stvari na koju uvek obraćam pažnju na kraju intervjua je da li kandidat izražava želju da odese praznu šolju nazad u kuhinju?"
Ključ testa je u tome da, ako ne odnesete šolju nazad, niste pravi izbor za kompaniju.
Ines je dodao: "Veštine se mogu razvijati, znanje i iskustvo se mogu sticati, ali sve se svodi na stav. A stav o kojem često govorimo je koncept 'operi svoju šolju s kafom'."
Biznismen je objasnio da se sve svodi na uklapanje u "kulturu kompanije" u kancelariji. Odnošenje šolje nazad u kuhinju predstavlja brigu o malim stvarima i razmatranje drugih.
Šef je dodao: "Ako jednog dana uđete u kancelariju Xero, videćete da su kuhinje gotovo uvek čiste i blistave, a to je u velikoj meri zasluga koncepta 'operi svoju šolju s kafom'".