Da li ste od onih koji često letargično gledaju oko sebe i posmatraju detalje sopstvenog doma kada se osećate loše? Verovatno vam se dogodi i da u jednom trenutku imate posuđe nagomilano u sudoperi, nepospremljen krevet i gomilu garderobe na onoj čuvenoj stolici (razumemo vas, svi je imamo). Sa druge strane, kada se osećate dobro, vaš dom je mnogo verovatnije uredan i čist.

Pouka priče? Stanje vašeg doma može odražavati stanje vašeg mentalnog zdravlja, na bolje ili na gore. I slično tome, vaš dom takođe može uticati na vaše mentalno zdravlje. Ako je vaš prostor neuredan, možete se osećati pod stresom ili anksiozno, ili ako vaš dom ne dobija puno prirodne svetlosti, možete se osećati tužno ili depresivno.

Pristupili smo ovoj temi i pronašli savete eksperata koji su predstavili jednostavne načine da osvežite vaš dom, a da to utiče na vaše bolje raspoloženje. Pred vama su ideje za dekoraciju koje podržavaju stručnjaci, a koje možete isprobati kad god osetite da vi ili vaš dom traže malo naleta pozitivne energije.

Organizujte se

Da li ste ikada čuli izraz "uredan dom znači uredan um"? Ovo može zvučati kao izreka koju je vaša mama izmislila da vas natera da pospremite sobu kao tinejdžer, ali to je istina. Istraživanja pokazuju da neuredni prostori mogu dovesti do depresivnog raspoloženja i viših nivoa kortizola, poznatog kao hormon stresa. Ako vam je ovo poznato, možda je vreme da raščistite i organizujete svoj prostor. Ovo može delovati kao zastrašujući zadatak, pa razmislite o početku s prostorima koje najčešće koristite - orman, radni sto, ormarići u kupatilu, itd. - i počnite odatle.

Pažljivo birajte boje

"Boja može imati ogroman uticaj na ljudska čula, igrajući veliku ulogu u tome kako razmišljamo i osećamo", kaže Sofija Višnevska, stručnjakinja za dekor. "Različite boje izazivaju različite emocije." Za vaš dom, preporučuje dekorisanje zemljanim tonovima i nijansama koje imitiraju boje lišća, poput boje žalfije, duboko žute ili smeđe. Pokazalo se da ove boje inspirisane prirodom pomažu smirivanju tela i uma.

7 saveta za prolećno uređenje doma koje podiže raspoloženje
Unsplash/ Spacejoy 

Dekorišite prirodnim drvetom

Istraživanja su pokazala da unošenje prirodnih elemenata u zatvoreni prostor može smanjiti stres, a dekoracija drvenim nameštajem ili ukrasima jedan je od najlakših načina da to postignete. Posmatrajte ovo kao znak da kupite novi drveni sto ili radni sto koji ste već duže vreme želeli. Ili, ako imate originalne drvene podove, možete čak pustiti da njihov prirodni sjaj dođe do izražaja koristeći manje prostirke u prostoru.

Okačite umetničke fotografije/slike

Prema Višnevskoj, uživanje u umetničkim delima je jedan od najlakših načina za oslobađanje stresa. Stvorite umirujuću atmosferu u svom domu dekoracijom umetninama koje privlače vaš pogled i čine da se osećate opušteno. Bez obzira da li je to slika, fotografija ili skulptura, sve što je važno je da se emotivno povežete s delom kako biste uživali u dobrobitima oslobađanja stresa i pozitivnih vibracija.

7 saveta za prolećno uređenje doma koje podiže raspoloženje
Instagram 

Prihvatite prirodnu svetlost

Nije tajna da je sunčeva svetlost povezana sa srećom (stoga mnogi ljudi doživljavaju sezonski afektivni poremećaj u jesen i zimu). Dakle, ako vaš dom deluje sumorno, nedostatak prirodne svetlosti može biti krivac. Obavezno podignite roletne i povucite zavese sa strane tokom dana da biste pustili malo sunčeve svetlosti za trenutni podsticaj raspoloženja. Želite li otići korak dalje? Višnevska predlaže dodavanje ogledala širom svog doma kako bi ona reflektovala svetlost koja ulazi i učinila prostor još svetlijim - ovo je posebno korisno u manjim prostorima ili onima koji nemaju puno prozora.

Unesite žive biljke

Kao što bojenje zidova zemljanim bojama može doneti osećaj spokoja prostoru, dodavanje biljaka može imati isti efekat. Studije pokazuju da izloženost prirodi dovodi do povećanja pozitivnih emocija. Oplemenite svoj dom sa nekoliko saksija omiljenih kućnih biljaka.

sven-brandsma-U9xkK8JdBGg-unsplash.jpg
Unsplash/Sven Brandsma 

Koristite aromaterapiju

Iako nije tehnički ideja za dekoraciju, aromaterapija može napraviti veliku razliku u vašem raspoloženju i atmosferi vašeg doma. Investirajte u difuzer i odaberite esencijalna ulja na osnovu njihovih terapeutskih svojstava. Na primer, ako se osećate pod stresom, dodajte nekoliko kapi lavande u svoj difuzer, ili posegnite za eteričnim uljem nane/kamilice kako biste poboljšali svoje raspoloženje i smanjili anksioznost.

Bonus video

Kako da sredite terasu za proleće 2 TikTok/gozdee81

Izvor: Wanted V.P.