ZIMSKA VERZIJA PAVLOVE TORTE: Donosimo recept sa mandarinama koji možda čak prevazilazi i originalni

Ovo se mora naći na vašoj prazničnoj trpezi.

instagram/ mazale_

Svi znamo da čim dođe sezona jagoda, poslastičarnice, pa čak i Instagram profili food blogera, ispune se Pavlovim tortama. Šumsko voće, slatke šećerne kore i vizuelno impresivna prezentacija čine ovu čuvenu tortu posvećenu balerini Ani Pavlovni pravim viralnim desertom svakog proleća i leta, ali ove godine ćemo je pripremati i tokom zime!

Naime, zašto bi ovaj divni desert morao da se kombinuje samo sa šumskim voćem? Na Instagramu smo pronašli i odličan recept sa mandarinama, koji kombinuje blage kisele note sa jako zašećerenim – za pravu eksploziju ukusa.

Pavlova od mandarina

Sastojci

Za kore:

  • 380 g belog šećera
  • 80 ml vode
  • 6 belanaca
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 1,5 kašičica sirćeta
  • 1 kašičica ekstrakta narandžinog cveta
  • prstohvat soli

Za kremu od mandarina:

  • 250 g šećera
  • 125 ml sveže ceđenog soka od mandarine
  • 100 g putera
  • 2 velika jaja
  • 2 žumanca
  • 2 kašičice kukuruznog skroba
  • 1 kašika limunovog soka

Za dekoraciju:

  • 500 ml pavlake za šlag
  • 5-7 mandarina
  • šećer u prahu

Postupak

16:13
Korak 1

Krem od mandarina

Napravite kremu od mandarina mešanjem šećera i kukuruznog skroba u šerpi. Dodati dva jaja i još dva žumanca i sve dobro umutiti žicom. Umešajte sok mandarine i limunov sok i sve dobro promešajte. Stavite smešu na šporet i lagano zagrejte. Dodajte puter isečen na kockice i sve zajedno mešajte desetak minuta dok se krema ne zgusne. Prebacite kremu u činiju, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi - najmanje dva do tri sata.

16:14
Korak 2

Kora

Za to vreme pripremiti kore. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Unutrašnjost kalupa za tortu prečnika oko 20 centimetara obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. Belanca umutiti u čvrst sneg sa malo brašna i uz pomoć miksera. U smešu postepeno sipajte vodu, sirće i ekstrakt cvetova narandže. Dodajte prosejani kukuruzni skrob u smešu. Dobijenu smesu prebacite i rasporedite u kalup za torte.

16:15
Korak 3

Pečenje

Pecite Pavlovu u zagrejanoj rerni 35 minuta. Nakon ovog vremena smanjite temperaturu na 130 stepeni i pecite još 50 minuta. Isključite rernu. Pečenu Pavlovu ostaviti u rerni – ne otvarajući vrata – još 90 minuta nakon gašenja rerne da se kora osuši i potpuno ohladi.

16:15
Korak 4

Serviranje

Pečenu Pavlovu stavite na tanjir za serviranje. Umutiti kremu u šlag i premazati po pečenoj kori. Dodajte krem od mandarina preko šlaga, pa zatim stavite očišćene mandarine i sve zajedno pospite šećerom u prahu i poslužite.