Cimet rolnice predstavljaju u tradicionalne švedske poslastice, ali su poslednjih godina sve popularnije u svim delovima sveta. Reč je o sočnom aromatičnom pecivu, koje se u ovoj skandinavskoj zemlji zove kanelbullar, što u doslovnom prevodu znači testo sa cimetom. Oni koji su imali priliku da posete Švedsku znaju da se tamo može kupiti na svakom koraku, a čak je i 4. oktobar proglašen danom ovog dezerta.
Uobičajeno se služe uz kafu, a tradiciju ispijanja crnog napitka u paru sa cimet rolnicama Šveđani zovu fika. Mogu da se motaju na nekoliko različitih načina, a umesto kristal šećera, možete ih preliti i krem sir glazurom, mada je ova varijanta najčešće vezana za Ameriku.
Ukusna poslastica služi se tokom cele godine, ali nas miris omiljenog začina iz detinjstva obično asocira na jesen i zimu. Zato vam danas donosimo recept za ovo popularno pecivo koje možete konzumirati umesto doručka, uz prvu jutarnju kafu, kao dezert posle ručka ili uz čaj u večernjim satima dok gledate film ili seriju.
Potrebno
Testo:
- 400 g brašna
- 40 g šećera
- 70 g maslaca
- prstohvat soli
- 250 ml mleka
- 25 g svežeg kvasca
Fil:
- 70 g maslaca
- 50 g šećera
- 2 žlice cimeta
Preliv:
- 1 jaje
- 1 dl mleka
- prstohvat soli
Glazura:
- 200gr krem sira
- sećer u prahu
Koraci
Priprema
U posudi pomešajte maslac, šećer i so. Zagrejte mleko tako da bude mlako i pomešajte ga s kvascem koji ste prethodno usitnili.
Umesiti testo
Kad se kvasac otopi, dodajte prethodno sjedinjenu masu, a na kraju i brašno. Umesite testo, pa ga prekrijte krpom i odložite na najmanje pola sata.
Punjenje
Kad se testo udvostruči, izvadite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvijte u pravougaoni oblik. Premažite testo mešavinom maslaca, šećera i cimeta i zarolajte. Nasecite rolice, a onda ih poređajte u pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pečenje
Ponovo prekrijte krpom rolice i sačekajte oko pola sata. Za to vreme umutite jaje i mleko i zagrejte rernu na 250 stepeni. Prelijte rolnice i pecite ih oko 10 minuta.
Preliv
U posudu pomešajte neutralni krem sir i sećer u prahu i ovom mešavinom, nakon pečenja, premažite vruće rolnice i ostavite ih da se ohlade.