Svi znamo da čim dođe sezona jagoda, poslastičarnice, pa čak i Instagram profili food blogera, ispune se Pavlovim tortama. Šumsko voće, slatke šećerne kore i vizuelno impresivna prezentacija čine ovu čuvenu tortu posvećenu balerini Ani Pavlovni pravim viralnim desertom svakog proleća i leta, ali ove godine ćemo je pripremati i tokom zime!
Naime, zašto bi ovaj divni desert morao da se kombinuje samo sa šumskim voćem? Na Instagramu smo pronašli i odličan recept sa mandarinama, koji kombinuje blage kisele note sa jako zašećerenim – za pravu eksploziju ukusa.
Pavlova od mandarina
Sastojci
Za kore:
- 380 g belog šećera
- 80 ml vode
- 6 belanaca
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1,5 kašičica sirćeta
- 1 kašičica ekstrakta narandžinog cveta
- prstohvat soli
Za kremu od mandarina:
- 250 g šećera
- 125 ml sveže ceđenog soka od mandarine
- 100 g putera
- 2 velika jaja
- 2 žumanca
- 2 kašičice kukuruznog skroba
- 1 kašika limunovog soka
Za dekoraciju:
- 500 ml pavlake za šlag
- 5-7 mandarina
- šećer u prahu
Postupak
Krem od mandarina
Napravite kremu od mandarina mešanjem šećera i kukuruznog skroba u šerpi. Dodati dva jaja i još dva žumanca i sve dobro umutiti žicom. Umešajte sok mandarine i limunov sok i sve dobro promešajte. Stavite smešu na šporet i lagano zagrejte. Dodajte puter isečen na kockice i sve zajedno mešajte desetak minuta dok se krema ne zgusne. Prebacite kremu u činiju, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi - najmanje dva do tri sata.
Kora
Za to vreme pripremiti kore. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Unutrašnjost kalupa za tortu prečnika oko 20 centimetara obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. Belanca umutiti u čvrst sneg sa malo brašna i uz pomoć miksera. U smešu postepeno sipajte vodu, sirće i ekstrakt cvetova narandže. Dodajte prosejani kukuruzni skrob u smešu. Dobijenu smesu prebacite i rasporedite u kalup za torte.
Pečenje
Pecite Pavlovu u zagrejanoj rerni 35 minuta. Nakon ovog vremena smanjite temperaturu na 130 stepeni i pecite još 50 minuta. Isključite rernu. Pečenu Pavlovu ostaviti u rerni – ne otvarajući vrata – još 90 minuta nakon gašenja rerne da se kora osuši i potpuno ohladi.
Serviranje
Pečenu Pavlovu stavite na tanjir za serviranje. Umutiti kremu u šlag i premazati po pečenoj kori. Dodajte krem od mandarina preko šlaga, pa zatim stavite očišćene mandarine i sve zajedno pospite šećerom u prahu i poslužite.