Svi smo barem jednom osetili slično - odlučili ste da se opustite i naručite začinjene nudle koje volite, ili imate nervozan stomak, a sada ste naduti i imate gasove. Da biste brzo rešili situaciju, gastroenterolog Jozef Sahab, preporučuje da jedete određene namirnice koje sadrže probavne enzime koji umiruju vaš sistem. Čitajte dalje za tri najbolje namirnice koje sprečavaju gasove i nadutost (kao i zatvor i gorušicu).
1. Ananas
Prva na Salhabovom spisku, koji je podelio u nedavnom TikTok videu, je ananas.
„Sadrži probavni enzim nazvan bromelain koji pomaže u razgradnji proteina“, objašnjava on, što je važno jer unos previše proteina može dovesti do zatvora.
Prema Medical News Today, bromelain je takođe poznat po smanjenju upale, što može uticati na zdravlje vašeg probavnog sistema.
Međutim, Salhab napominje da treba da jedete svež ili zamrznut ananas, a ne konzerviran, jer se bromelain „smanjuje tokom konzerviranja i obrade“.
2. Avokado
Avokado je još jedna namirnica bogata vlaknima, ali takođe sadrži lipazu, „koja pomaže u varenju masti“, napominje Salhab.
Preporučuje da napravite pire od avokada i nanesete ga na „kisele hlebove prijateljske prema nadutosti sa malo maslinovog ulja“.
Takođe ćete dobiti mnoge druge zdravstvene koristi od ovog voća. „Avokado je bogat zdravim mastima, vitaminima E i K, i kalijumom. Podržava zdravlje srca i varenje, pomaže u apsorpciji hranljivih materija i pruža esencijalne nutrijente kao što su kalijum i vlakna“, prethodno je za Best Life podelila Karolina Šnajder nutricionista u Daily Harvest.
3. Kefir
Poslednji, ali sigurno ne manje važan na Salhabovoj listi, je kefir. On kaže da ovaj fermentisani mlečni napitak pomaže kod najčešćeg uzroka gasova i nadutosti — intolerancije na laktozu.
Objašnjava da kefir, zajedno sa grčkim jogurtom, sadrži lakteazu, „koja pomaže u varenju laktoze jer je prave probiotici koji se nalaze u njemu“.
I kao što je Best Life prethodno izvestio, „Studije su pokazale da konzumiranje kefira može ublažiti simptome sindroma iritabilnog creva, čira izazvanog H. pylori infekcijom i drugih hroničnih gastrointestinalnih problema“.
„Odlično se kombinuje sa voćem, a možete dodati i orahe za dodatnu hrskavost“, predlaže Salhab.