Ne poznajemo mnogo ljudi koji ne vole pohovani tost – u stvari, nismo sigurni da poznajemo nekoga ko ne voli! Hleb je omiljena užina našeg detinjstva, vrhunska hrana koja dobro funkcioniše i u slatkoj i u slanoj verziji. Uz džem, šećer ili ajvar i sir, prepečeni hleb može se za tren oka iz skromnog jela pretvoriti u dekadentno jelo za doručak ili brunch, a mi znamo kako da napravimo i njegovu zdraviju verziju.
Naime, prepečeni hleb se obično, kao što mu i samo ime kaže, prepeče, što znači da se prži na ulju ili puteru. Naravno, ovo mu dodaje i dosta kalorija, a ako želite da ih izbegnete ove jeseni, odlična je ideja da pokušate da ga pripremite u rerni!
Priprema je još brža i urednija, a rezultat jednako ukusan. U nastavku vam zato donosimo recept za jesenji pohovani tost sa cimetom – ali ne iz tiganja punog ulja, već iz rerne.
Sastojci (za 2 porcije):
- 350 ml mleka
- 2 jaja (L)
- 50 g + 2 kašike šećera
- prstohvat soli
- 4 kriške hleba
- 1/2 kašičice cimeta
Proces pripreme:
Pripremiti preliv
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Keramičku posudu premazati puterom i umutiti jaja sa 50 g šećera, mlekom i prstohvatom soli.
Preliti hleb
Umočite hleb sa obe strane u pripremljenu smesu i prebacite u pripremljenu keramičku posudu. Hleb prelijte ostatkom smese, ali prestanite kada vidite da više ne upija tečnost. Preostale dve kašike šećera pomešajte sa cimetom i pospite smesu po hlebu pre pečenja.
Pečenje i posluženje
Pecite hleb oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i hrskavu koru. Zatim izvadite hleb i još toplo prelijte javorovim sirupom ili medom i poslužite uz omiljeno voće, namaz ili jednostavno samostalno.