Možda mislite - lako je slavnima, imaju lične trenere, sve moguće kreme i skupe proizvode, kao i najnovije kozmetičke tretmane, pa kako i da ne izgledaju dobro?

Ipak,i oni su ljudi poput svih nas, i imaju dane kada im se jede i nezdrava hrana i kada im je do svega sem do vežbanja i dijeta. Međutim, nije uvek potrebno da gladujete da bi liniju vratili u normalu. Naprotiv. 

U prilog tome govori iprogram ishrane Džej Lo, koja i sa 52 godinom izgleda tako da i mnogi mlađi mogu da joj pozavide. Tajna je u takozvanoj Dukanovoj dijeti, koju je osmislio dr Pjer Dukan, i to sasvim slučajno, kada mu se prijatelj požalio da mora da smrša, ali ne može da se odrekne mesa.

džej lo u 52. godini izgleda znanto mlađe
Instagram 

Pet dana, 4 kilograma manje

- Rekao sam mu da pet dana ne jede ništa osim belančevina i da ne pije ništa osim vode, što je rezultiralo gubitkom 4,5 kilograma. U narednih pet dana skinuo je još tri kilograma pridržavajući se ovog režima ishrane – objašnjava dr Dukan koji je nakon toga prestao da se bavi neurohirurgijom i sledećih 35 godina posvetio razvijanju svoje dijete.

Danas se u nju kunu milioni žena, a jedne od holivudskih lepotica koje slede ovaj program ishrane su ne samo Dženifer Lopez, već i manekenka Žizel Bunšen.

dženifer lopez smršala je uz pomoć dukan dijete
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

A ukoliko vam je potrebno da se podsetite kako pevačica izgleda u šestoj deceniji, pogledajte neke od njenih izdanja u galeriji ispod: 

Ovaj režim ishrane daje dugotrajne i vidljive rezultate, a čine ga četiri različite faze koje slede jedna iza druge. Zajednički su im proteinski dani koji služe kao važno strateško oružje u svakoj fazi dijete, pa se podrazumeva uzdržavanje od putera i ulja, jer s masnoćom nema zdravog mršavljenja.

Faza napada

U ovoj dijeti sve počinje naglim gubitkom kilograma za samo nekoliko dana, kada ne sme da se jede ništa drugo osim belančevina. Prva faza, nazvana "faza napada", traje od pet do deset dana, u zavisnosti od toga koliko kilograma želite da izgubite.

Tokom tih dana proteini podstiču izbacivanje suvišne tečnosti, a ketoni koje organizam proizvodi usled pojačanog unosa belančevina suzbijaju apetit. Pri tom, zadržavate mišićnu masu i zdrav izgled kože, tvrdi doktor Dukan.

Jedite: pileće i ćureće meso, ribu (najbolje plavu morsku), teletinu, junetinu i jagnjetinu, jaja, nemasni sir i jogurt, bademe. Dozvoljeno je i svinjsko meso, ali u manjim količinama.

Traje: od pet do deset dana.

U ovoj dijeti sve počinje naglim gubitkom kilograma za samo nekoliko dana
Unsplash 

Proteinski četvrtak

Držeći se jednog proteinskog dana nedeljno možete odmah da izgubite od pola do jednog kilograma i da se tako oslobodite viška koji se nakupio.

Dr Dukan preporučuje da to bude četvrtak. "Proteinski četvrtak" postao je toliko popularan u Francuskoj da mnogi restorani tog dana služe isključivo ribu ili meso, bez povrća kao priloga ili salate.

Faza povrća

Nakon "faze napada" sledi razdoblje u kojem ćete jelovnik, koji se sastojao samo od mesa, ribe i nemasnih mlečnih namirnica, obogatiti neograničenim količinama povrća. U tom periodu gubićete kilogram nedeljno, bićete zdravi, srećni i siti.

Jedite: sve vrste mesa, ribe i mlečnih proizvoda, kao i u prvoj fazi, i sirovo, bareno i grilovano povrće. Ne preterujte s krompirom.

Traje: koliko želite (nedeljno se gubi 1 kg)

pored dijete, dženifer redovno vežba
TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia 

Faza osnaženja

Kada dostignete željenu težinu, počinje "faza osnaženja" u kojoj ćete početi da jedete sve one namirnice koje ste za vreme prve dve faze izbegavali, poput voća, hleba, sira, testenina...

U ovoj fazi sebi tokom nedelje možete da priuštite dva nagradna obroka s puterom, hlebom, tortom, kolačem, čokoladom, alkoholom... Nećete gubiti kilograme, ali ih nećete ni dobijati. Ako se ovog režima ishrane pridržavate pet dana, dodatno ćete zacementirati prethodni gubitak kilograma.

Jedite: obogatite jelovnik voćem, hlebom, tvrdim sirevima, testeninama... Dva puta nedeljno smete da date sebi oduška i da se počastite parčetom torte, kolačem, čokoladom, alkoholom, kaloričnim frapeom...

Traje: pet dana (ne mršavite i ne gojite se).

Četvrta faza sa proteinskim danom

Kad stabilizujete težinu, ulazite u četvrtu fazu koje bi trebalo da se pridržavate do kraja života. U njoj je dopušteno sve, ali uz jednu napomenu – jedan dan u nedelji zauvek mora da bude proteinski dan, dan u kojem ćete jesti samo belančevine i izgubiti sve ono što ste tokom nedelje nakupili.

Jedite: sve što poželite, s tim što jednom nedeljno smete da konzumirate samo proteine, kao u prvoj fazi.

Traje: do kraja života (gubite od pola do 1 kg nedeljno).

Dakle, ovo je taj plan ishrane kojim je Džej Lo skinula višak kilograma i održava kilažu godinama. Ruku na srce, ovako nešto nije preterano komplikovano, a ni skupo. 

džej lo je skinula višak te danas održava željenu kilažu
MiamiPIXX / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Naravno, ne zaboravite i na fizičku aktivnost. Pogotovo sada kada smo svi zbog pandemije daleko manje aktivni. Džej Lo je neko ko i te kako zna da "zasuče rukave" u teretani, te je i to način da svoje telo dovedete što pre do savršenstva.

Pogledajte kako to radi slavna pevačica u sledećem snimku:

I ne zaboravite, pre svake dijete, možda bi trebalo ipak prvo da se posavetujete sa lekarom ili nutricionistom, jer se dešava da posrede neki drugi problemi zbog kojih se gojite.  

Instagram Ishrana uz koju je pevačica smršala

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!