Jabuke, orasi, brusnice, marmelada... Sve navedeno zvuči odlično, a još je bolje kada se spoji u jednu ukusnu sezonsku poslasticu. Naravno, govorimo o punjenim i pečenim jabukama.
Marmelada od pomorandže će biti odličan izbor, ali i mandarina, pa čak i kajsija će biti sasvim u redu. Pogodan izbor za punjenje i pečenje su granny smith i zlatni delicates jabuke, u zavisnosti od toga koliko slatke jabuke volite.
Sastojci ispod su dovoljni za 4 velike porcije. Uživajte!
Potrebno
- 125 g sitno seckanih oraha
- 75 g suvih brusnica
- 4 kašike marmelade po izboru
- 2 kašike smeđeg šećera
- 4 jabuke
- 4 kašike putera
Koraci
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Pomešati preliv
Pomešajte orahe, brusnice, marmeladu i šećer u činiji. Prepolovite jabuke i izdubite sredinu. Svaku jabuku napunite smesom i na vrh stavite parče putera.
Peći 30 min
Pecite oko pola sata, dok jabuke ne omekšaju. S vremena na vreme ih otvorite i prelijte sokom koji su ispustili u pleh tokom pečenja.
Posluženje
Izvadite jabuke iz rerne i ostavite da odstoje 10 minuta. Poslužite ih tople, uz kuglicu sladoleda ili šlag.