Savrseno italijansko jelo. Posle mnogo eksperimentisanja, konacno idealan recept za sve ljubitelje italijanske kuhinje.

Sastojci:

500 g mlevenog junećeg mesa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 kašičice mešavine začina
2 kašike pirea od paradajza
2 jogurtske šolje vode
599 ml mleka
2 velike kašike brašna
50 g maslaca
1 kašičica mešavine začina
malo seckanog peršuna
1 pakovanje kora za lazanje

Priprema:

Na malo ulja prodinstati luk i meso, kada je meso gotovo dodati začine i dve šolje vode. Kada voda provri ugasiti šporet i dodati dve kašike paradajz pirea. Dobro promešati. U šerpu staviti 50 g maslaca da se istopi, zatim dodati mleko i čekati da se ugreje, a zatim dodati dve kašike brašna prethodno umućene u malo hladnog mleka (kako se ne bi stvarale grudvice). Dobro mešati dok se ne zgusne. Na kraju dodati začine i peršun.

Lazanje pripremiti po uputstvu sa kesice, neke je potrebno prethodno skuvati, dok na nekima ne piše, mada bi i njih bilo poželjno prethodno skuvati jer ce biti ukusnije.

lazanje
Unsplash 

U maloj tepsiji za lazanje 20x30 ređati lazanje, bešamel, fil od mesa i malo rendanog sira. Tako ređati dok se ne utroši materijal. Poslednju koru preliti samo bešamelom. Ostaviti preko noći u frižideru kako bi kore upile bešamel sos (tada su sočnije). Peći oko 30 minuta sa folijom preko na 250 stepeni, posle skinuti foliju i peći još 20 minuta na 200 stepeni.

Kada su gotove isključiti rernu, na lazanje staviti narendan sir i vratiti jos 5 minuta u rernu, odnosno dok se ne istopi sir. Izvaditi lazanje i ostaviti oko 5-10 minuta da odstoje na sobnoj temperaturi, ne seći odmah.