Kako krenu malo niže temperature tako nas dom poziva na kućna, ušuškana druženja sa porodicom i prijateljima, a šta tome najbolje pridodati nego - kuvano vino prema receptu slavnog kuvara.
Džejmi Oliver otkrio je recept i male trikove za pripremu omiljenog božićnog pića.
Tajna savršenog kuvanog vina je u začinima, a osim spomenutih u receptu, u lonac možeš dodati i sve druge začine koje volite, poput kardamoma ili đumbira. Džejmi tvrdi da je njegova verzija kuvanog vina poput Božića u čaši koji se ne sme propustiti.
Osim odabira začina, ključ dobrog kuvanog vina je i u strpljivosti tokom pripreme. Pusti da se tečnog lagano zagreva kako bi svi ukusi imali vremena da se stope s vinom.
Svakako isprobaj i javi nam svoje utiske!
Potrebno
- 2 klementine
- 1 limun
- 1 limete
- 200 g šećera
- 6 celih karanfilića
- 1 štapić cimeta
- 3 lovorova lista
- 1 ceo muškatni oraščić, za rendanje
- 1 mahuna vanile
- 2 zvezdasta anisa
- 2 boce Chianti ili drugog crnog vina
Koraci
Guljenje
Ogulite klementine, limun i limetu.
Kuvanje
Stavite šećer da provri u velikom loncu na srednjoj vatri, dodajte koru i iscedite sok od klementine.
Dodajte
Dodajte karanfilić, štapić cimeta, lovorov list i narendajte muškatni oraščić. Mahunu vanile prepolovite po dužini i dodajte u šerpu, pa prelijte vinom da prekrije šećer.
Krčkanje
Pustite da se krčka dok se šećer potpuno ne rastvori u vinu, a zatim provri. Kada provri ostavite da se kuva oko četiri do pet minuta, odnosno dok ne dobijete gust sirup.
Bonus savet:
Važno je prvo napraviti sirup jer se šećer i začini moraju prilično zagrejati. Ako ih zagrejete nakon dodavanja vina, sav alkohol će ispariti.
Posluženje
Kada dobijete sirup, smanjite temperaturu i dodajte zvezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrejte vino, pa posle oko pet minuta, kada je toplo i ukusno, sipajte u čaše i poslužite.