Poke bowl je neverovatno lako pripremiti kod kuće, a sastojke možete prilagoditi svom ukusu. Poke bowl je sinonim za zdrav i ukusan obrok, a na Havajima, odakle potiče, ovo jelo možete probati na svakom koraku. Reč "poke" znači sirova, ili seckana sirova, a odnosi se na svežu, sirovu, mariniranu ribu, koja je glavni protein u ovim činijama punim zdravlja i ukusa.
Kao osnova za poke činiju najčešće se koristi kuvani (ili na pari) suši pirinač, ali je moguće koristiti i druge žitarice, kao i 'pirinač' karfiola, 'špagete' od tikvica... Uobičajeni sastojak poke bowla je avokado, možete dodati i klice, sveže povrće kao što su krastavci, mladi luk, edamame, rotkvice... Odličan dodatak može biti i voće, a mango se često koristi. Danas pripremamo poke bowl od tunjevine, za koju imamo nekoliko dobrih saveta.
Pošto se jede sirova, tunjevina mora biti sveža, ne smrznuta, i po mogućnosti vrhunskog kvaliteta kao ona za suši. Treba koristiti delove sa što manje masnoća, a vidljive delove masti ukloniti pre mariniranja i meso iseći na komade veličine zalogaja.
Potrebno
- ¼ šolje soja sosa (1 šolja = 250 ml)
- 2 kašičice pirinčanog sirćeta
- 2 kašičice susamovog ulja
- 1 kašičica rendanog đumbira
- Prstohvat pahuljica čilija
- 2 mlada luka, tanko naseckana + dodatno za serviranje
- 1 kašičica tostiranih semenki susama + dodatno za serviranje
- 450 g vrhunske ahi tunjevine suši kvaliteta
- kuvani beli ili smeđi pirinač
- naseckan avokado
- naseckan krastavac
- edamame (pasulj i soja)
- rendana šargarepa
- rotkvice isečene na kolutove
Koraci
Sve sastojke sjediniti
U velikoj činiji pomešajte soja sos, pirinčano sirće, susamovo ulje, đumbir, ljuspice čilija, mladi luk i susam. Dodajte tunjevinu i dobro promešajte da se tunjevina marinira. Stavite u frižider na 15-60 minuta.
Poslužiti nakon hlađenja
Da biste poslužili, stavite pirinač na dno 4 činije. Na pirinač stavite tunjevinu i ostale dodatke po želji (avokado, rotkvice, edamame...). Ukrasite seckanim mladim lukom i susamom i poslužite.