Mnoge žene često pate od infekcije kandida, koje inače postoje u ljudskom telu, ali kada se prekomerno šire, dolazi do infekcije.
U normalnim situacijama, dobre bakterije drže ovu gljivicu pod kontrolom, ali ako se širi ili ako je imuni sistem ugrožen, kandida se brzo razmnožava, što dovodi do neprijatne infekcije. Brojni faktori mogu doprineti širenju Candide, kao što su uzimanje antibiotika, kortikosteroida, imunosupresiva i oralnih kontraceptiva, prekomerna konzumacija šećera, dijabetes, stres...
Ono što pomaže da se gljivice drže pod kontrolom je sve popularnija dijeta kandida. Namenjena je prvenstveno kontroli ove gljivice, ali kako je restriktivan i zahteva smanjenje unosa šećera i eliminisanje belog brašna, doprinosi i gubitku težine.
Ova dijeta isključuje šećer, gluten, alkohol, određene mlečne proizvode i štetne aditive, a povećava unos voća sa niskim sadržajem šećera, povrća bez skroba i hrane bez glutena.
Šta jesti na Kandida dijeti?
Prema medicinskoj platformi Healthline, ova dijeta zahteva da sledeće namirnice budu na vašem meniju:
- voće sa manje šećera:citrusi i bobice
- povrće bez skroba:špargle, kupus, brokoli, kelj, celer, patlidžan, crni luk, spanać, tikvice, paradajz, krastavci
- žitarice bez glutena:kinoa, proso, ovsene mekinje, heljda
- visokokvalitetni proteini:piletina, jaja, losos, ćuretina, sardine
- zdrave masti:avokado, maslinovo ulje, nerafinisano kokosovo ulje, susamovo ulje, masline
- određeni mlečni proizvodi:organski kefir, puter, jogurt
- začini: crni biber, beli luk, đumbir, origano, ruzmarin, kurkuma, timijan, mlevena paprika, cimet
- pića bez kofeina: biljni čajevi, bademovo mleko, kokosovo mleko bez aditiva, voda sa limunom ili limetom
Šta ne treba jesti na Kandida dijeti
Ovo je stroga dijeta koja eliminiše šećer, gluten, neke mlečne proizvode i alkohol jer zagovornici ove dijete smatraju da unos ovih namirnica podstiče razvoj kandide, ali je važno napomenuti da još nije dokazano da izbegavanje ovih namirnica efikasno pomažu u borbi protiv infekcije i, ako imate problema sa Candidom, obavezno koristite terapiju koju vam je propisao lekar, bez obzira na to kako se hranite.
- voće sa visokim sadržajem šećera:banana, urme, suvo voće, grožđe i mango
- žitarice sa glutenom:pšenica, ječam, raž
- suhomesnati proizvodi
- rafinisana ulja i masti:suncokretovo, ulje od repice, sojino ulje i margarin
- prilozi:kečap, soja sos, ren, majonez
- šećeri i neki zaslađivači:agava, šećer od trske, kukuruzni sirup, med, javorov sirup i melasa
- orasi i semenke:kikiriki, orasi, pistaći, indijski orah
- kofein, alkohol i slatka pića:čaj sa kofeinom, kafa, energetska pića, gazirana pića, sokovi