Cvekla je poznati lek za anemiju, detoksikaciju organizma i jačanje imuniteta. Međutim, ova super namirnica je izuzetno popularna među sportistima jer povećava izdržljivost tokom vežbanja i ima prirodni doping efekat.
Da biste lakše savladali fizičke napore tokom treninga ili trčali, a da vam ne ponestane vazduha u plućima, dovoljno je da počastite svoje telo snažnim sokom od cvekle koja se sa stilom vraća na scenu najzdravijih.
Sok od cvekle povećava izdržljivost tokom vežbanja i povećan fizički napor zahvaljujući nitratima, jedinjenjima azota koja smanjuju potrošnju kiseonika tokom fizičkih napora.
Potrebno
- 1 kg cvekle
- 1 velika kašika meda
- sok od jednog limuna
Priprema
Oljuštiti i izrendati
Cveklu oljuštite i sitno izrendajte u činiju, dodajte med i limunov sok, koji će cveklu omekšati i neutralisati njen zemljani ukus.
Procediti nakon 3h
Smesu ostaviti da odstoji tri sata pa je procediti kroz gusto sito, snažno meseći da iz cvekle izađe sok i što više vlakana. Po ustajanju popijte svež sok.