U KOM DELU GRADA JE NAJBOLJA ZABAVA? Kratak vodič kroz Vračar

Iako je Vračar po površini najmanja beogradska opština, po broju stanovnika na kilometru kvadratnom, spada u jednu od njegovih najgušće naseljenih opština.

Shutterstock

Pitate se zašto je to tako? Mnogi Beograđani bi imali mnogo toga da Vam odgovore na to pitanje, naročito oni koji su rođeni na Vračaru i koji to s ponosom naglašavaju.

Šta posetiti u srpskoj prestonici

Najpopularnije atrakcije u Beogradu koje mogu da se vide i dožive su same po sebi dovoljno objašnjenje i razlog tome - od starih hramova do novijih zdanja, od tradicionalnog do netradicionalnog predstavljanja kulture, ovde izdvajam posebno IHM, nekonvencionalnu i intigantnu predstavu (spoiler: wow), od rustičnog do modernog ambijenta i mnoštva drugih suprotnosti savršeno skladno spojenih u ovoj beogradskoj opštini.

Da bismo bolje predstavili Vračar, hajde da počnemo od imena. Istorija mnogo puta ne daje tačne odgovore na neka pitanja, pa tako i u ovom slučaju nudi par teorija o tome kako je Vračar dobio svoj današnji naziv.

Unsplash/Dusan Pokusevski 

Zanimljivosti u Beogradu još od samog njegovog nastanka

Naziv “Vračar” možda vodi poreklo od vrača sa istovetnim imenom ili čak više njih koji su u davnoj prošlosti predviđali ljudsku budućnost i sudbinu. Drugi tvrde da njegovo ime dolazi kao svojevrsna verzija reči “vrabac” (koji je inače simbol Beograda). Bilo kako bilo, u jednom se istoričari slažu – da je Vračar prvi put spomenut u turskim planovima za osvajanje Beograda 1492. godine. Možda postoje nedoumice u vezi sa poreklom njegovog imena ali nema nedoumica u vezi s tim šta predstavlja Beograđanima a i Beograđankama.
Naročito jedna Beograđanka predstavlja neodvojiv deo Vračara i spade u top turističke atrakcije Beograda. Možda ste čuli za nju, a ako niste, u pitanju je najviša zgrada u Beogradu sa svojih 101 metara visine koja je svedok ubrzanog razvoja Beograda iz takozvanog “zlatnog doba” od sredine 60-ih do sredine 70-ih.

Najpopularnije atrakcije u Beogradu

Svedoci mnogih era mogu se naći u Beogradu, kao na primer hram Svetog Save koji stoji ponosito, u svojoj gotovo nebeskoj belini a noću fascinantno osvetljen kao podsetnik na srpsku istoriju i poreklo naše vere. Kada se setimo da je podignut na mestu gde su Turci spalili mošti Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, znamo da je tu da se nikad ne zaboravi istorija i narod.

Dok će se oko vrednosti ovog hrama a i većine najpopularnijih turističkih atrakcija u Beogradu svi složiti, nećemo naići na nepodeljena mišljenja kada se radi o nekim novije izgrađenim zdanjima, kao što je (drumrolls) muzička fontana na Slaviji. Ko zna, možda ćemo je jednog dana upisati i na turističku mapu Srbije. Jedni je hvale, drugi je kude kao što i francuski narod govori o svojoj najprepoznatljivijoj građevini –Ajfelovom tornju. Pa mi smo već Evropa!
Fontana je inače locirana na Slaviji koja je poznati gradski trg i jedna od najprometnijih lokacija u Beogradu. Kružni tok trga Slavija može Vas usmeriti u osam različitih pravaca pa tako ima dobru povezanost sa ostalim delovima grada. Očekujte gužvu na Slaviji, naoružajte se strpljenjem čak iako okrenete više od dva kruga u ringišpilu oko fontane.

Verujem da ne postoji osoba koja nije čula za najpoznatijeg srpskog naučnika, pa ako se i dalje pitate šta posetiti u Beogradu, posetite Muzej Nikole Tesle posvećen njegovom životu i radu i upoznajte se detaljnije sa ovim genijem i njegovim otkrićima.

Opustite se šetajući parkom

Karađorđevim parkom morate da prošetate ako se nađete u Beogradu, da uživate u senci bagrema i kestena, dugačkoj pešačkoj stazi i istorijskim spomenicima, od kojih se onaj posvećen Karađorđu uprkos logičnoj prestpostavci ne nalazi u samom parku već ispred hrama Svetog Save. U ovom kompleksu možete napraviti i pauzu za ručak u nekom od restorana, razmisliti o svom itinereru ili jednostavno osvežiti u nekom od barova.

A ako odlučite da sami spremite svoj obrok ili da probate sveže voće ili povrće, u zavisnosti od sezone, posetite Kalenić pijacu i uživajte u tapiseriji boja, mirisa i raspoloženja. Verujte, zagarantovan Vam je autentičan doživljaj Beograda koji uključuje sva čula.

Unsplash/Mina Stanković 

Ako tražite neko jedinstveno iskustvo, nastavite sa čitanjem

Kao što smo nahranili i osvežili telo bitno je ne zaboraviti i naš um. Nahranite ga kulturom u Beogradskom dramskom pozorištu ili gledanjem, pardon, učestvovanjem u interaktivnoj predstavi In His Mind. Ova predstava izaziva sve veće interesovanje jer nudi drugačiju perspektivu na ozloglašenog serijskog ubicu, nikad otkrivenog identiteta, kao što ni ja neću otkriti o kome je reč, a neću otkriti ni radnju jer nikada nije ista! Dakle, angažujte svoj um i nahranite ga idejama!

Ako želite da nastavite nekonvencionalnim, umetničkim i urbanijim putevima svakako na svoj must see spisak stavite i gradić Pejton. Preko puta Čuburskog parka nalazi se ovo stecište zanatlija, umetnika, boema, koje je možda i najbolji predstavnik heterogenosti Vračara i najupečatljiviji primer spoja nespojivog koji karakteriše kulturu Beograda i ogleda se kako u sklopu ljudi koje tu možete naći, tako i u arhitekturi.

Nekad rečima ne može sve da se opiše, mora da se doživi i vidi a slika i reč su tu samo kao svedoci divnih iskustava. Ovo je taj slučaj. Pa, ako se pitate šta posetiti u Beogradu i želite da osetite njegov ritam i atmosferu, definitivno krenite od Vračara. Budite deo nezaboravnog iskustva u interaktivnom pozorištu In His Mind, koje ima sve moje preporuke i uronite u svoja sopstvena iskustva na Vračaru – svakako nećete pogrešiti šta god da izaberete.