Nastao je 70-ih, a sada ga svaki drugi dom ima: Komad nameštaja koji ne možemo lako da zaboravimo

Togo sofa je nastala 70-ih godina danas je svuda, a tu namerava i da ostane!

Instagram

Kada komad nameštaja, čak i nakon punih pedeset godina, izgleda sveže i privlačno, znate da je reč o genijalnom dizajnu proizvoda. Naravno, govorimo o legendarnoj Togo sofi, koju je 1973. godine kreirao još legendarniji francuski dizajner Mišel Dakaroj. Najveći deo svog radnog veka proveo je pod francuskim brendom Ligne Roset, gde je imao priliku da eksperimentiše i učestvuje u inovacijama u svetu dizajna enterijera.

Togo sofa je najistaknutiji njegov dizajn, ali jednako uspešni i bezvremenski modeli dolaze iz linije Kashima i Saparella, a dostupni su i danas u ponudi brenda Ligne Roset. Mišel rođen je 1925. godine u porodici industrijalaca i dizajnera savremenog nameštaja, što je oblikovalo njegove buduće interese. Usavršavao se na Ecole Nationale des Beaux Arts u Lionu, što mu je omogućilo da pomiri umetnički pristup i funkcionalnost, zbog čega se smatra jednim od najuticajnijih modernih dizajnera.

Pojava novih materijala 1960-ih i 1970-ih, kao što su pena, tehnika prošivanja i termoformirana plastika, uticala je na njegovo stvaranje. Ducaroy je tokom tog perioda dizajnirao veliki broj danas prepoznatljivih komada, kao što su Adria, Koufra, Kashima, Safi, Kali, dok je model Togo postigao ikonični status.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih još uvek obožavamo izgled ove “guseničaste” modularne fotelje. Prvo, Togo sofa savršeno balansira neformalan, ali sofisticiran izgled. Moderna, ali s dozom retro estetike, odolevala je decenijama promenama u uređenju enterijera.

Iza ove na prvi pogled zgužvane fotelje stoji nekoliko genijalno promišljenih dizajnerskih rešenja. Na početku, reč je o modularnom komadu koji dolazi u nekoliko različitih oblika (fotelja, dvosed, trosed, ležaljka, tabure, kutni element), što znači da se konačna kompozicija može prilagoditi svakom prostoru. Personalizovani izgled omogućavaju i deseci dostupnih boja i materijala, od kože preko pamuka i vune do pliša.

Niski profil sofe koja se oslanja sama na sebe i “seamless” oblik, u kojem nema vidljivih preklapanja površina, oštrih ivica i konkretne konstrukcije, deluje apsolutno moderno i u današnjem kontekstu. Togo model je dizajniran s ciljem da pruži udobnost sedenja, a to je jasno na prvi pogled. Zahvaljujući slojevitom penastom punjenju, pruža izvanrednu podršku i udobnost, a konturama gotovo imitira oblik tela kada ste udobno “zavaljeni”.

Jedno je sigurno: nakon pedeset godina, ova sofa nije ni približno izgubila originalnost koja je inspirisala njen nastanak, a to potvrđuje čitav niz modernih enterijera u kojima se nalazi. Od malih stanova entuzijastičnih ljubitelja vintage nameštaja, dizajnerskih rezidencija poznatih ličnosti, preko luksuznih hotela do dizajnerskih prodavnica, Togo je svuda, a tu namerava i da ostane.